Κύκλος μαθημάτων Viewpoints με την Κατερίνα Δρακοπούλου

viewpoints-katerina

27 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2012

 

Τα Viewpoints, βασισμένα στην μέθοδο της Anne Bogart, είναι μία τεχνική που στηρίζεται στη διερεύνηση των βασικών στοιχείων του performance, όπως αυτά οριοθετούνται στο χώρο και στο χρόνο. Η τεχνική αυτή αποσκοπεί στο χτίσιμο ενός ensemble, στην εξάσκηση και εκπαίδευση της ψυχοσωματικής έκφρασης και στην ανακάλυψη κινησιολογικού υλικού (αυτοσχεδιασμός), το οποίο θα διαμορφωθεί εξελικτικά σε κινησιολογικές δράσεις (σύνθεση). Κεντρικό άξονα στη δημιουργική διαδικασία θα αποτελέσουν στοιχεία (Viewpoints) όπως το τέμπο, η διάρκεια, η κιναισθητική αντίδραση, η επανάληψη, το σχήμα, η χειρονομία, οι αποστάσεις μεταξύ των σωμάτων, η τοπογραφία και η αρχιτεκτονική.

Το κάθε μάθημα χωρίζεται σε δύο μέρη:

  • Στο πρώτο μέρος θα προετοιμάσουμε το σώμα και θα θεμελιώσουμε τη δυναμική του ensemble. Θα επικεντρώσουμε στην ευελιξία, στην ετοιμότητα, στην κατεύθυνση της προσοχής, στο διαχειρισμό της ενέργειας, στην ισορροπία μεταξύ παρατήρησης και δράσης, και στην ευ-αντιδραστικότητα προς τους άλλους performers, μέσω δομημένων ασκήσεων και κινησιολογικών συνδυασμών και συνθέσεων που βασίζονται στις αρχές του σωματικού θεάτρου (ensemble physical theatre training).
  • Στο δεύτερο μέρος θα εστιάσουμε και θα αναπτύξουμε τα Viewpoints, μεμονωμένα και συνδυαστικά, και θα οδηγηθούμε στην παρατήρηση της προσωπικής μας κίνησης και των επιλογών μας στο χώρο και το χρόνο. Θα πειραματιστούμε με την ικανότητα του σώματος να συνδιαλέγεται με σαφήνεια και αμεσότητα με τα άλλα σώματα και να λειτουργεί αυθόρμητα και ενστικτωδώς ανάμεσα σε δράσεις και καταστάσεις. Με αφετηρία την ‘τοπογραφία’ του πλέγματος, και μέσω δομημένων ασκήσεων, συνδυασμών κινητικών οδηγιών και αυτοσχεδιασμών, θα εξερευνήσουμε διαδρομές, θα διευρύνουμε τη σωματική μας έκφραση και θα ανακαλύψουμε ως ensemble την ευχαρίστηση του ‘παιχνιδιού’ και της ‘συνενοχής’ με τους άλλους performers. Σταδιακά, θα διαμορφώσουμε και θα αναπτύξουμε μικρές κινησιολογικές δράσεις σε ζευγάρια και σε ensemble(s), χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές αυτοσχεδιασμού-σύνθεσης. 

Ο κύκλος μαθημάτων Viewpoints θα ολοκληρωθεί με την ανοιχτή παρουσίαση του υλικού, που θα προκύψει από τη δημιουργική διαδικασία της ομάδας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ως ensemble κινησιολογική σύνθεση και απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performers και όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους και να πειραματιστούν με τις σωματικές και εκφραστικές τους δυνατότητες.

Έναρξη μαθημάτων : Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 (13.00 - 15.00)

Ο κύκλος μαθημάτων Viewpoints θα διαρκέσει 8 εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τη 13.00 - 15.00.
Επίσης, το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 θα ξεκινήσει και κύκλος μαθημάτων Butoh. 

 


info: Ακαδημίας 5, (Σταθμός Μετρό - Σύνταγμα)  |  Κόστος (8 εβδομάδες): 80 ευρώ + ΦΠΑ - Κόστος κύκλων μαθημάτων Butoh και Viewpoints μαζί (8 εβδομάδες): 130 ευρώ + ΦΠΑ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για έγκυρη κράτηση και οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνείτε στο 6989809187 ήadrakopoulou@yahoo.co.uk  |   Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και ώρα 13:00 - 15:00