Axis Syllabus

Τι είναι το Axis Syllabus

Το AS είναι μια τεχνική που γεφυρώνει τις τέχνες με τις επιστήμες. Ανασύρει και αναμιγνύει τις πιο σύγχρονες και κατάλληλες πληροφορίες από διάφορες επιστήμες και προτείνει τη διδασκαλία και τη μελέτη μιας μεθοδολογίας για τη μετάδοση αυτών των πληροφοριών στο χώρο της τέχνης. Το Axis Syllabus είναι ένα σύστημα πρακτικής εξάσκησης της κίνησης και ανάλυσης της μεταφοράς βάρους, το οποίο λαμβάνει υπόψη τους κανόνες των επιστημών που μελετούν την κίνηση και τις ανατομικές παραμέτρους του ανθρωπίνου σώματος. Χρησιμοποιεί άξονες και επίπεδα για να περιγράψει τις διαστάσεις του ανθρώπινου σώματος και τη θέση του στο χώρο. Άξονα ονομάζουμε ένα σημείο γύρω από το οποίο μια άρθρωση, ή ένα μέρος του σώματος μπορεί να περιστραφεί, αλλά και γενικά μια κατεύθυνση προς την οποία κινείται ένα σώμα. Επίπεδο ονομάζουμε μια επιφάνεια, ή μια εγκάρσια τομή και γενικά μια κατεύθυνση προς την οποία κινείται ένα σώμα. Οι δύο παραπάνω όροι μπορούν να περιγράψουν το χώρο, τη θέση και την πορεία ενός σώματος σε αυτόν, αλλά και την αδράνεια που παρατηρείται σε κάθε αντικείμενο που κινείται. Στην ανάλυση της πορείας ενός σώματος παίζει βασικό ρόλο η έννοια του χρόνου και της δυναμικής και τελικά της φυσιοδυναμικής, δηλαδή της επιστήμης της κίνησης. Το Axis Syllabus παίρνει το όνομά του από το ιατρικό σύστημα μελέτης της κίνησης και της θέσης των αντικειμένων. Syllabus σημαίνει λίστα, ή κατάλογος με περιεχόμενα και προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά. Το Axis Syllabus θα μπορούσε επίσης να χαρακτηρισθεί ως η γραμματική των αρχών της φυσιοδυναμικής (physiodynamics).

Frey Faust (1960 - )

Εμπνευστής της τεχνικής Axis Syllabus είναι ο Frey Faust που γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1960. Η μητέρα του Shekhinah Mountainwater, γνωστή συγγραφέας και ηγετική φυσιογνωμία του γυναικείου κινήματος της διανόησης στην Αμερική, ήταν ο άνθρωπος που τον ενέπνευσε και του έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για να εξελιχθεί καλλιτεχνικά. Από 8 έως 15 ετών, με τη γονική, αλλά και την καλλιτεχνική επίβλεψη της, τον παρότρυνε να δίνει παραστάσεις ως μίμος-χορευτής-ηθοποιός, μέχρι τη στιγμή που ο Marcel Marceau τον προσκάλεσε στο Παρίσι για εντατικές σπουδές στην Ecole de Mimodrame. Ο Frey Faust αργότερα ασχολήθηκε με Αφρο-Αϊτινούς χορούς, Aikido, Capoeira και κρουστά. Στη δεκαετία του ΄80 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στη Νέα Υόρκη, όπου συνεργάστηκε μεταξύ άλλων, με τους David Parsons, Ohad Naharin, Meredith Monk, Merce Cunningham, Stephen Petronio, Nita Little. Ως «φιλοξενούμενος καλλιτέχνης» (artist in residence) του Werkstatt (σήμερα Tanzhaus NRW) στο Dusseldorf και με την υποστήριξη της Γερμανικής Κυβέρνησης δημιούργησε έξι σόλι και τρείς παραστάσεις και ξεκίνησε να εδραιώνει τις παιδαγωγικές του ιδέες. Προς τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 έδωσε στη μέθοδό του το όνομα Axis Syllabus. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Axis Syllabus -universal motor principles. Όπως ο ίδιος έχει πει «η μέθοδος φιλοδοξεί να βοηθήσει τους χορευτές στην εμβάθυνση της κατανόησης της κίνησης και στην άριστη χρήση του σπουδαίου δώρου της φύσης προς εμάς, του ανθρώπινου σώματος».

Που βασίζεται η τεχνική

Η τεχνική Axis Syllabus εστιάζει στο ανθρώπινο σώμα που βρίσκεται σε κίνηση και για αυτό αντλεί πολλά στοιχεία από επιστήμες, όπως η βιο-μηχανική, η φυσιολογία και η φυσική. Ωστόσο, επειδή δίνει μεγάλη προτεραιότητα στη μετάδοση της πληροφορίας, το AS αντλεί επίσης από επιστήμες όπως η κοινωνιολογία, η ψυχολογία και η παιδαγωγική, που και οι τρείς μαζί προσφέρουν στοιχεία για έναν αποτελεσματικό και δεοντολογικό τρόπο διδασκαλίας και εκμάθησης.

