Γιόγκα για παιδιά

childyoga_web

Με τη Μαρία Γιαννακάκη

κάθε Δευτέρα 18.00-19.00
 

Η γιόγκα είναι πολύτιμη για τα παιδιά και προάγει άμεσα τη σωματική, νοητική και ψυχική τους ανάπτυξη, βοηθώντας τα να χαλαρώνουν, να συγκεντρώνονται, να ασκούν και να αναπτύσουν τον εγκέφαλό τους. 

Όταν ο άνθρωπος ξεκινήσει γιόγκα από μικρός, εξοικειώνεται με το να παρακολουθεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και έτσι μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που σκέπτεται δεν είναι πάντα η αλήθεια, να παίρνει απόσταση από αυτά που τον αποδομούν και αγχώνουν, αποφεύγοντας έτσι πολλές από τις ψυχονοητικές ασθένειες από τις οποίες πάσχει ο ενήλικος.

Τα παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν την προσοχή τους για πολλή ώρα και συχνά γίνονται υπερκινητικά. Παρόλα αυτά, μέσα από τις ασκήσεις σώματος και τις αναπνοές, τούς δίνεται η δυνατότητα να μετατοπίσουν την προσοχή τους από τα εξωτερικά ερεθίσματα που τα καθιστούν ανήσυχα και να την εντοπίσουν στο σώμα τους και στην αναπνοή τους, απελευθερώνοντας δυσκολίες και άγχη.

Μέσα από τις τεχνικές της γιόγκα, το παιδί μπορεί να νοιώσει τη βαθύτερη ουσία του, να έρθει σε επαφή με την εσωτερική του δύναμη, αυτό το κρυφό δυναμικό που θα του δώσει μεγαλύτερη σιγουριά και εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Το να κατορθώσεις να δαμάσεις την προσοχή, την αυτοσυγκέντρωση, το να μάθεις να μένεις ακίνητος και δεκτικός, δημιουργικός, είναι βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη κάθε ανθρώπινου πλάσματος. Η πειθαρχία της γιόγκα ενισχύει όχι μόνον τη σωματική υγεία, αλλά και τις νοητικές ικανότητες όπως η προσοχή, η μνήμη, η επίγνωση.

Οι asanas (στάσεις της γιόγκα), εκτός από το ότι δίνουν στο σώμα αξιοζήλευτη ευλυγισία, εξασκούν την ισορροπία, τη δύναμη, την αντοχή, το συντονισμό. Αυτές οι ιδιότητες, αφού κατακτηθούν σε σωματικό επίπεδο, υποβοηθούν και τη συναισθηματική ανάπτυξη. Τα παιδιά είναι απείρως δεκτικά και ευαίσθητα, έχουν τη μεγάλη ικανότητα να δίνονται ολόψυχα σ’αυτό που κάνουν. Δείχνουν μεγάλη έφεση στη γιόγκα, παίρνοντας όλων των ειδών τις στάσεις με μεγάλη ενεργητικότητα και ευκολία. Μέσα από τις στάσεις που παραπέμπουν στα ονόματα και το συμβολισμό στοιχείων της φύσης (το δέντρο, το βουνό, τη σελήνη...), ζώων (ο σκύλος, η γάτα, το λιοντάρι, η κόμπρα....) κλπ, το παιδί οδηγείται στην ενεργή εκμάθηση με τρόπο ευχάριστο και παιγνιώδη αυτής της αρχαίας πρακτικής.

Οι ασκήσεις συνοδεύονται από ουσιαστικές αναπνοές που προάγουν την κυκλοφορία του αίματος, την ανάπτυξη των πνευμόνων, των αδένων, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Πολλοί δάσκαλοι της γιόγκα δηλώνουν πως η μεγαλύτερη έκπληξη που δοκίμασαν διδάσκοντας παιδιά, ήταν η ευτυχία με την οποία απολαμβάνουν τη βαθιά χαλάρωση. Ο δάσκαλος συνοδεύει σταδιακά το παιδί στην ανακάλυψη ενός κόσμου διαφορετικού από της καθημερινής ζωής, ανοίγοντας τη φαντασία και εμβαθύνοντας τη δημιουργικότητά του προς την εσωτερική σοφία, ένα θησαυρό που θα είναι στη διάθεσή του για όλη την πορεία της ζωής του. Η πρακτική της γιόγκα, αντίθετα με τη σχολική εκπαίδευση, επιτρέπει στο παιδί να αναπτύξει τις λιγότερο ορθολογιστικές πλευρές της σκέψης του με τρόπο που να ενθαρρύνεται η διαίσθηση και η ατομική δημιουργική ιδιαιτερότητά του.

 

Η Μαρία Γιαννακάκη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Π.Τέτση. Φοίτησε στο εργαστήριο ψηφιδωτού με τον Γ.Κολέφα. Σπούδασε με υποτροφία στην Κίνα όπου μελέτησε παραδοσιακές τεχνικές στην κινεζική ζωγραφική και καλλιγραφία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε περισσότερρες από 20 ατομικές εκθέσεις, καθώς και σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Από το 2005 ξεκίνησε τη σπουδή της γιόγκα, της ινδικής φιλοσοφίας και του διαλογισμού με τη Λήδα Shantala, η οποία και την εισήγαγε στην παιδική γιόγκα. Όπως λέει και η ίδια: "Η διδασκαλία της Λήδας είναι φωτεινό εργαλείο για τη ψυχονοητική μου στήριξη. Η καθημερινή έστω και σύντομη πρακτική της γιόγκα και του διαλογισμού, προσφέρει άξονα και δύναμη στο ταξίδι της αυτογνωσίας"

 


info: Πολυχώρος Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, Χαλάνδρι (στάση μετρό Χολαργός). Πληροφορίες-εγγραφές: τηλ.210 671 75 29, Τρ και Πε 10.30-13.30 και Δε, Τετ, Παρ 18.00-22.00, e-mail: info@shantala.gr |