Κύκλος μαθημάτων Σωματικού Θεάτρου – Μάσκας με την Κατερίνα Δρακοπούλου

258608_10151241619311678_1478131095_o

25 Οκτωβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2012

 

Βασικός άξονας του κύκλου μαθημάτων Σωματικού Θεάτρου – Μάσκας είναι η δυναμική γλώσσα της θεατρικής μάσκας. Βασικοί στόχοι των μαθημάτων είναι η διεύρυνση των ορίων της σωματικής έκφρασης, η επαναφορά των κατάστασεων της περιέργειας, της αφέλειας-αθωότητας (naiveté) και της παιγνιώδους διάθεσης (notion of ‘play’), και η ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο ενότητες:

  • Στην πρώτη ενότητα, θα εστιάσουμε στην πρακτική εφαρμογή των βασικών αρχών του σωματικού θέατρου με στόχο να θεμελιώσουμε τη δυναμική του ensemble και να προετοιμάσουμε το σώμα να δεχτεί τη μάσκα. Θα χρησιμοποιήσουμε πρακτικές που αξιοποιεί η πιο φημισμένη ίσως βρετανική ομάδα «θεάτρου μάσκας», η Trestle Theatre, με επιρροές από την παιδαγωγική μέθοδο του J. Lecoq, καθώς και από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η ομάδα Complicité. Μέσω σωματικών ασκήσεων και δομημένων αυτοσχεδιασμών θα επικεντρωθούμε στη δημιουργία συνοχής και συντονισμού στην ομάδα (ensemble και τεχνικές chorus), στην κατανόηση της δυναμικής και της χρήσης του χώρου και στη διερεύνηση της δυναμικής της σωματικής κίνησης. Ο ρυθμός και η ταχύτητα, οι επτά βαθμίδες σωματικής έντασης, και η δυναμική της έλξης και της ώθησης μεταξύ άλλων, θα αποτελέσουν την αφετηρία για την ανακάλυψη των εκφραστικών ικανοτήτων του ανθρώπινου σώματος. Θα ερευνήσουμε μέσα από θεατρικές και κινησιολογικές εφαρμογές τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μεταμορφωθούμε, σωματοποιώντας ατομικά και συλλογικά μια συγκεκριμένη ιδέα, κατάσταση ή ‘ποιότητα’ (στοιχεία της φύσης, υλικά, κλπ). Οι τεχνικές που θα γνωρίσουμε θα βρουν εφαρμογή σε μικρούς σιωπηλούς αυτοσχεδιασμούς (solo ή μικρά ensembles), όπου ο performer γίνεται μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.
  • Στη συνέχεια, στη δεύτερη ενότητα των μαθημάτων, φορώντας τη μάσκα και βιώνοντας την έμψυχη σιωπή, θα εστιάσουμε στη δόμηση και στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης/προσοχής (focus), στην αλληλεπίδραση με το κοινό, στην απλότητα και την οικονομία της κίνησης, και στην αναζήτηση μιας ‘ποιητικής ευαισθησίας’. Θα ερευνήσουμε τη χρήση των αντικειμένων και θα πειραματιστούμε με τη δημιουργία χαρακτήρων και ιστοριών. Με παιγνιώδη διάθεση θα πειραματιστούμε με τις δυνατότητες του σώματος να αναπαράγει εικόνες, συναίσθημα και δράση μέσα από συναντήσεις, μεταμορφώσεις και ανακαλύψεις. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιήσουμε τις αυθεντικές μάσκες της Trestle Theatre (εισαγωγικό επίπεδο).

Ο κύκλος μαθημάτων απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performers και όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους και να πειραματιστούν με τις σωματικές και εκφραστικές τους δυνατότητες.

 


info: Ακαδημίας 5, (Σταθμός Μετρό - Σύνταγμα)  |  Κόστος (8 εβδομάδες): 120 ευρώ + ΦΠΑ -  Προσφέρεται έκπτωση 15% σε φοιτητές και ανέργους, με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας (πάσο), ή κάρτας ανεργίας | Για έγκυρη κράτηση και οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνείτε στο 6989809187 ή adrakopoulou@yahoo.co.uk  | Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και ώρα 18:00 - 21:00