Η συγκεκριμένη τεχνική είναι σα μια βαλίτσα με ικανότητες, ένα κουτί εργαλείων, μία δεξαμενή όπου μπορείς να έχεις όλες τις πληροφορίες οι οποίες αφορούν την κίνηση. Αντικείμενο μελέτης είναι το ανθρώπινο σώμα βάση των ανατομικών και έμβιο-μηχανικών φίλτρων με το αντίκτυπό τους στην κίνηση. Σε ένα μάθημα αυτές οι πληροφορίες μεταφέρονται και εξηγούνται στους μαθητές ώστε να μπορούν να βρίσκουν λύσεις στην διαχείριση του βάρους και τη διάγνωση προβλημάτων ενώ κινούνται. Ο στόχος είναι να εκμεταλλευτώ την κινητική ενέργεια για να έχω μεγαλύτερη απόδοση στη δυναμική κίνηση, να αποφύγω τους τραυματισμούς και να μάθω να δουλεύω με τις φυσικές δυνάμεις που κυβερνούν τον πλανήτη μας.

Στο μάθημα του Axis Syllabus

Βασική προτεραιότητα ενός τυπικού μαθήματος AS είναι να βοηθήσει το σπουδαστή να βρει τις σωστές σωματικές στάσεις και να αποκτήσει σωστές συνήθειες αναπνοής. Έχοντας αυτό κατά νου, ο δάσκαλος προτείνει «ασκήσεις-εργαλεία» που επιτρέπουν την πειθαρχημένη οικειοποίηση ασφαλών αντανακλαστικών και τη βαθύτερη επίγνωσή τους. Ο μαθητής έχει την επιλογή να ρυθμίσει ο ίδιος το βαθμό της πρόκλησης. Αν κάποια από τα προτεινόμενα μοντέλα κινήσεων δημιουργούν δυσκολίες ή ενόχληση, ο δάσκαλος προχωρά σε μια διαδικασία εξατομίκευσης. Η πρακτική αυτή επιτρέπει στους σπουδαστές διαφόρων επιπέδων και δεξιοτήτων να επωφελούνται από την τάξη, ενώ συγχρόνως τους παρέχεται ένα πλαίσιο για να ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο να εφαρμόσουν τις πληροφορίες που τους δίνει ο δάσκαλος του Axis Syllabus.

Τo μάθημα χρησιμοποιεί τον αυτοσχεδιασμό, ώστε να αναζητηθούν και να εξερευνηθούν επαναλαμβανόμενες αντιπροσωπευτικές κινήσεις, αντικείμενα διαφόρων θεωρητικών ερευνών, ή συζητήσεων. Ο κύριος στόχος είναι η ευθυγράμμιση και η διοχέτευση της κινητικής ενέργειας, κάτι που θέτει ζητήματα βιο-μηχανικής λειτουργίας και φυσικών νόμων. Η σταδιακή προσθήκη κινήσεων, η μια μετά την άλλη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες κινητικές φράσεις. Το μάθημα γίνεται τόσο στο πάτωμα, όσο και σε όρθια θέση. Τα δημιουργικά εργαστήρια, η χορογραφική σύνθεση και ευκαιρίες για performances αποτελούν επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της παιδαγωγικής προσέγγισης του AS, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο μαθητή να εφαρμόσει τις δεξιότητές του δημιουργικά.

 


Μία από τις τακτικές δραστηριότητες της κοινότητας του Axis Syllabus είναι η ετήσια εκδήλωση που ονομάζεται Nomadic College. Η εκδήλωση αυτή λαμβάνει χώρα συνήθως τον Αύγουστο, σε διαφορετική τοποθεσία κάθε χρόνο. Εφέτος το Nomadic College οργανώνεται στην Πάτρα (Ελλάδα) από 8 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2011.

Το Nomadic College προσφέρει ένα πλαίσιο για την εντατική μελέτη του Axis Syllabus. Το AS θεωρείται μια γέφυρα μεταξύ των τεχνών και των επιστημών. Αναμιγνύει σύγχρονες και χρήσιμες πληροφορίες τόσο από την καλλιτεχνική, όσο και από την επιστημονική έρευνα και προτείνει τη διδασκαλία και τη μελέτη μιας μεθοδολογίας για τη μετάδοση αυτών των πληροφοριών.

Οι Frey Faust, Francesca Pedulla, Kira Kirsch, Baris Mihci, Kelly Keenan και άλλοι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές θα δίνουν συμπληρωματικά εργαστήρια κατά τη διάρκεια του NC.

Πληροφορίες στο :  www.axissyllabus.com


 


 

 

Σχετικά links :  

www.axissyllabus.com