Barre Astié

Τι είναι η Barre Astié

«Η Barre Astié είναι ένα μέσο για να γνωρίσουμε το μυϊκό μας σύστημα, το σκελετό, τις αρθρώσεις και την κινητικότητα τους. Μας αποκαλύπτει την προσωπική μας ικανότητα κίνησης χρησιμοποιώντας κάμψεις, κλίσεις, στρέψεις, κυρτώσεις της πλάτης, μέσα από μια λειτουργική αντίληψη που μας επιτρέπει να σχηματίσουμε πιο σωστή εικόνα του εαυτού μας.     

Η αντίληψη των σωματικών μας δυνατοτήτων εξαρτάται από την παιδεία που έχουμε δεχτεί από την παιδική μας ηλικία. Η γνώση του σώματος εξελίσσεται στη διάρκεια της ζωής, αρκεί να το επιθυμούμε και να βρούμε τα κατάλληλα μέσα. Αν μείνουμε παθητικοί, η αντίληψη αυτή θα αναπτυχθεί σε λάθος κατεύθυνση. Υπάρχει ένα παράδειγμα που δίνει ακριβώς την εικόνα: πάρτε ένα χαρτί, σχεδιάστε ένα σπίτι, ένα δέντρο, ένα ποτάμι. Θα διαπιστώσετε ότι χωρίς την απαραίτητη καλλιτεχνική παιδεία τα σχέδια σας είναι πολύ κοντά στα αντίστοιχα προεφηβικά… Για να αποκτήσουμε αυτή τη γνώση του εαυτού μας, πρέπει να βρούμε τα μέσα να ανακαλύψουμε την εικόνα του σώματος μας ή αλλιώς, μέσα από το Χορό, όπως μέσα από κάθε φυσική δραστηριότητα και χωρίς να γίνουμε σολίστ, ή πρωταθλητές, μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να φτάσουμε σε μια καλύτερη αντίληψη του σωματικού σχήματος». (Απόσπασμα από το βιβλίο, Η Γραμματική του Σώματος, του Α. Αstié)

Ποιός είναι ο Alain Astié

Ο Alain Astié είναι ο δημιουργός της μεθόδου. Διεθνής προσωπικότητα του χορού, η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στην Comédie Française σε ηλικία 13 ετών και η χορευτική του καριέρα με το πρώτο βραβείο χορού CNS στο Παρίσι. Από το 1963 έχει συνεργαστεί με μεγάλους χορογράφους (Harald Lander, Sonia Arova), έχει χορέψει με ιστορικές φυσιογνωμίες του χορού, όπως o Rudolf Nureyev και η Carla Fracci και έχει γίνει σολίστ στην Όπερα του Όσλο, στην Όπερα της Λυών, ενώ έχει επίσης χορέψει με την ομάδα του Maurice Béjart. Το 1977 παράλληλα με την ίδρυση της δικής του χορευτικής ομάδας εμβαθύνει στην έρευνα στον παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό τομέα και εγκαινιάζει το δικό του μάθημα στο έδαφος, την «Βarre Astié». Το 1980 ιδρύει την επαγγελματική σχολή « Académie Internationale de Danse et d’Etudes Secondaires» με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 80% στο Γαλλικό Κρατικό Δίπλωμα και στο εξής ξεκινά μια σημαντική καριέρα ως «δάσκαλος χορού» σε επαγγελματικές ομάδες και ως guest teacher στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ισπανία.

Πιστεύει ότι ο χορός απευθύνεται σε όλους : «…είναι και ο Χορός ψυχοθεραπεία. Αναπτύσσει την ευζωία και το συναίσθημα. Έτσι μέσα από το Χορό αναπτύσσουμε όχι μόνο την επιθυμία τής προσπάθειας, αλλά και τη διάθεση να μοιραστούμε και τη θέληση να επαναπροσδιοριστούμε μέσα από τους μαθητευόμενους. Αυτή η πνευματική κατάσταση επικοινωνίας προτρέπει καθέναν από εμάς να απαντήσει στις πιο βαθιές δονήσεις που νιώθουμε μέσα μας.…».

