Ανοιχτά μαθήματα flamenco με την Γιώτα Πεκλάρη

giwta-peklarh

 

3-4  και  8-9 Σεπτεμβρίου 2012 

 

Λίγο πριν ξεκινήσει το κανονικό πρόγραμμα του studio Playground, μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο διήμερα δωρεάν ανοιχτών μαθημάτων με τη Γιώτα Πεκλάρη, έτσι ώστε να έρθετε σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος χορού, καθώς και με την ιδιαίτερη μέθοδο διδασκαλίας που ακολουθείται.

Το κανονικό πρόγραμμα αρχίζει αμέσως μετά, την Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη, και σε αυτό περιλαμβάνονται: μαθήματα pilates, τεχνικής flamenco, ρυθμολογίας και χορογραφίας flamenco για όλα τα επίπεδα.
 

*τα μαθήματα των αρχαρίων γίνονται χωρίς παπούτσια
**δεν ειναι απαραίτητη η κράτηση θέσης


Πρόγραμμα ανοιχτών μαθημάτων:

1ο Διήμερο

Δευτέρα 3/9:  20.30-22.00 προχωρημένο

Τρίτη 4/9:    19.00-20.30 αρχάριο         


2ο διήμερο

Σάββατο 8/9:  12.00-13.30 αρχάριο  
   
Κυριακή 9/9:  13.30-15.00 προχωρημένο

--------------------------------------------------------------------------------

Γιώτα ΠΕΚΛΑΡΗ : Απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού "Ραλλού Μάνου". Από το 1995 ασχολείται με το φλαμένκο, παρακολουθώντας μαθήματα πλάι σε μεγάλους δασκάλους όπως: Israel Galvan, Pastora Galvan, Rafaela Carrasco, Belen Maya, Eva Yerbabuena, Rocio Molina, κ.ά. Έχει επιμεληθεί την κίνηση για θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. (Φεστιβάλ Βύρωνα-θέατρο Βράχων, Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Φεστιβάλ Αθηνών, Youth Festival, Διαρροές, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών CROUSSIS, International  Body Music Festival). Από το 1998 ως το 2008 συνεργάζεται ως χορεύτρια και χορογράφος με τους "Ronda Al Alba". Ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια, από το 2001 ως το 2008, της αναγνωρισμένης σχολής χορού ESTRELLA. Το 2009 μαζί με τον Θάνο Δασκαλόπουλο και το Πέτρο Κούρτη ιδρύουν το studio Playground. Συμμετέχει επίσης στους KANTU KORPU, το πρώτο ελληνικό body percussion band, το οποίο εμφανίστηκε στο 4ο International Body Music Festival τον Νοέμβρη του 2011, στο Σαν Φρανσίσκο και στην Ν. Υόρκη. Ως σκηνοθέτης και χορογράφος έχει παρουσιάσει της παραστάσεις: στον εαυτό της... (2005-Διαρροές), Nana (2008-Αργώ), Viva Sevilla (2009-Ροές), Zaguan (2010-θέατρο Αργώ), AQUI (2011-Playground), και AQUI version 0.7 (2012-Playground). Τον Μάιο του 2012 χορογραφεί και χορεύει για την παράσταση ¡yambambo!, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη σε σκηνοθεσία Αντώνη Βολανάκη.

Στην τεχνική της συνυπάρχουν οι αρχές του κλασικού μπαλέτου, η φυσική ροή στην κίνηση του σώματος που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο χορό και η δυναμικότητα του φλαμένκο.

Το μάθημά της :  Το flamenco είναι μια σύγχρονη παραδοσιακή τέχνη, δημιούργημα μίξης πολλών διαφορετικών παραδόσεων, η οποία από τη στιγμή της γέννησης της δεν έχει πάψει να εξελίσσεται. Τα τρία στοιχεία που συνδιαλέγονται για να υλοποιήσουν αυτή τη μορφή τέχνης: τραγούδι/cante, κιθάρα/toque, χορός/baile, υπηρετώντας τον κοινό ρυθμό/compás, δημιουργούν ισότιμα και ταυτόχρονα ένα καλλιτεχνικό σύμπαν που πραγματώνεται μόνο όταν επικοινωνήσουν στον απόλυτο βαθμό/duende.
Ο χορός απαιτεί ιδιαίτερη χρήση των χεριών (braceo-muñecas) και των ποδιών (zapateado), απόλυτο έλεγχο και αίσθηση του βάρους του σώματος, πολύ ισχυρό κέντρο και πολύ καλή γνώση της μουσικής. Καθώς το flamenco είναι κατά βάση αυτοσχεδιασμός, ο χορευτής χρειάζεται γερή τεχνική για να μπορέσει να εκφραστεί σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζουν την φόρμα του είδους, αλλά και ταυτόχρονα δοκιμάζοντας τα όρια τους.

Με βασικό εργαλείο την τεχνική του φλαμένκο, το μάθημα εστιάζει στην εκφραστικότητά της κίνησης του σώματος. Σκοπός του μαθήματος είναι η συνειδητή, φυσική και συντονισμένη χρήση του σώματος ως κύριο εκφραστικό μέσο.

Στο πρόγραμμα θα βρείτε εκτός από μαθήματα τεχνικής και χορογραφίας για όλα τα επίπεδα, ειδικό μάθημα ρυθμολογίας, αυτοσχεδιασμού και τραγουδιού, έτσι ώστε ο μαθητής/χορευτής να αποκτήσει ουσιαστική επαφή με την μουσική και την μορφολογία του flamenco.

 


info: PLAYGROUND, Βουτσαρά 6, Βοτανικός 118 55  / (στ. μετρό Κεραμεικός), Τ.: 210 8544836  / e-mail: info@yiotapeklari.gr