In Progress Festival 2012

detachment_1-web

In Progress 2012

στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες με Κρίση»

 

Το φεστιβάλ In Progress επιστρέφει για 3η χρονιά και ανοίγει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο του Κινητήρας Studio, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες με Κρίση», δίνοντας κίνητρο και ενθαρρύνοντας την καλλιτεχνική κοινότητα να συνεχίσει να δημιουργεί.

Μέσα από τα μικρού μήκους έργα (διάρκειας 30’ – 40’) που παρουσιάζονται στο In Progress, οι καλλιτέχνες έρχονται σε άμεση επαφή και συνεργασία με τους θεατές με συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών, διερευνώντας την εξέλιξη της δημιουργικής διαδικασίας και τον τρόπο που μπορεί να επηρεαστεί από τη γνώμη του κοινού. Από το ανοιχτό κάλεσμα που προηγήθηκε, επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται δεκατέσσερα «υπό διαμόρφωση» έργα, καθώς και το έργο Ανάμεσα της Άρτεμις Λαμπίρη, που ξεχώρισε στο διαγωνισμό με θέμα «Τί θα έκανες αν δεν φοβόσουν», το οποίο τώρα ανεβαίνει με τη μορφή ολοκληρωμένης παράστασης. Στο In Progress 2012 για πρώτη φορά όλες οι ομάδες θα συμμετέχουν με αμοιβή (βάση εισιτηρίου), ενώ από τα έργα που θα παρουσιαστούν, θα επιλεγεί ένα και θα «στεγαστεί» στον Κινητήρα για περισσότερες παραστάσεις.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 • 20 & 21 Σεπτεμβρίου  -  «Multisolo» - Κώστας Κέκης (21.30)

Το MultiSolo είναι ένα παραστατικό εγχείρημα με σκοπό να ερευνήσει επί σκηνής διαφορετικές αναπαραστάσεις του ανθρώπινου σώματος, χορευτικού και μη, καθώς επίσης και την πολυμορφία ερμηνειών από τους θεατές κατά τη διάρκεια του παραστατικού γεγονότος.
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει feedback σε μορφή συζήτησης με το κοινό. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συζητηθεί τι λειτούργησε στην παρουσίαση, τι θα ήθελαν οι θεατές να δουν επιπλέον και ποιες είναι οι προοπτικές εξέλιξης του έργου που παρουσιάστηκε.

Σύλληψη, δημιουργία & ερμηνεία: Κώστας Κέκης (μέλος της Trigger Track Collective)
Διάρκεια: περίπου 30’
 

 • 22 & 23 Σεπτεμβρίου -  «Fuck the crisis / Let’s dance» - Μάρω Θεοδοσίου (διπλή παράσταση στις 20.00 & 21.30)

 

«... Πτώματα λόγων, σκουπίδια λέξεων» γύρω μας, στα σπίτια μας, στους δρόμους, στις τηλεοράσεις... Το έργο είναι μια μελέτη έρευνας στη σύνδεση φωνής και σώματος, βασισμένη στη Βιο-δυναμική μέθοδο (AlmaKalma) και στη διάδραση ταινίας, ζωντανής λήψης και σκηνής. Εικόνες από ένα κόσμο σε κρίση προβάλλονται εν μέσω αποδομημένων σωμάτων και λέξεων στην οθόνη της τηλεόρασης και επί σκηνής. Τί μας λένε; Ποια είναι η κρίση; Ποια είναι η λέξη;

Ιδέα, σκηνοθεσία, χορογραφία: Μάρω Θεοδοσίου
Συνδημιουργός: Amelia Prazak
Σκηνοθεσία ταινίας: Μάρω Θεοδοσίου
Μοντάζ ταινίας: Amelia Prazak
Μοντάζ ήχου: Irina Kondrashova
Πρωτότυπη μουσική: Κωστής Κριτσωτάκης, από το Κονσέρτο για Μαντολίνο

 

 • 27 & 28 Σεπτεμβρίου  -  «Ο Ταρταρίνος, ο εκ Ταρασκώνος» - Ομάδα Περιπολία (21.30)

