Νέα τμήματα κλασικού ινδικού χορού με τη Λήδα Shantala

lida-dance-208

Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι ένας αρχαίος ιερός χορός που άνθισε στην Νότια Ινδία, εμπεριέχοντας μέσα στην τεχνική του θεατρική ουσία. Χορός, μουσική και θέατρο αποτελούσαν στην αρχαία Ινδία τις τρεις πτυχές μιας και μοναδικής ολιστικής τέχνης που αφομοίωνε το ρυθμό και τη χορευτική δυναμική, με τη μελωδία και την ποιητική έκφραση των “χειρονομιών”, τα “μούντρας”, σε συνδυασμό με την έκφραση του προσώπου.

Για τους Ινδούς ο χορός ήταν πνευματική ενασχόληση και ήταν δομημένος από την αρχή ως μέσο αυτοεξέλιξης, προσέγγισης του Θείου. Ο στόχος του χορού, ήταν η αφύπνιση. Ήταν η επικοινωνία, η κατανόηση των κειμένων θεϊκής προέλευσης. Χορός υψηλής αισθητικής υμνεί τη ζωή και τη φύση, δίνοντας πίσω στο χορευτή τα μέσα για να ανακαλύψει τη χαμένη του ταυτότητα σαν πλάσμα της φύσης, τη βαθιά επαφή με την ανθρωπιά του, τις συγκινήσεις του, την κινούσα εσωτερική του ενέργεια, τη μυστηριακή σύνδεσή του με το σύμπαν και τις δυνάμεις του. Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι χορός ολιστικός που συνδυάζει την τέχνη, την ίαση και την επικοινωνία, με τις δυνάμεις τις εσωτερικές και τις συμπαντικές. Μαζί με την εκμάθηση της τέχνης, ο μαθητής κάνει μια βαθιά εργασία προσωπικής ανάπτυξης.  

Σημείωση:
Ο bharata natyam είναι ένας – ο κυριότερος – από τους πέντε κλασικούς χορούς της Ινδίας (μαζί με τους kathak, odissi, kuchipudi, kathakali). Παλιά χορευόταν στους ναούς από χορεύτριες - ιέρειες, σήμερα σε θέατρα και αίθουσες συναυλιών, διδάσκεται δε στα σχολεία από το δημοτικό και πέρα. Ουδεμία σχέση δεν έχει με φολκλορικούς χορούς, καθώς και με Bollywood.

Η Λήδα Shantala πρωτοέφερε το χορό αυτό στην Ελλάδα το 1985, μετά από μακρόχρονη παραμονή σπουδών στην Ινδία. Άρχισε να τον διδάσκει, και παράλληλα τον παρουσίαζε στις παραστάσεις του Χοροθεάτρου. Σήμερα συνεχίζει με την ίδια αφοσίωση. Η σχολή της στον πολυχώρο Shantom, προσφέρει σπουδές ολοκληρωμένες που φθάνουν ώς το επαγγελματικό επίπεδο, με το ανάλογο ρεσιτάλ αποφοίτησης (arangetram).

 


info: Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, Κάτω Χαλάνδρι, (μετρό Χολαργός). Τηλ. 210 - 671 75 29, email: info@shantala.gr  | κάθε Τετάρτη 20:00 – 21:00