Σύγχρονος χορός και αυτοσχεδιασμός από τη Μ.Πετρίδου

nea-eikona

“MOVING SOUND ROUND ABOUT”

Ένα μάθημα σύγχρονου χορού-αυτοσχεδιασμού που συνδυάζει την τεχνική (βασισμένη σε στοιχεία release, contact, yoga, butoh, feldenkrais κλπ…) ως ζέσταμα στο πρώτο μέρος του, ενώ στο δεύτερο επικεντρώνεται σε ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης, ενίοτε ενσωματώνοντας στοιχεία που σχετίζονται με τον ήχο. 

Στόχος
Το μάθημα ασχολείται με συνδυασμούς εναλλακτικών τρόπων αφύπνισης του σώματος, των αισθήσεων και του συνθετικού-δημιουργικού ταλέντου που λίγο-πολύ όλοι διαθέτουν. Τρόποι να έρθει ο καθένας προσωπικά σε επαφή με τις δεξιότητές του, τις προτιμήσεις του, αλλά και το ‘άγνωστο’ υλικό που θα προκύψει από την αναζήτηση, να δουλέψει ατομικά, αλλά και συλλογικά με τα εργαλεία της κίνησης (και του ήχου).
Στόχος επίσης είναι η όξυνση της αντίληψης και κατανόησης του συμμετέχοντα για το σώμα του και πως αυτό κινείται και η επαφή με ό,τι το περιβάλλει (το χώρο και τους γύρω του), καθώς και η ενεργοποίηση και ενθάρρυνση της περιέργειας του καθενός ως δημιουργού. Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στη αισθητική και το στυλιζάρισμα της κίνησης (και του ήχου), αλλά περισσότερο στις πρωταρχικές τους ιδιότητες, στο ακατέργαστο υλικό, που αργότερα καλούμαστε να διαμορφώσουμε. 