Ο Ταρταρίνος ομολογεί: "... αισθάνομαι δύο ανθρώπους μέσα μου...". Ο ήρωας, ταλαντευόμενος ανάμεσα σε δύο γυναίκες που στοιχειοθετούν το αρχέτυπο Δον Κιχώτου - Σάγχου Πάνσα, καλείται να επιλέξει: ρίσκο, ή στασιμότητα, δημιουργία ή αδράνεια, "αναχωρώ -μένω". Μετά τις παρουσιάσεις, θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με τους συντελεστές.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νούσης, Στάλιος Πατσιάς
Ηθοποιοί: Σοφιάννα Θεοφάνους, Δήμητρα Θωμαΐδου, Νεφέλη Μαϊστράλη, Φώτης Λαζάρου
Διάρκεια: 50'
 

 • 29 & 30 Σεπτεμβρίου   - «After All Is Said and Done, More Will Have Been Said Than Done» - Ana Sanchez (29/9 στις 20.00, 30/9 στις 21.30)

 

Το έργο αποτελεί συνέχεια της έρευνας της χορογράφου Α. Sanchez-Colberg και του συνθέτη Κ.Σπύρου σχετικά με τη μεταμόρφωση συνθηκών σε αναζήτηση ενός νέου δρόμου προς τα εμπρός. Πρόκειται για το "επόμενο βήμα" μετά το τελευταίο τους πρότζεκτ 45, 46, 47 (The Unbearable) που υλοποιήθηκε και πάλι στον Κινητήρα, στο πλαίσιο ενός σύντομου residency το 2010. Οι συντελεστές θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού μετά το τέλος της παρουσίασης της έρευνας.

Χορογραφία και Ερμηνεία: Ana Sanchez-Colberg
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Κυριάκος Σπύρου
Διάρκεια: 35’

 

 • 29 & 30 Σεπτεμβρίου   - «Τρεις και ο krinos» Τσαμπίκα Φεσάκη (29/9 στις 21.30, 30/9 στις 20.00)

 

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. Ή μήπως δεν ήταν ακριβώς έτσι; Μια σατιρική μαύρη κωμωδία με έξτρα σουρεαλιστική διάθεση που σχολιάζει καυστικά, τόσο τα αιώνια αναπάντητα ερωτήματα των ανθρώπων και κλισέ της θρησκείας, όσο και την τραγελαφική κατάσταση, οικονομική και μη, της σύγχρονης Ελλάδας. Μετά την παρουσίαση του έργου το κοινό θα χωριστεί σε ομάδες και σε διάρκεια 15' θα γράψουν τη δική τους εκδοχή για το φινάλε. Στη συνέχεια θα διαβάσουμε τα πιθανά σενάρια για το τέλος του έργου και θα επιλεγεί ένα από αυτά με το οποίο θα δουλέψουμε αυτοσχεδιαστικά παρέα με τους θεατές.

Κειμενο, σκηνοθεσια, ερμηνεια: Τσαμπικα Φεσακη, Μιραντα Ζησιμοπουλου, Ρεγγινα Λεβεδιανου
Μουσικη, sound design: Γιωργος Χειμωνας
Διάρκεια: 40'

 

 • 4 & 5 Οκτωβρίου - «Απαγκίστρωση» (Detachment) : Ομάδα Λούνα Παρκ (21.30)

Παρουσιάζονται άτομα με αναγνωρίσιμες ειδικότητες, οι οποίες συνδέονται με διαφορετικούς κοινωνικο-οικονομικούς ρόλους ή θέσεις, στην προσπάθεια τους να "απαγκιστρωθούν" από την επαναληπτικότητα της καθημερινότητάς τους, και επιχειρούν πράξεις μέσα σε ένα λαβύρινθο υποκαταστάσεων. Κάθε τους κίνηση ισορροπεί μεταξύ μιας πλασματικής επίτευξης και της παραίτησης. Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Συντελεστές: Κοσμάς Κοσμόπουλος, Αντώνης Παλάσκας, Gm Τουλιάτου
Διάρκεια: 30’
 

 • 6 & 7 Οκτωβρίου -  «Hair Xtensions» : Ομάδα Intra Venous (6/10 στις 20.00, 7/10 στις 21.30)

Το χοροθέατρο IntraVenous παρουσιάζει το έργο "Hair Xtensions": Από τους ναούς της Ινδίας, στους βωμούς ομορφιάς του κόσμου! 12 χορευτές και ηθοποιοί και 5 μουσικοί μας ταξιδεύουν από την εποχή του μύθου ως σήμερα και από την Ανατολή ως τη Δύση.

