Σωματικό Θέατρο – Μάσκα, με την Κ. Δρακοπούλου

maskes-cover-3

Ο κύκλος μαθημάτων «Σωματικό Θέατρο – Μάσκα» θα εστιάσει στη δυναμική γλώσσα της θεατρικής μάσκας με στόχο την καλλιέργεια της σωματικής έκφρασης, την ενεργοποίηση της φαντασίας και την επαναφορά των καταστάσεων της περιέργειας, της αφέλειας – αθωότητας (naiveté) και της διάθεσης για παιχνίδι.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα, θα επικεντρωθούμε στις βασικές αρχές του σωματικού θέατρου για να προετοιμάσουμε το σώμα να δεχτεί τη μάσκα. Θα δουλέψουμε ασκήσεις και τεχνικές που χρησιμοποιεί η πιο φημισμένη ίσως βρετανική ομάδα «θεάτρου μάσκας», η Trestle Theatre, με επιρροές από την παιδαγωγική του J. Lecoq και της ομάδας Complicité. Στη δεύτερη ενότητα των μαθημάτων, θα δουλέψουμε με τις αυθεντικές μάσκες της Trestle Theatre (εισαγωγικό επίπεδο) και θα πειραματιστούμε με τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος να δημιουργήσει και να εκφράσει εικόνες, συναισθήματα και δράσεις μέσα από συναντήσεις, μεταμορφώσεις και ανακαλύψεις. Οι τεχνικές που θα μελετήσουμε θα βρουν εφαρμογή σε δομημένους αυτοσχεδιασμούς, είτε solo, είτε μικρά ensembles, όπου ο performer βιώνοντας την έμψυχη σιωπή, γίνεται μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.

Ο κύκλος μαθημάτων απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performers και όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις σωματικές και εκφραστικές τους δυνατότητες.


Η Κατερίνα Δρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο την οδήγησε το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Ensemble Physical Theatre: Training and Performance. Εργάστηκε ως Λέκτορας Θεάτρου/Performance σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Αγγλία από το 2002 εως το 2010 όπου δίδαξε Κινησιολογία (Laban for Actors, Butoh), Σωματικό Θέατρο (τεχνική Lecoq), Devising, Μάσκα, Αυτοσχεδιασμό, Υποκριτική (Psychophysical Approaches to Acting) και Σύγχρονο Performance (autobiographical, site-specific, durational). Ως ηθοποιός/performer έχει παίξει σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική και Ιαπωνία. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με το butoh. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους butoh artists, Marie-Gabrielle Rotie, Tetsuro Fukuhara, Kan Katsura, κα  Έχει συνεργαστεί ως butoh dancer/performer με τον Tetsuro Fukuhara και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha και το 2006 οργάνωσε ένα Φεστιβάλ Butoh στο Πανεπιστήμιο του Leeds με επίτημο προσκεκλημένο τον Τetsuro Fukuhara. Από το Σεπτέμβριο του 2012 δραστηριοποιείται στην Αθήνα ως freelance performer και theatre/performance teacher, κάνοντας μαθήματα και σεμινάρια σωματικού θεάτρου, μάσκας, viewpoints, butoh και site-specific performance.

 


info: Ακαδημίας 5, Αθήνα (κουδούνι Κ. Δρακοπούλου) | Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η κράτηση στο 6989809187 ή στο adrakopoulou@yahoo.co.uk και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Ημερομηνίες & ώρες: κάθε Τρίτη 6.00 – 9.00 μ.μ. από Τρίτη 29 Οκτωβρίου εώς Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2013. Διάρκεια: 18 ώρες | Κόστος κύκλου μαθημάτων (6 τρίωρες συναντήσεις): 100 €