Δημιουργική κίνηση με την Μελίνα Ιορδανίδου

Δημιουργική κίνηση για παιδιά 4 - 6 ετών

με την Μελίνα Ιορδανίδου

                                                                                                                                                                                                                                                             

Δευτέρα & Τετάρτη 17:00-18:00

 

Η κίνηση, ο χορός μέσα από το παιχνίδι είναι ένα ταξίδι φαντασίας, ένας δρόμος έκφρασης και μετουσίωσης συναισθημάτων και εικόνων της ζωής. Καθώς το παιδί πειραματίζεται με την κίνηση και το θεατρικό παιχνίδι ωθείται αβίαστα και χωρίς κριτική να επικοινωνήσει την ιδιαίτερη και πλούσια προσωπικότητά του. Γνωρίζει έτσι τις ανεξερεύνητες εκφραστικές του δυνατότητες και τις εξελίσσει. ’Συμφιλιώνεται’ με το σώμα του αφήνοντας την πηγαία κίνηση να ξεδιπλωθεί.  Είναι ελεύθερο να παίξει, να παρατηρήσει, να χορέψει, να εξερευνήσει και να μεταμορφωθεί σε αυτά που κινούν την καρδιά του.

Το παιδί οδηγείται οργανικά να αφήσει τη φωνή του να ηχήσει! Έρχεται σε επαφή με τον εαυτό του και την ομάδα μέσα από μια χαρούμενη, δημιουργική διαδικασία. Καλλιεργεί κινητικές δεξιότητες μέσα από τα εργαλεία του σύγχρονου χορού και ειδικότερα μέσα από το Contact Imrovisation, την εξελικτική κίνηση (BMC) και τις τεχνικές release (τεχνικές ‘ενσωμάτωσης της κίνησης’). Στόχος  μας είναι η καλλιέργεια της σωματικότητάς του, καθώς «εκτίθεται», ρισκάρει και συνεργάζεται με ασφάλεια και έμπνευση. Σημαντικό κομμάτι της δράσης είναι ο κινητικός και θεατρικός αυτοσχεδιασμός, η σχέση του παιδιού με την ομάδα. Είναι το κλειδί που του επιτρέπει να καλλιεργήσει τον αυθορμητισμό αφήνοντας στην άκρη την όποια κριτική, φόβους και περιορισμούς. Τα δώρα που αποκομίζει είναι η αυτοεκτίμηση και η αγάπη για το ‘ωραίο’ και το αληθινό !

Σε όλα τα παραπάνω, βοηθός του είναι ένα κατάλληλο περιβάλλον* που του αφυπνίζει τις αισθήσεις με πλήθος υλικά όπως υφάσματα, μπάλες, πλούσια μουσικά και κινητικά ερεθίσματα, καθώς και παραμύθια που εμπνέουν και ξεκλειδώνουν τη φαντασία του. Συνθέτοντας τα παραπάνω εργαλεία επιτρέπουμε στο παιδί να ανακαλύψει και να δημιουργήσει τις δικές του ιστορίες και χώρους.

  * Το στούντιο Present Body προσφέρει ειδικό πάτωμα που απορροφά τους κραδασμούς της κίνησης ώστε να προστατεύονται οι αρθρώσεις από τα πηδήματα και τις πτώσεις.

Η Μελίνα Ιορδανίδου γεννήθηκε το1972 στην Οστράβα της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Επέστρεψε στην  Ελλάδα το 1986 και ζει στην Αθήνα. Η  εξοικείωσή της με την  κίνηση ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία με την ενασχόλησή της με τις πολεμικές τέχνες (Judo και Tae-Kwon-Do) και συνεχίζεται με την πρακτική του Τάι-τσι και τις τεχνικές σύγχρονου  χορού με έμφαση στον Αυτοσχεδιασμό. Αποφοίτησε από την Ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης του ΚΘΒΕ. Έκτοτε ακολουθεί το δρόμο της έρευνας της κίνησης. Επιδιώκει πάντα τη διεύρυνση των εκφραστικών της εργαλείων βασιζόμενη σε δρόμους και πρακτικές που καλλιεργούν την ενσυνείδηση, καταλύουν τα στερεότυπα και αποκαλύπτουν αρχετυπικές πηγές έκφρασης. Στόχος της είναι να βιώνει τα πρακτικά οφέλη τις άσκησης στην καθημερινότητα και να τα μοιράζεται με τους συνανθρώπους της μέσα από τις παραστάσεις και τη διδασκαλία.
Η εκπαίδευσή της συνεχίστηκε ιδιαίτερα με την ομάδα Sine qua non και τη Χριστίνα Κλεισιούνη στο πεδίο του σύγχρονου χορού και το Contact Impovisation, αντίστοιχα. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε μέσα από σεμινάρια με τους Kitt Jhonson, Ka Rustler, J.Hamilton, Guy Cools, Snjezana Premus, Μ.Ναλμπάντη, και άλλους. Μελέτησε την τεχνική Buto με τους S.Koseki, M. Iwana και το Thai Chi με δασκάλους τους Π. Κουρόπουλο, Τ. Bunang και Ν. Ξιφαρά. Παρακολούθησε θεατρικά σεμινάρια με τους Θ. Τερζόπουλο, Α. Μανωλικάκη, R.Carreri, Lilo Bauer. Συνεργάστηκε σε παραστάσεις με την J. Henou και την ομάδα YELP, το Εθνικό Θέατρο, τις ομάδες χορού Εννιάμορφο, Έλιξ, N.Melancholia, την S. Premus. Σήμερα εκπαιδεύεται στην κινέζικη μάλαξη ΤUINA.

 info :   Present Body Center, Ερεσσού 16, Εξάρχεια,  Αθήνα - Τηλ. 210 3605964 & 6932 190273