Σύλληψη, θεματική & κινησιολογική έρευνα, κείμενα: Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου
Χορογραφία, σκηνοθεσία: Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου, Άννα Κίσκιλα
Performers (ηθοποιοί,χορευτές) :  Ελένη Αναγνωστοπούλου, Βασιλοπούλου Ανδριανή, Ελισάβετ Δακουτρου, Άννα Δημητράτου, Μιράντα Ζησσιμοπούλου, Φάνης Κατέχος, Άννα Κίσκιλα, Χριστίνα Μαρκοπούλου, Μάτα Μάρρα, Ελεάνα Ματθαίου, Παύλος Μελικίδης, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου, Βανέσσα Σπινάσα.
Μουσική σύνθεση, διασκευή, ερμηνεία (άρπα & electronics, τάμπλα, μπανσούρι, τραγούδι,μπάσο,ακκορντεόν, drums): Μαρία Χριστίνα Παπαδοπούλου, Βαγγελιώ Βελλή, Παν Καπερνέκα, Μάρκος Δαμιανός, Πάρης Ελευθερίου

 

 • 6 & 7 Οκτωβρίου - «part II» Ομάδα 11 (6/10 στις 21.30, 7/10 στις 20.00)

 

Δύο σόλο και ένας μονόλογος ερμηνεύονται στη σκηνή ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα τρίο χωρίς να έχει γίνει  καμία πρόβα και των τριών ερμηνευτών μαζί. Ο μόνος συνδετικός κρίκος είναι το κοινό θέμα πάνω στο οποίο καλείται ο κάθε καλλιτέχνης να δημιουργήσει. Θέμα το οποίο δίνεται από τη χορογράφο σαν κατευθυντήρια γραμμή δημιουργώντας ένα κοινό πλαίσιο για όλους. Η χορογράφος είναι η μόνη που συνεργάζεται παράλληλα με τον καθένα ξεχωριστά και συνθέτει ένα τρίο το οποίο παίρνει μορφή την μέρα της παρουσίασης σε πραγματικό χρόνο. Κομμάτια ενός παζλ/κολλάζ που είναι αυτόνομα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μέρος ενός συνόλου..
Στο τέλος της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, έτσι ώστε να  έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε απόψεις και σκέψεις γύρω από την όλη διαδικασία μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Σύλληψη, χορογραφία : Θεοδοσία Σουρέλου (Ομάδα 11)
Δημιουργοί, ερμηνευτές : Μάρκος Δεληγιάννης, Βαγγέλης Τελώνης, Σία Σουρέλου
Διάρκεια : 40'

 

 • 11 & 12 Οκτωβρίου - «Ρεσιτάλ (Μπλε)» : Pierre Magendie (21.30)


Ο Ζαφείρης Κυανίδης και η Μαρίν Νταζύρ σας προσκαλούν στο καινούριο τους ρεσιτάλ για μια βραδιά αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους ("Μπλε Κυρία","Ο γαλάζιος Δούναβης", "Ξενοδοχείο Μπλου", κτλ). Χορός, τραγούδι και ζωντανή μουσική θα παντρευτούν για ακόμη μία φορά σε ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις. Μην το χάσετε. Περιορισμένες παραστάσεις.
Επαφή με το κοινό : συζήτηση με ζωντανή μετάφραση και αυτόγραφα

KammerTanz Coop (KTC) : Αντώνης Σπορίδης και Pierre Magendie
Διάρκεια : 30’ - 40’
 

 • 13 & 14 Οκτωβρίου - «Le Rouge et le noir ne s'epousent-ils pas» : Ομάδα Συντελεστές (13/10 στις 20.00, 14/10 στις 21.30)

 

Στα σκοτεινά:  τα χαρούμενα γηρατειά. Στο φως:  τα μπερδεμένα νιάτα. Πίσω απ'όλα ένας φόβος τόσο μεγάλος που κάνει τη ζωή ... να «τα κάνει επάνω της».
Κι ο έρωτας να μην πέφτει απ’το βάθρο του, επιμένοντας να νικά.  Στη διαδικασία του in progress θα επικοινωνήσουμε με το κοινό με έκθεση ιδεών, ζωγραφιές και ερωταποκρίσεις, πριν και μετά την παράσταση. Κάποια από αυτά θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα στο επόμενο στάδιο εξέλιξης της παράστασης.

Κείμενα-σκηνοθεσία: Μαρία Σαλλιάρη
Παίζουν: Δημήτρης Αγοράς, Ευγενία Σιγαλού
Μουσική: Ορέστης Τάνης
Κίνηση- χορογραφία: Ευγενία Σιγαλού
Σκηνικά-κοστούμια: Ειρήνη Λιλάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαμιχελάκη
Έργο μικρής διάρκειας (30’-40’) σε εξέλιξη και αντιθέσεις.

