Ινδικός χορός με τη Λήδα Σάνταλα

dsc_7704-web

“Bharata Natyam”

κάθε Δευτέρα 20.00 - 21.00
 

Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι ένας αρχαίος ιερός χορός που άνθισε στη Νότια Ινδία, εμπεριέχοντας μέσα στην τεχνική του θεατρική ουσία. Όπως και στην αρχαία Ελλάδα, έτσι και στην Ινδία ο χορός θεωρείτο πνευματικής, θεϊκής προέλευσης, ένα δώρο των θεών προς τους ανθρώπους και ένα μέσο επικοινωνίας με αυτούς. Χορός, μουσική και θέατρο αποτελούσαν στην αρχαία Ινδία τις τρεις πτυχές μιας και μοναδικής ολιστικής τέχνης η οποία αφομοίωνε το ρυθμό και τη χορευτική δυναμική, με τη μελωδία και την ποιητική έκφραση των χειρονομιών (mudras), σε συνδυασμό με την έκφραση του προσώπου. Χορός υψηλής αισθητικής, υμνεί τη ζωή και τη φύση, δίνοντας πίσω στο χορευτή τα μέσα για να ανακαλύψει τη χαμένη του ταυτότητα σαν πλάσμα της φύσης, τη βαθιά επαφή με την ανθρωπιά του, τις συγκινήσεις του, την κινούσα εσωτερική του ενέργεια, τη μυστηριακή σύνδεσή του με το σύμπαν και τις δυνάμεις του.

Τέχνη και Θεραπεία

Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι χορός ολιστικός που συνδυάζει  την τέχνη, την ίαση και την επικοινωνία με τις εσωτερικές και συμπαντικές δυνάμεις. Μαζί με την εκμάθηση της τέχνης, ο μαθητής κάνει μια βαθιά εργασία προσωπικής ανάπτυξης. Ενεργοποιούνται νευρικά και ενεργειακά κυκλώματα τα οποία αλλιώς θα υπολειτουργούσαν, τονώνονται νεύρα του εγκεφάλου και υποβοηθείται η εξισορρόπηση και εναρμόνιση των δύο ημισφαιρίων του και η πληρέστερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του. Ο συντονισμός μέσω του Μπάρατα Νάτυαμ όλων των μελών του σώματος σε σύνθετους ρυθμούς κρουστών, εξομαλύνει θεραπευτικά τις εσωτερικές ρυθμικές λειτουργίες εναρμονίζοντας έτσι την προσωπικότητα του χορευτή.

Η συμβολική γλώσσα των χεριών επιτρέπει την επίλυση των φαντασιώσεων και την αποκατάσταση του συμβολισμού, που είναι η βάση του λόγου. Καθώς ο καλλιτέχνης “μιλάει” με τα χέρια, τα δάχτυλα υπερβαίνουν τον καθημερινό τους ρόλο ως εργαλεία λήψης και χειρισμού και μετατρέπονται σε εκφραστικά όργανα ενέργειας που αναπλάθουν τη γύρω από το σώμα σφαίρα ενέργειας.
Όσον αφορά το φυσικό επίπεδο, η εξάσκηση μέσω αυτής της τέχνης δυναμώνει τα ανακλαστικά, αυξάνει το συντονισμό και την αντοχή, τονώνει την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα. Η επαφή των γυμνών πελμάτων με το έδαφος και τα ρυθμικά τους χτυπήματα τονώνουν όλα τα όργανα του σώματος και ο χορευτής νοιώθει βαθιά αναζωογόνηση, ενέργεια και διευρυμένη την αίσθηση της παρουσίας του στο χώρο.

Σε ποιούς απευθύνεται: σε γυναίκες και άνδρες που ενδιαφέρονται για τον ινδικό πολιτισμό, τη μουσική του, τους μύθους του, που θέλουν να εκφράζονται ολοκληρωτικά μέσα από το χορό ερμηνεύοντας μιά μεγάλη γκάμα καταστάσεων και συναισθημάτων, που «ψάχνονται» και είναι ανοιχτοί σε διαδικασίες αυτοβελτίωσης. Ο χορός αυτός θέλει σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Δεν ενδείκνυται για ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα στη μέση ή στα γόνατα, ούτε για ηλικιωμένους. Επίσης δεν ενδείκνυται για τους βιαστικούς, που θέλουν να μάθουν ένα χορό μέσα σε λίγους μήνες.

 


info: Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας (μετρό Χολαργός), Κ.Χαλάνδρι, τηλ. 210 671 75 29, email: info@shantala.gr. Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη 10.30-13.30 και Δε έως Παρ. 18.00-22.00 | κάθε Δευτέρα: 20.00-21.00 www.shantala.gr