Η φιλοσοφία της μεθόδου

Όλη η φιλοσοφία της Barre Astié περικλείεται στην πολύχρονη μελέτη και εμπειρία του Alain Astié ως επαγγελματία χορευτή και ως δάσκαλου κατάρτισης νέων χορευτών. Τα τέσσερα βασικά σημεία της συνοψίζονται στις παρακάτω έννοιες :

 • Αναπτύσω καθεμιά από τις πολλαπλές προσωπικές μου ικανότητες (λειτουργικές, διανοητικές, φιλοσοφικές, κλπ)
 • Συγκεντρώνομαι σε ένα μουσικό άκουσμα, μια αντίληψη του χώρου, μια προσωπική μου παρατήρηση
 • Αναζητώ σωματικές ικανότητες στο σύνολό τους (οραματισμός, απομνημόνευση, αναπνοή, κλπ)
 • Διαδίδω χρησιμοποιώντας χώρους κατάλληλους για Χορό.

Η μέθοδος απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας. Το μάθημα είναι δομημένο πάνω σε φόρμες κλασικές και μοντέρνες και γίνεται κυρίως στο πάτωμα χρησιμοποιώντας την ενέργεια των χορευτών.
Ένα μάθημα χορευτικό που δεν απευθύνεται μόνο σε χορευτές, αλλά και σε όσους αναζητούν γύμναση που συνδυάζει χαλάρωση και ευεξία. Ο Alain Astié προτείνει τη μέθοδο στους επαγγελματίες του Χορού, δασκάλους κλασικού χορού, τζαζ, σύγχρονου, κλπ

Τα αποτελέσματα της

 • Σωστή στάση : Σπονδυλική στήλη συμμετρική, αυχένας  χαλαρός, κεφάλι ελεύθερο.
 • Έλεγχος του κέντρου του σώματος
 • Χαλαρές αρθρώσεις
 • Ευλυγισία
 • Ιδανικός μυϊκός τόνος
 • Σωστή αντίληψη και χρήση του χώρου
 • Ευεξία του σώματος που κινείται αναπνέοντας σωστά, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη γκάμα ασκήσεων διαφορετικής έντασης (τόνωση-χαλάρωση), όπου η μουσική παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.  

       

 

 

Το δίπλωμα Barre Astié

Το 2009 κατοχυρώθηκαν διεθνώς τα πνευματικά δικαιώματα της μεθόδου. Αντίστοιχα επισημοποιήθηκε η Πιστοποίηση Σπουδών BARRE ASTIĖ - «Diplôme Barre Astié» - ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός ή δύο χρόνων που δίνει τον τίτλο «καθηγητής Barre Astié» και περιλαμβάνει έξι ενότητες και την τελική εξέταση:

 

 • Diplôme Barre ASTIĖ  - Ολοκλήρωση εκπαιδευτικού προγράμματος σε 1 έτος

              -  Έξι ενότητες

              - 18 ημέρες εντατικής εκπαίδευσης

              -  Τελική εξέταση

 

 • Diplôme Barre ASTIĖ - Ολοκλήρωση εκπαιδευτικού προγράμματος σε 2 έτη

             -  1ο έτος: Τρείς ενότητες – 9 ημέρες εντατικής εκπαίδευσης

            -   2ο έτος: Τρείς ενότητες – 9 ημέρες εντατικής εκπαίδευσης

           -    Τελική εξέταση

 

Η παρουσίαση του DIPLÔME BARRE ASTIĖ στην Ελλάδα έγινε τον Ιούλιο του 2010 στα πλαίσια του 8ου Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας. Τo βιβλίο της μεθόδου «Η Γραμματική του Σώματος» μεταφράστηκε και στα ελληνικά (ISBN 978-960-93-3755-7). Τον Αύγουστο του 2011 ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος σπουδών και τον Ιούλιο του 2012 ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα οι πρώτες «καθηγήτριες Barre Astié». Το μάθημα Barre Astié διδάσκεται στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη. Για πληροφορίες σχετικά με τους πιστοποιημένους καθηγητές, κάντε κλικ εδώ.

Σχετικά links : www.barreastie.com  | www.patrasdanceacademy.gr