 

 • 13, 14 & 15 Οκτωβρίου - «Ανάμεσα» Άρτεμις Λαμπίρη (13/10 στις 21.30, 14/10 στις 20.00, 15/10 στις 21.30)

 

Ανάμεσα στη μια στιγμή και την άλλη «άπειρος χρόνος». Ανάμεσά μας άπειρα σωματίδια. Η ασχήμια είναι μόνο τετράγωνη ή αλλιώς γεμάτη γωνίες και ανελαστικές ευθείες. Όταν το κάπου είναι μέρος και η στιγμή χρόνος. Ακριβώς εκεί που όλα αλλά και τίποτα δεν έχουν ή έχουν απόλυτη σημασία...

Ερμηνεύουν: Κάντυ Καρρά, Κωνσταντίνος Ρίζος, Μαργαρίτα Τρίκκα, Ιωάννα Χειτζάνογλου
Σύλληψη - Σύνθεση: Άρτεμις Λαμπίρη
Μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος
Διάρκεια: 50’
Η 'Αρτεμις Λαμπίρη είναι η νικήτρια του βραβείου της επιτροπής στον διαγωνισμό performance του Κινητήρα με θέμα «Τί θα έκανες αν δεν φοβόσουν» και έπαθλο 3 παραστάσεις στο In Progress. Το «Ανάμεσα» αποτελεί ολοκληρωμένη παράσταση.
Τιμή εισιτηρίου: 10 €

 

 • 18 & 19 Οκτωβρίου - «7 εν λευκώ» : Τέχνης Νεύμα (21.30)

Επτά στιγμές της ζωής δύο ανθρώπων, ενός άντρα και μιας γυναίκας, βγαλμένες από τις συναντήσεις της καθημερινότητάς τους. Επτά στιγμιότυπα τα οποία αποτυπώνουν την αλλαγή διαθέσεων και ρόλων μεταξύ δύο διαφορετικών φύλων. Η πορεία της εργασίας και η μελέτη της ομάδας γίνεται με οδηγό και εργαλείο την εμβρυακή μάσκα, αυτή που δεν έχει ακόμα προλάβει να αποκτήσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Συντελεστές:
Σύλληψη και κατασκευή μάσκας: Ευαγγελία Νικηφόρου
Χορογραφίες: Κική Δευτεραίου, Ευαγγελία Νικηφόρου

 

 • 20 & 21 Οκτωβρίου  - «Ο Επαναστάτης της 5ης Οκτωβρίου» : Ομάδα Μολών Βλαβέ (20/10 στις 21.30)

 

Η παράσταση είναι βασισμένη στο διήγημα "Η 5η Οκτωβρίου" του Γκέοργκ Χάιμ,στο οποίο ο συγγραφέας με κεντρικό άξονα την εποχή πριν τη γαλλική επανάσταση, περιγράφει μια κοινωνία, η οποία εγκυμονεί στους κόλπους της, την τυφλή βία, την αγανάκτηση προς την εξουσία και την ανάγκη εμφάνισης ενός ηγέτη-επαναστάτη που θα αλλάξει τα πράγματα. Η παράσταση βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με το κείμενο του Χάιμ, ψάχνοντας κάθε φορά και έναν άλλο τρόπο για να προσεγγίσει το θέμα του. Βασικούς άξονες της παράστασης αποτελουν τα -όποιας μορφής- παιχνίδια εξουσίας και η έννοια του χρόνου, το πώς δηλαδή αυτός γίνεται αντιληπτός από το άτομο και την κοινωνία.
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Κείμενο: Γκέοργκ Χάιμ, θίασος
Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Μουσική: Ζωή Λιανού
Ηθοποιοί: Αναγνοπούλου Εβίτα, Βλασακίδου Δάφνη,Κοντογιάννης Γιώργος, Νικολοβγένη Εύη, Ορνεράκη Ελένη, Πέππας Γιώργος, Τσούκα Μαριαλένα
Διάρκεια: 34’
 


info: Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη,  Τηλ:  2109248328  |  Εισιτήριο : 8€ και 10€ για την παράσταση της Αρτ. Λαμπίρηφωτο : Απαγκίστρωση (Detachment) : Ομάδα Λούνα Παρκ

dancepress