Αφρικάνικος χορός με τη Λίνα Ιωαννίδου

rural-village-of-welverdiend-south-africa-2-traditional-dance-web-small

Μέσα στην αφρικανική κουλτούρα, ο χορός συνδέεται με τις βασικές αρχές που διέπουν την καθημερινή ζωή της κοινότητας. O χορός και η μουσική συνόδευαν πάντα την καθημερινότητα των ανθρώπων, τις χαρές και τις λύπες τους, αλλά και κάθε επίσημη περίσταση (γάμος, κηδεία, μυήσεις, θρησκευτικές τελετές κ.α.). 

Οι κινήσεις των αφρικάνικων χορών είναι επαναλαμβανόμενες, μιμητικές, με ισχυρούς συμβολισμούς, και σε συνδυασμό με τους ρυθμούς των τυμπάνων, απελευθερώνουν το πνεύμα, μας φέρνουν πιο κοντά στην φύση μας, και μας ξυπνούν πρωτόγονες μνήμες.

Είναι χοροί που απελευθερώνουν το σώμα αλλά και το συναίσθημα, γιατί χρησιμοποιούν πολύ το στέρνο, περιοχή όπου εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση. H σημασία τους είναι τεράστια ως μέσο έκφρασης, εκτόνωσης και θεραπείας. Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γη ανανεώνει την ενέργεια, αποβάλλοντας τις εντάσεις και κάθε τι το αρνητικό, χαρίζοντας ευεξία και ψυχική ισορροπία.

Οι δυτικοί ερευνητές, παρατηρώντας τους χορούς αυτούς στα αφρικανικά χωριά, διαπίστωσαν ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και έτσι σήμερα τους χρησιμοποιούν για θεραπείες ψυχοσωματικές (χοροθεραπεία, μουσικο-θεραπεία κλπ). Ο χορευτής γίνεται ένα με το ρυθμό και έχει άμεση επαφή με το μουσικό στα κρουστά (djembe). Η ταύτιση αυτή τον κάνει να ξεχνά την καθημερινότητά του και κάποια στιγμή μπορεί και να τον οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας.

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλους, ανθρώπους κάθε ηλικίας (εάν έχετε πρόβλημα στη μέση ή στα γόνατα μιλήστε πρώτα μαζί μας). Περιλαμβάνει ζέσταμα, ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης, περνώντας έπειτα στη διδασκαλία παραδοσιακών βηματισμών και χορών. 

Στην Αφρική υπάρχει μεγάλος πλούτος χορών ανά περιοχή, με πάμπολλες παραλλαγές, και η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τις βάσεις του αφρικάνικου χορού και να έρθετε σε επαφή με διάφορους αφρικάνικους ρυθμούς από τη δυτική Αφρική (Γουινέα, Μάλι και Σενεγάλη).

Η Λίνα Ιωαννίδου είναι απόφοιτος της ΚΣΟΤ. Δάσκαλοί της στο αφρικάνικο χορό είναι ο Papa Assane και η Maria Mendez. Έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Sizzle-n-Grill στο  Άμστερνταμ, με την ομάδα αφρικάνικων χορών Afro-Lab, 2005.  Διδάσκει αφρικάνικους χορούς από το 2007. Με το Shantom συνεργάζεται από την άνοιξη του 2011.
 


info: Shantom Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών, Τριπόλεως 35Α, Κ. Χαλάνδρι (μετρό Χολαργός) | Πληροφορίες τηλ: 210-6717529, ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη 10.30-14.30 & Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-21.30 | Ημέρες και ώρες μαθημάτων: κάθε Τετάρτη 19.00 - 20.00