Κύκλος μαθημάτων Butoh με την Κατερίνα Δρακοπούλου

butoh-cover

27 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2012

 

Με κεντρικό άξονα τη φιλοσοφία του butoh, θα πειραματιστούμε ενεργά με διαδικασίες ‘παρουσίας’ και ‘μεταμόρφωσης’ του σώματος,  ώστε να αναδυθεί  ο χορός που ήδη βρίσκεται μέσα μας.

Τα μαθήματα αποσκοπούν στην αβίαστη, ρευστή και πηγαία έκφραση της οργανικής κίνησης μέσα από τη σύνδεση μυαλού και σώματος. Το κάθε μάθημα χωρίζεται σε δύο μέρη:

  • Στο πρώτο μέρος, θα εστιάσουμε στην  ευλυγισία, στην ευελιξία, στη συγκέντρωση, στην ενέργεια, στο ρυθμό και στην ευ-αντιδραστικότητα (χαλαρή και άμεση ανταπόκριση σε ερεθίσματα), μέσω δομημένων ασκήσεων που είναι εμπνευσμένες από τις βασικές αρχές και τεχνικές του σωματικού θεάτρου (Grotowski, Barba, Gardzienice). Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο την απελευθέρωση του σώματος από εντάσεις και την προετοιμασία του, ώστε να ‘αποκαλύψει’ ξεχασμένα τμήματα της ανθρώπινης ύπαρξης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
  • Στο δεύτερο μέρος, θα επικεντρώσουμε σε καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς (solo, σε ζευγάρια, και σε ensembles), οι οποίοι θα έχουν ως άξονα αφετηρίας το περπάτημα, καθώς και τις πλούσιες, ποιητικές εικόνες επιλεγμένων butoh fu με στοιχεία από τη φύση (πέτρες, σπόροι, λουλούδια, δέντρα), τα ζώα (ερπετά, έντομα), το ανθρώπινο σώμα, κλπ. Θα δώσουμε έμφαση στην αφύπνιση της φαντασίας, στη διατήρηση του προσωπικού μας ‘τοπίου’, χωρίς να χάνουμε τη σύνδεσή μας με το χώρο, το χρόνο και τους άλλους performers και στην καλλιέργεια της ποιότητας της προσωπικής μας έκφρασης. Θα αφυπνίσουμε έτσι αρχέγονες μνήμες και ενέργειες, που θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη και δημιουργία του προσωπικού μας χορού, που είναι ήδη γραμμένος στο σώμα μας.

Ο κύκλος μαθημάτων butoh θα ολοκληρωθεί με την ανοιχτή παρουσίαση του υλικού που θα προκύψει από τους καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς ως ensemble κινησιολογική σύνθεση και απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performers και όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους και να πειραματιστούν με τις σωματικές και εκφραστικές τους δυνατότητες.

 

Η Κατερίνα Δρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία (BA in Drama and Theatre Studies με εξειδίκευση στο Devising), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College, University of London (MA in Performance). Το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο την οδήγησε το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield όπου φοίτησε με υποτροφία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Ensemble Physical Theatre: Training and Performance. Εργάστηκε ως Λέκτορας Θεάτρου/Performance σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Αγγλία από το 2002 εως το 2010 όπου δίδαξε Κινησιολογία (Laban for Actors, Butoh), Σωματικό Θέατρο (τεχνική Lecoq), Devising, Μάσκα, Αυτοσχεδιασμό, Υποκριτική (Psychophysical Approaches to Acting) και Σύγχρονο Performance (autobiographical, site-specific, durational). Ως ηθοποιός/performer έχει παίξει σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική και Ιαπωνία. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με το butoh. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους butoh artists, Marie-Gabrielle Rotie, Tetsuro Fukuhara, Kan Katsura, Minako Seki, Atsushi Takenouchi, Masaki Iwana, Ko Murobushi, Tadashi Endo, Fran Barbe, Frank van de Ven, και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha. Έχει συνεργαστεί ως butoh dancer/performer με τον Tetsuro Fukuhara και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha και το 2006 οργάνωσε ένα Φεστιβάλ Butoh στο Πανεπιστήμιο του Leeds με επίτημο προσκεκλημένο τον Τetsuro Fukuhara.  

 


info: Ακαδημίας 5, (Σταθμός Μετρό - Σύνταγμα)  |  Κόστος (8 εβδομάδες): 80 ευρώ + ΦΠΑ - Κόστος κύκλων μαθημάτων Butoh και Viewpoints μαζί (8 εβδομάδες): 130 ευρώ + ΦΠΑ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για έγκυρη κράτηση και οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνείτε στο 6989809187 ή adrakopoulou@yahoo.co.uk  |   Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και ώρα 15:15 - 17:15