Σύγχρονος χορός για παιδιά

Σύγχρονος Χορός και αυτοσχεδιασμός για παιδιά 6-12 ετών
Στο πρότυπο του Community Dance (χορός για την κοινότητα)*

 

Διδάσκει η ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ
2011-2012

 

Που απευθύνεται
Στόχος του μαθήματος σύγχρονου χορού για παιδιά, είναι η σωματική εκγύμναση με εναλλακτικούς τρόπους (άλλους από αυτούς που προτείνει η απλή γυμναστική), η αφύπνιση της αντίληψης και κατανόησής του παιδιού για το σώμα του και η επαφή του με τον περιβάλλοντα χώρο και τους γύρω του, με τρόπο που ενθαρρύνει και να ενεργοποιεί την περιέργεια και πρωτοβουλία, την προσωπική έκφραση και δημιουργία, καθώς και το ομαδικό πνεύμα. Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών (δεκτές και εξαιρέσεις αναλόγως), που θέλουν να γυμναστούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, να περάσουν τον εξωσχολικό τους χρόνο παίζοντας, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνοντας και δημιουργώντας και να ευαισθητοποιηθούν κοινωνικά μέσω μιας κατεξοχήν επικοινωνιακής τέχνης.

*Community dance
Το community dance(=χορός για την κοινότητα) είναι μια μορφή δραστηριότητας που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια (κυρίως στην Αγγλία και στις ΗΠΑ) σχετικά με την διάδοση και υποστήριξη της τέχνης του χορού. Επικεντρώνεται στην κίνηση που ενθαρρύνει τη δημιουργική έκφραση ομάδων ανθρώπων με ποικιλόμορφη σύσταση, με στόχο την προσωπική έκφραση. Αφορά τη συλλογική δημιουργία και δεν κατευθύνεται/ορίζεται απολυταρχικά από ένα άτομο (χορογράφος-δάσκαλος). Σημασία έχει περισσότερο η διαδικασία στη οποία εμπλέκονται τα άτομα, παρά το τελικό προϊόν. Αγκαλιάζει την ποικιλομορφία, καθώς περιλαμβάνει εν δυνάμει όλα τα είδη χορού και απευθύνεται σε όλα τα άτομα όλων των κοινωνικών ομάδων, ανεξαρτήτως φύλου, τάξης, θρησκεύματος, ηλικίας, σεξουαλικής και φυλετικής κατεύθυνσης, επιτρέποντας έτσι τις διαφορετικές ‘φωνές’, σώματα και εμπειρίες να συνυπάρξουν και να αναπτυχθούν.
Φέροντας λοιπόν έντονη ‘πολιτική’ διάσταση, έχει ως απόλυτο σκοπό, να κάνει τον Χορό πιο προσβάσιμο, μέσω της συμμετοχής και ιδίας εμπειρίας, προς όφελος κάθε είδους ανθρώπου.

Μαριλένα Πετρίδου 
Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Northern School of Contemporary Dance (Leeds, UK). Το 2002 έλαβε την υποτροφία DanceWeb. Από το 1998 είναι συνεργάτης της ομάδας YELP danceco. και της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα και από το 2005 της Ίριδας Καραγιάν και Ομάδας Χορού ΖΗΤΑ. Έχει συνεργαστεί επίσης ως χορεύτρια με τους Stephan Koplowitz, Rebecca Skelton στο Λονδίνο και Αλλού Εδώ Παντού, Μετ’ Εμποδίων, Amorph.org, Carol Brown, κ.α. στην Αθήνα. Έχει ακόμη στο ενεργητικό της συνεργασίες στο θέατρο ως βοηθός στην επιμέλεια κίνησης, χορογραφία-σκηνοθεσία ταινιών χορού (videodance), συνεργασίες με εικαστικούς σε πρωτότυπες περφόρμανς, ενώ διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες από το 2002. Παράλληλα ασχολείται από το 2004 με την πολιτιστική διαχείριση και έχει συνεργαστεί με σημαντικά φεστιβάλ και οργανισμούς (Κέντρο Χορού Ντάνκαν, Μικρό Μουσικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Ecocinema, VideoDance, MIR, Μπιενάλε της Αθήνας, κ.α.) Τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της στο χώρο της μουσικής, όπου συμμετέχει σε μουσικά πρότζεκτ παίζοντας τύμπανα-κρουστά και άλλα όργανα. 


info : Quilombo Centro Cultural, Σερβίων 8 & Λεωφ. Αθηνών, Ακαδημία Πλάτωνος, Τηλ:210 5227961 (Μετρό:Κεραμεικός – Μεταξουργείο)