Που απευθύνεται
Το μάθημα απευθύνεται σε νέους και ενήλικες, που έχουν ασχοληθεί λίγο ή πολύ με την κίνηση (χορός, πολεμικές τέχνες, θέατρο κλπ.) και θα ήθελαν να δοκιμάσουν μια δημιουργική διαδικασία που περιλαμβάνει τον ήχο σαν επιπλέον στοιχείο. Με την έννοια του ήχου εννοούμε ό,τι παράγει ήχο, δηλαδή φωνή, μουσικά όργανα (ακουστικά, ηλεκτρικά, ιδιο-κατασκευασμένα), αντικείμενα κάθε φύσης, ήχους του περιβάλλοντος χώρου, κ.ο.κ.
Επίσης απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, ‘περφόρμερς’, που θα ήθελαν να συναντηθούν με άλλους καλλιτέχνες και να μοιραστούν εμπειρίες από τις πρακτικές τους, ή που απλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Περιγραφή
Το μάθημα είναι δίωρο και μοιράζεται με τρόπο ώστε, οι συμμετέχοντες να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν πρώτα το σώμα τους κατάλληλα μέσω ενός ομαδικού ζεστάματος, ενώ στη συνέχεια θα προτείνονται απλές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης, όπου ατομικά ή ομαδικά θα δημιουργείται υλικό (κινητικό και ηχητικό), το οποίο θα επεξεργάζεται κατόπιν με διάφορους τρόπους.
Πιο αναλυτικά ξεκινάμε με απλές κινητικές και ενεργειακές ασκήσεις/φράσεις, που ενίοτε βασίζονται στην επαφή με το πάτωμα και χτίζουμε την ενέργεια μας ώστε να ‘ζεστάνουμε’ τις αρθρώσεις και ολόκληρο το μυϊκό σύστημα, να κάνουμε πιο συνειδητή την αναπνοή μας και να ενεργοποιήσουμε την αίσθησή μας για το κέντρο και την περιφέρεια του σώματος. Στη συνέχεια ανοίγοντας τις ασκήσεις στον ευρύτερο χώρο, επικεντρωνόμαστε στο να δώσουμε στην κίνηση κατεύθυνση αλλά και υπόσταση, περνώντας από διάφορες ποιότητες και δοκιμάζοντας συνδυασμούς κινητικών οδηγιών.
Στη συνέχεια είτε ατομικά, είτε σε ζευγάρια, είτε ομαδικά, ακολουθούμε άλλες κινητικές οδηγίες αυτοσχεδιασμού-σύνθεσης, ενσωματώνοντας με τον ίδιο τρόπο και τα ηχητικά υλικά. Θα προκύψουν διαδραστικές φράσεις κινήσεων-ήχων, τις οποίες έχουμε τη δυνατότητα να εξελίξουμε ή να επαναλάβουμε με διάφορους τρόπους, με λίγα λόγια να ακολουθήσουμε διάφορες επιλογές σύνθεσης και να καταγράψουμε οτιδήποτε ενδιαφέρον θεωρούμε ότι προκύπτει.
Στο τέλος του κύκλου έχουμε την επιλογή (κατόπιν ομόφωνης απόφασης), να ανοίξουμε στο κοινό τη δουλειά που επιτεύχθηκε και τις μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μας, σε μια ανεπίσημη παρουσίαση-παράσταση!
Σημείωση :  Οι μουσικοί και οι συμμετέχοντες που ενδεχομένως παίζουν ή έχουν κάποιο μουσικό όργανο, παρακαλούνται να τα φέρουν μαζί τους.

~~~~

Βιογραφικό
Η Μαριλένα Πετρίδου γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Northern School of Contemporary Dance (Leeds, UK) απ’ όπου αποφοίτησε το 1997. Έκτοτε διευρύνει την έρευνα και εμπειρία της γύρω από το αντικείμενο (νέες τεχνικές χορού / αυτοσχεδιασμού / κίνησης, χρήση της φωνής, νέες τεχνολογίες, πολεμικές τέχνες, κλπ.) παρακολουθώντας σεμινάρια και ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2002 έλαβε την υποτροφία DanceWeb με τη συν-υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάση, μέσω της οποίας παρακολούθησε σεμινάρια και παραστάσεις του Φεστιβάλ Impulstanz της Βιέννης. Από το 1998 είναι συνεργάτης της ομάδας YELP danceco. και της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα και από το 2005 της Ίριδας Καραγιάν και Ομάδας Χορού ΖΗΤΑ. Έχει συνεργαστεί επίσης ως χορεύτρια με τους Stephan Koplowitz, Rebecca Skelton στο Λονδίνο και Αλλού Εδώ Παντού, Μετ’ Εμποδίων, Amorph.org, Carol Brown, κ.α. στην Αθήνα. Έχει ακόμη στο ενεργητικό της συνεργασίες στο θέατρο ως βοηθός στην επιμέλεια κίνησης, χορογραφία-σκηνοθεσία ταινιών χορού (videodance), συνεργασίες με εικαστικούς σε πρωτότυπες περφόρμανς, ενώ διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες από το 2002.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες στο χώρο του χορού, ασχολείται από το 2004 με την πολιτιστική διαχείριση και έχει συνεργαστεί με σημαντικά φεστιβάλ και οργανισμούς (Κέντρο Χορού Ντάνκαν, Μικρό Μουσικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Ecocinema,  VideoDance, MIR, Μπιενάλε της Αθήνας, κ.α.) Τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της στο χώρο της μουσικής, όπου συμμετέχει σε μουσικά πρότζεκτ παίζοντας τύμπανα-κρουστά κ.α. όργανα. Τρέφει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνολική (ολιστική) προσέγγιση στις παραστατικές τέχνες, όπου τα όρια είναι ισχνά και όπου η περιέργεια και η επιθυμία για νέους συνδυασμούς, αλλά και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πρωταρχικών υλικών είναι ολοένα αυξανόμενη.
 

 

info :  ΠΟΥ : Quilombo - Σερβίων 10 & Λεωφ. Αθηνών (Ισόγειο & 1ος όροφος), Ακαδημία Πλάτωνος (Στάση μετρό Μεταξουργείο), Κεραμεικός, Τηλ.  210 522 7961   |  Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων > 6  |  Ημέρα - ώρα : Παρασκευή 18:00 - 20:00  |  Κόστος  :   50 ευρώ / το μήνα |  Δηλώσεις συμμετοχής : info@quilombo.gr