Ομάδα Σωματικής Ψυχοθεραπείας με τη Χριστίνα Κλεισιούνη

home01

από τις 17 Ιανουαρίου 2014


Η σωματική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην έρευνα και τη βαθιά μελέτη του ανθρώπου από τον Βίλχελμ Ράιχ που ανέπτυξε μια καινοτόμο για την εποχή προσέγγιση στη ψυχανάλυση που συνδυάζει τη σωματική εμπειρία, τη συναισθηματική εκφόρτιση και την έκφραση μέσα από το λόγο. Με την έρευνά του αποσκοπούσε σε μιά πιο υγιή κοινωνία που απαρτίζεται από «ελεύθερους» ανθρώπους. Έφερε μια σημαντική τομή στην κλασική ψυχανάλυση αλλάζοντας τα ήδη υπάρχοντα ψυχαναλυτικά μοντέλα όπου το σώμα, σαν ενιαίο σύνολο με περίπλοκες και συνδεδεμένες μεταξύ τους λειτουργίες, κατείχε δευτερεύοντα ρόλο ή απλά απουσίαζε από τη ψυχαναλυτική διαδικασία.

Είναι μια μέθοδος που σήμερα συνδυάζει και ενσωματώνει σύγχρονα συστήματα μελέτης (τεχνικές release/somatics, Rolfing, Feldenkrais, Fascia Therapy, κ. ά.) της βιωματικής ανατομίας-φυσιολογίας και της κίνησης με την ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία. Έχει γίνει πλέον απόλυτα κατανοητό πως μόνο μέσα από τη σύνδεση νού-σώματος επιτυγχάνεται η αλλαγή στο άτομο και ανοίγει ο δρόμος προς την ίαση.

Στη σωματική ψυχοθεραπεία εντοπίζουμε, στο σώμα μας πρωτίστως, τους τρόπους με τους οποίους έχουμε μάθει να αναχαιτίζουμε την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων μας, των βαθύτερων αναγκών μας. Μαθαίνουμε για τον εαυτό μας από τις «θωρακίσεις-άμυνες» και τη δομή του χαρακτήρα όπως αυτός αναπτύχθηκε από τα πρώιμα ηλικιακά στάδια, την αρχή της ιστορίας μας. Οι αντιστάσεις αυτές που καθορίζουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας, συχνά μας απομονώνουν καθώς γίνονται παγιωμένες προστασίες που ασυνείδητα ενσωματώσαμε στο μυοσκελετικό σύστημα και καθρεφτίζονται στη στάση του σώματος και στην κίνηση. Καθημερινά τις χρησιμοποιούμε σαν μέσα επιβίωσης στις σχέσεις μας για να λειτουργήσουμε στη ζωή.

Κατά τη διαδικασία της ψυχανάλυσης - ψυχοθεραπείας δημιουργούμε ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα από τη σχέση θεραπευτή-αναλυόμενου για να φωτίζουμε τις αιτίες που διαμορφώνουν τις άμυνες προστασίας και τις πεποιθήσεις που γεννήθηκαν μαζί τους, τα σχήματα που υιοθετεί ο καθένας μας και που καθορίζουν τις επιλογές μας, σχεδιάζοντας έτσι το σενάριο της προσωπικής μας ιστορίας με συνειδητό αλλά και κυρίως, με ασυνείδητο τρόπο. Η αυτογνωσία είναι ένα μακρύ ταξίδι κατάδυσης στον εσωτερικό εαυτό με συχνά απρόσμενους προορισμούς.


H Χριστίνα Κλεισιούνη αποσκοπεί στη σωματικότητα και στην απελευθέρωση της έκφρασης του ατόμου συνδέοντας την Tέχνη με τη θεραπεία. Εργάζεται ως δασκάλα χορού/κίνησης, χορεύει και χορογραφεί από το 1987 (Νέα Υόρκη) ενώ παράλληλα ασκεί τη ψυχοθεραπεία και το Shiatsu σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο από το 1994. Η έρευνα της κίνησης μέσω του χορού την έφερε σε επαφή με τις τεχνικές somatics καθώς και με τη ψυχανάλυση στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας της. Η εμπειρία και το βίωμα της κίνησης, τής αποκάλυψαν την ανάγκη για συνειδητότητα και επίγνωση του εαυτού. Ο σύγχρονος χορός και ο αυτοσχεδιασμός την οδήγησαν, άμεσα, στην αρχή της εκπαίδευσής της ως χορεύτρια, να αναζητήσει τα εργαλεία που δίνει η ψυχοθεραπεία φωτίζοντας την αξία των συναισθημάτων και πώς αυτά συνδέονται άρρηκτα με τη σωματική έκφραση και τη σκέψη.


