Καλοκαιρινά μαθήματα αφρικάνικου στον Πόρο

west-african-dance

Στην Αφρική δεν υπάρχει τίποτα πιο χρήσιμο από το ρυθμό. Ο ρυθμός σου επιτρέπει να κάνεις τα πάντα: να δουλέψεις, να γιορτάσεις, να θρηνήσεις, να καλέσεις τους θεούς, να επικοινωνήσεις, ν’ ανακουφίσεις τη ψυχή σου. Ο αφρικάνικος χορός, o οποίος πραγματοποιείται με τη συνοδεία των αφρικάνικων κρουστών (ρυθμός), είναι κάτι παραπάνω από μια τέχνη έκφρασης• είναι ένας τρόπος ζωής, ένας τρόπος ύπαρξης.

Λειτουργεί θεραπευτικά μέσα από τη συνειδητότητα και την ελευθερία του σώματος συνδέοντας το κάθε άτομο με τη δική του εσωτερική ρυθμική δύναμη, πόσο μάλλον στις μέρες μας που οι άνθρωποι έχουν την τάση να ακολουθούν περιορισμένα πρότυπα κίνησης και να συσσωρεύουν παραπάνω ένταση στους μύες.


Το μάθημα χωρίζεται σε τέσσερα βασικά μέρη:

1) Ζέσταμα το οποίο έχει σκοπό, εκτός από την προθέρμανση των μυών, την απελευθέρωση του αυχένα, του στέρνου, της λεκάνης, των χεριών κατανοώντας τον τρόπο που κάθε μέρος του σώματος κινείται ξεχωριστά από το υπόλοιπο.
2) Εξοικείωση με τον αφρικάνικο χορό μέσα από απλά και βασικά βήματα.
3) Παράδοση χορογραφίας (σειρά από βήματα) και τραγουδιού εμπνευσμένα από την παράδοση της δυτικής Αφρικής.
4) Ασκήσεις streching και χαλάρωσης εστιάζοντας στην αναπνοή.

Το μάθημα πραγματοποιείται με τη συνοδεία live αφρικάνικων κρουστών.

 

Η Κατερίνα Καρατζή άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα αφρικάνικου χορού με τη Δάφνη Ασημακοπούλου ενώ ταυτόχρονα σπούδασε αφρικάνικα κρουστά στα "Κρουστά της Τάκη" με τον Λευτέρη Γρηγορίου και τον Νίκο Πολυχρονίδη.
Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια αφρικάνικου χορού με τους Norma Claire, Aicha Diallo, Moise Kourouna, Mamadama Camara, Fanta Dembele και σε σεμινάρια αφρικάνικων κρουστών με τους Babara Bangoura, Harouna Dembele, Davide Torti, Mare Sanogo και Μoussa Oulare, Taga Sidibe. Tον Δεκέμβριο του 2010 ταξίδεψε στο Μάλι και στη Γουινέα μελετώντας τη μουσική και χορευτική παράδοση της δυτικής Αφρικής. Ως performer έχει δώσει παραστάσεις με την ομάδα χορού "Anasa", την ομάδα κρουστών "Τα Κρουστά της Τάκη" , με την ομάδα "African Percussion" και με την ομάδα Ubuntu Group. Είναι μέλος του σχήματος Troupe Emma Ya και από τους βασικούς ιδρυτές του συλλόγου Watoto Africa.

 


info: "Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι", Λεωφ. Δουζίνα 138, Πόρος, τηλ.  22980 22378, 6972720593, stopaliolitrivi@gmail.com