Μαθήματα γνωριμίας butoh και Σύγχρονου με την Μ. Τσαγκαράκη

_art2346from_dxo-edit

Echoes of Motion - Σύγχρονος χορός
Οι αισθήσεις μας, τα συναισθήματα, οι σκέψεις εκδηλώνονται μέσα και έξω απο το σώμα μας αφήνοντας την ηχώ τους, διαγράφοντας πορείες στο χώρο και στο χρόνο. Όλα είναι κίνηση, αέναη που ενώνει τις στιγμές τις καταστάσεις, εμένα με εσένα.

Ο πρώτος ευδιάκριτος ήχος η ανάσα. Ξεκινάμε πάντα αφουγκραζόμενοι την ανάσα μας, ενώ σταδιακά ξυπνάμε το σώμα έχοντας αφετηρία διαφορετικό ερέθισμα. Οι ποιότητες της κίνησης θα επηρεάζονται και θα διαμορφώνονται μέσα απο μια γκάμα εναλλαγής συγκεκριμένων ασκήσεων και καθοδηγούμενων αυτοσχεδιασμών.

Butoh
Το Butoh, είναι ένα είδος ''χορού'' πολύ διαφορετικό απο αυτά που γνωρίζουμε στη Δύση το οποίο γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1959. Πρωτεργάτες ήταν ο Τatsumi Hijikata και Kazuo Ohno, οι οποίοι εισήγαγαν μια άλλη ''χορευτική'' προσέγγιση με μεγαλύτερη σύνδεση με τη γή, με φόρμες πιο ακατέργαστες και κινητικά μοτίβα τόσο λιτά που αγγίζουν την τελετουργική κίνηση. To σώμα μιλάει μέσα απο την ακινησία, τη βραδύτητα, ακόμη και με απότομες εκρηκτικές κινήσεις.

Θα δουλέψουμε με ασκήσεις για συγκέντρωση, καλύτερη αναπνοή και ροή της ενέργειας, μυική ενδυνάμωση και ευλυγισία στηριζόμενες στις αρχές του butoh στοχεύοντας τόσο στην τεχνική, όσο και στην εκλέπτυνση των αισθήσεών μας. Θα ανακαλύψουμε πώς περπατάμε μέσα απο το αργό βάδισμα (empty body), τη δυναμική της λιτής διαλογιστικής κίνησης, της ακινησίας (stillness), της απότομης εκρηκτικής κίνησης και τη βαθιά αντήχηση που έχουν για τον καθένα μας. Στη συνέχεια θα περνάμε σε αυτοσχεδιασμούς -καθοδηγούμενους ή ελεύθερους- με τους οποίους θα εξερευνούμε τις βασικές διαδικασίες της 'παρουσίας' και 'μεταμόρφωσης' εμπνευσμένες απο το φυσικό, ζωικό βασίλειο, ακόμη και το αόρατο που μας περιβάλλει. Αφυπνίζοντας βαθύτερα κομμάτια τη ύπαρξής μας, το σώμα σμιλεύεται καθώς αναδύεται η εσωτερική κίνηση οδηγώντας το στην έκφραση του προσωπικού μας χορού.

Και τα δύο μαθήματα απευθύνονται σε ανθρώπους ακόμα και με ελάχιστη προηγούμενη εμπειρία, ωστόσο είναι χρήσιμο να υπάρχει καλή φυσική κατάσταση. Επίσης, είναι ανοιχτά σε σπουδαστές χορού και θεάτρου που επιθυμούν να εμπλουτίζουν την εκφραστικότητα, το κινησιολογικό τους λεξιλόγιο, να διευρύνουν τα αντιληπτικά τους εργαλεία.

Διδάσκει η Μαριάννα Τσαγκαράκη


Απο 1/10/2-13 τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά για όλη τη χρονιά.


info: Take Your Time Studio, Απόλλωνος 23 - Σύνταγμα, 2ος όροφος (Σαμαράς) | Tρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα : 20:00-21:30 Σύγχρονο και Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 15-22:15 Butoh, με ζωντανή μουσική απο τον Τάσο Φωτίου | Κόστος: Σύγχρονο drop in 8 €, 7€Ε σπουδαστές χορού, 5€ άνεργοι. Μήνας 4/μαθήματα 25 € και 20 € για τους άνεργους. Butoh drop in 12 €, 9€ σπουδαστές χορού, 8 € άνεργοι. Μήνας 4/μαθ 40€, 30 € και 25€ για άνεργους. Οικονομικό πακέτο για την παρακολούθηση και των δύο μαθημάτων: Mήνας 8/μάθ 55 € και 40€ για άνεργους. Απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας ανεργίας και του φοιτητικού πάσου.