Αρχαίος Ελληνικός χορός στο Shantom

85b64-66

Στόχοι - οφέλη
Ο αρχαίος ελληνικός χορός στηρίζεται στη φυσική κίνηση του σώματος. Προάγει τη σωστή στάση του σώματος, το ρυθμό και την καθαρότητα της κίνησης. Επιπλέον, ενισχύει τη φυσική αντοχή και την ποιότητα της παύσης. Ο μαθητής αποκτά ισορροπία, έλεγχο και κυρίως χάρη και δυνατότητα έκφρασης.  Τα είδη του αρχαίου ελληνικού χορού είναι πολλά: λυρικός, αθλητικός, πυρρίχιος, τελετουργικός, βακχικός, διονυσιακός, χορικός και τραγικός. Η λυρική φόρμα θεωρείται η πιο εύκολη, ενώ οι υπόλοιπες έχουν πιο προχωρημένες κινήσεις, βήματα και έκφραση με αποκορύφωμα την τραγική φόρμα. Στον αρχαίο ελληνικό χορό ο χορευτής έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πέπλο, κύμβαλα, πυρσούς, θυρσούς, σπαθιά και τόξα, ανάλογα με το είδος που χορεύει.

Η ιδρύτρια της μεθόδου, Ruby Ginner (1886–1978)
Η Αγγλίδα χορεύτρια και δασκάλα Ruby Ginner γεννήθηκε το 1886. Το έσκασε από το σπίτι της για να σπουδάσει μπαλέτο και να γίνει χορεύτρια. Η επαφή της με το αρχαίο ελληνικό δράμα πυροδότησε μια αγάπη για την αρχαία Ελλάδα που την έκανε να μελετήσει ενδελεχώς τον ελληνικό πολιτισμό, μια μελέτη που διήρκεσε 26 χρόνια.  Εμπνεόμενη από τις στάσεις στα αρχαιοελληνικά αγγεία και τις τοιχογραφίες, τις οποίες συμπλήρωσε με κινήσεις δικές της, δημιούργησε ένα είδος αρχαίου ελληνικού χορού. Yπήρξε πρώτη χορεύτρια στην Beecham Opera Company (1910–12), έπειτα, το 1913 δημιούργησε δική της ομάδα, την Grecian Dancers, με την οποία έδινε παραστάσεις στο Λονδίνο και περιόδευε.

Διδασκαλία: Νέλλη Ρουμελιώτη

Η Νέλλη Ρουμελιώτη έχει ασχοληθεί με την ενόργανη γυμναστική, με μπαλέτο, σύγχρονο χορό και στη συνέχεια με το φλαμένκο (όπου έχει αποκτήσει τα 5 πρώτα διπλώματα από τη Spanish Dance Society).  Έκανε μαθήματα αρχαίου ελληνικού χορού, δημιουργικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού που εμπνέονται από την ελληνική ποιητική μυθολογική παράδοση βασιζόμενα στη μέθοδο της Ruby Ginner. Το 2006 απέκτησε το επαγγελματικό δίπλωμα διδασκαλίας στον ινδικό κλασικό χορό Bharata Natyam. Επίσης, το 2000 ειδικεύτηκε στον αυθεντικό παραδοσιακό αιγυπτιακό χορό και στα 4 στυλ του:  folk, classical baladi, zar, σπουδάζοντας όχι μόνο την τεχνική και τη θεωρητική πτυχή τους (μουσική, ιστορία χορού, ενδυματολογία, τεχνικές διδασκαλίας), αλλά και την ιδιαίτερη ερμηνεία που έχει το καθένα από τα παραπάνω στυλ,  παίρνοντας δίπλωμα διδασκαλίας από το εξωτερικό.


 


info: Shantom Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών, Τριπόλεως 35Α, Κ. Χαλάνδρι (μετρό Χολαργός) | Πληροφορίες τηλ: 210-6717529, ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη 10.30-14.30 & Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-21.30 | Ημέρες και ώρες μαθημάτων: κάθε Τρίτη 20.30-21.30