Τι είναι μία θεραπευτική ομάδα αυτογνωσίας που βασίζεται στη σωματική ψυχοθεραπεία;

Πόσο κοντά και πόσο μακριά αντέχουμε να είμαστε στις σχέσεις μας; Ποια είναι η απόσταση ασφαλείας που έχουμε ανάγκη προκειμένου να λειτουργούμε σε αυτές; Τι επιτρέπουμε, τι δεχόμαστε, πόσο δενόμαστε με τους άλλους; Πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της επαφής, την έννοια της εξάρτησης, της συμβίωσης και της αυτονομίας; Πώς καθρεφτίζονται τα παραπάνω στη στάση του σώματος και στην κίνηση; Ποιά είναι η θέση που κατέχουμε στο σύνολο, ποιός είναι ο τρόπος που αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας; Πώς λειτουργούμε με τους άλλους; Εντέλει πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ζούμε με αγάπη, δημιουργικότητα και αποδοχή;

Η θεραπευτική ομάδα αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο για να επεξεργαστούμε τα θέματα της ζωής μας και τους προβληματισμούς που μας απασχολούν, εμβαθύνοντας σε θέματα του εαυτού, θέματα που αφορούν τις σχέσεις και τα συναισθήματα που βιώνουμε, δυσλειτουργικές συμπεριφορές και συμπτώματα που επιδιώκουμε να φωτίσουμε τις αιτίες που τα προκαλούν, ανακαλύπτοντας κρυφές πτυχές του εαυτού μας. Τα εργαλεία της σωματικής ψυχοθεραπείας φέρνουν το άτομο σε σύνδεση με το παρελθόν του και πώς αυτό διέπει τη ζωή του σήμερα.

Χρησιμοποιούμε τη βιωματική εμπειρία, το σώμα, την κίνηση, το λόγο και τη δυναμική της ομάδας που επιτρέπουν στο συναίσθημα να εκφραστεί, να αποκτήσει μεγαλύτερη διαύγεια και ελευθερία. Ο πόνος και όλα τα δύσκολα συναισθήματα αναγνωρίζονται και εμπεριέχονται, μετουσιώνονται μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται στην ομάδα.

Η ομάδα λειτουργεί σαν μία μικρογραφία της κοινωνίας, η οποία καθρεφτίζει τα βιώματα, τον τρόπο αντίληψής μας και μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης. Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε με τις παλιές πεποιθήσεις και τα σχήματα της οικογένειας όπως τα έχουμε ενσωματώσει μέσα από τον χαρακτήρα και τις άμυνες.

Ποιοί συμμετέχουν;

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους και τις ανάγκες τους, να αναπτύξουν τρόπους επικοινωνίας με τον εαυτό και τους άλλους, ν’αντιμετωπίσουν ζητήματα που τους απασχολούν σε όλα τα επίπεδα-υγεία, σχέσεις, εργασία, προσωπική ζωή .

Η ομάδα δέχεται ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας. Για τη συμμετοχή στην ομάδα είναι απαραίτητες τουλάχιστον 5-6 ατομικές συνεδρίες με την Κα Κλεισιούνη.

Πού και πότε;

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή 18.00-20.00 και θα είναι δίωρης διάρκειας.

Πόσο κοστίζει;

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, το μηνιαίο κόστος της ομάδας έχει οριστεί στα 100€. Το ποσό αναμένεται να προεξοφλείται στην αρχή κάθε μήνα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιος άλλος διακανονισμός.

 


info: Present Body, Χώρος έρευνας της κίνησης και της έκφρασης, Ερεσού 16, Εξάρχεια, τηλ. 210 360 59 64 & 6932 190 273 | Ημέρα και ώρα συναντήσεων : Παρασκευή 18.00 - 20.00