Μάθημα κίνησης για όλους με τη Μαριλένα Πετρίδου

marilena-petridoy

Ένα μάθημα κίνησης για όλους, βασισμένο στο σύγχρονο χορό και τα somatics. Διδάσκει η Μαριλένα Πετρίδου.

Το μάθημα που θα οδηγήσει η Μαριλένα Πετρίδου, ασχολείται με εναλλακτικούς τρόπους αφύπνισης του σώματος, των αισθήσεων και της φαντασίας.   Αποτελείται από ποικιλία οδηγιών και κινητικών συνδυασμών, που στοχεύουν στην όξυνση της αντίληψης και την καλλιέργεια της κατανόησης και ‘ενσυνείδησης’ της κίνησης του σώματος. Στόχος επίσης και η σύνδεση της κίνησης με το περιβάλλον (χώρος, ήχοι, άλλα σώματα) καθώς και με τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Έτσι επιτυγχάνεται η σωματική ενδυνάμωση και κινητική καλλιέργεια με ασφάλεια και με την ικανοποίηση της προσωπικής έκφρασης.

Λίγο πιο αναλυτικά..το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ενεργοποίηση και ενθάρρυνση της περιέργειας σχετικά με την αλληλεπίδραση των φυσικών νόμων που διέπουν την κίνηση, με τις αισθήσεις και την αντίληψη γι’ αυτήν. Το υλικό του μαθήματος προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως ο σύγχρονος χορός (τεχνικές release, contact, αυτοσχεδιασμός), την μέθοδο Feldenkrais, αλλά και μερικά στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, την Αυθεντική Κίνηση (Authentic Movement), την πρακτική της yoga και του ιαπωνικού Butoh. Λέξεις κλειδιά που αφορούν το μάθημα είναι η ‘σωματικότητα’, η φυσικότητα και η αυτογνωσία, εργαλεία απαραίτητα όχι μόνο σε έναν ερασιτέχνη ή επαγγελματία περφόρμερ, αλλά και για κάθε έναν που έχει ανάγκη από ποιότητα στην καθημερινή στάση και κίνηση του σώματος. Εν τέλει το πιο σημαντικό είναι η μοναδικότητα του κάθε σώματος και της κίνησής του και το πώς μπορεί ο καθένας να εμβαθύνει σε αυτά με ευχάριστο τρόπο.


Η Μαριλένα Πετρίδου σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Northern School of Contemporary Dance (Leeds, UK). Από το 2011 παρακολουθεί την 1η επαγγελματική εκπαίδευση που γίνεται στην Ελλάδα πάνω στη μέθοδο Feldenkrais (υπό τη διεύθυνση της Ruty Bar).  Συνεργάζεται με την ομάδα YELP danceco. της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα από το 1998 και την Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ της Ίριδας Καραγιάν από το 2005. Έχει επίσης συνεργαστεί ως χορεύτρια με τους Stephan Koplowitz, Rebecca Skelton στο Λονδίνο και Αλλού Εδώ Παντού, Μετ’ Εμποδίων, Amorph.org, Carol Brown, κ.α. στην Αθήνα. Έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες στο θέατρο ως βοηθός στην επιμέλεια κίνησης, χορογραφία-σκηνοθεσία ταινιών χορού (videodance), συνεργασίες με εικαστικούς σε πρωτότυπες περφόρμανς, ενώ διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες από το 2002. Παράλληλα έχει ασχοληθεί από το 2004 με την πολιτιστική διαχείριση και έχει συνεργαστεί με σημαντικά φεστιβάλ και οργανισμούς (Κέντρο Χορού Ντάνκαν, Μικρό Μουσικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Ecocinema, VideoDance, MIR, Μπιενάλε της Αθήνας, κ.α.). Τα τελευταία χρόνια διευρύνει τις δραστηριότητές της στο χώρο της μουσικής, όπου συμμετέχει σε μουσικά πρότζεκτ παίζοντας τύμπανα-κρουστά και άλλα όργανα.

 


info: Στούντιο Yoga Shala Athens, Ζωσιμάδων 2, Εξάρχεια | Σάββατο 14.00-15.30 | κόστος συμμετοχής: 35€/μήνα ή 10€/μάθημα. Το 1ο μάθημα γνωριμίας δωρεάν (Σάββατο 5/10) | Επικοινωνία σχετικά με το μάθημα: 6974 744944 και m_pedestrian@yahoo.gr