Ο χορός στα 47α ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2012

47-dance-web

47α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΟΥ

 

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, καλλιτεχνικός υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις χορού των «47ων Δημητρίων», στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, εξέφρασε την άποψη ότι: «το εφετινό πρόγραμμα, περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε οι θεατές να σχηματίσουν άποψη, για το πώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται ο σύγχρονος χορός αυτή τη στιγμή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο». 

 

16/9 :  Tanz macht Frei, Ο χορός απελευθερώνει

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η έναρξη των «Δημητρίων» και η λήξη του «Παρά θίν’ αλός» συναντιούνται στην εκδήλωση «Tanz macht Frei». Έμπνευση της δράσης στάθηκε η πληροφορία, ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν, Θεσσαλονικείς χόρεψαν βαλς στην παραλιακή οδό. Το «Tanz macht Frei» είναι μία εικαστική πρόταση – performance, στην οποία συμμετέχουν περίπου 150 άτομα όλων των ηλικιών, εθελοντές και όχι επαγγελματίες χορευτές,  που θα κινηθούν χορεύοντας από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το Λευκό Πύργο. 

Επιμέλεια, ιδέα, οργάνωση: Νίκος Μυκωνιάτης

Χορογραφία - συντονισμός: Χαρίκλεια Βουτσά
Μουσική: Θέμις Βελένη / Κωνσταντίνος Βελένης
Συμμετέχει η ομάδα κρουστών «Κρούση»

info: διαδρομή Πλατεία Αριστοτέλους έως το Λευκό Πύργο |  ώρα : 20.00 έως 20.30 


 

21/9 :  «Atto Bianco»Il Posto / Vertical Dance Company

Το Δημαρχιακό Μέγαρο θα προσφέρει τους χώρους του για ένα διαφορετικό χορογραφικό πολυθέαμα. Στους τοίχους, θα αναρριχηθούν οι χορευτές της περίφημης ιταλικής ομάδας Il Posto οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια πρωτότυπη, φαντασμαγορική παράσταση υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.

Η ομάδα Il Posto ιδρύθηκε στη Βενετία το 1994 από τη χορογράφο Wanda Moretti και τον Marco Castelli έναν από τους πιο ταλαντούχους σαξοφωνίστες της Ιταλίας, με λαμπρή διαδρομή στη χώρα του και το εξωτερικό. Πρόθεσή τους ήταν η δημιουργία μιας ομάδας, ειδικής στην παραγωγή και παρουσίαση θεαμάτων σε κάθετες επιφάνειες και κτίρια, υπογραμμίζοντας, με αυτό τον τρόπο, την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο χορό, τη μουσική και την αρχιτεκτονική.

Στις παραστάσεις των Il Posto είναι ορατή η αναζήτηση των νέων δυνατοτήτων της κίνησης, η προσπάθεια να συνδυαστούν διαφορετικές γλώσσες και να διερευνηθούν καινούριες οπτικές. Θεωρώντας πως τα κτίρια και τα τοπία συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της ταυτότητας των ανθρώπων, η ομάδα χρησιμοποιεί προσόψεις κτιρίων, που ενέχουν συμβολισμούς: παλάτια, πύργοι, καμπαναριά, γέφυρες, φάροι, ιστορικά μνημεία, θέατρα, μουσεία και βιομηχανικά κτίρια.

Η αναρρίχηση γίνεται ένας τρόπος για τους χορευτές να προκαλέσουν και να αψηφήσουν τη βαρύτητα μέσω ενός «μίγματος» σύγχρονου χορού και αναρριχητικών τεχνικών, που απαιτούν μόνο τη χρήση σχοινιών. Οι II Posto έχουν προσφέρει μαγικά και εμπνευσμένα θεάματα, εναέρια ακροβατικά, ποιητικές παραστάσεις υπό τους ήχους της γοητευτικής μουσικής του Castelli. Η ομάδα έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ιταλίας και του κόσμου και έχει «σκαρφαλώσει» σε διάσημα κτίρια όπως στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου και στο θέατρο Fenice στη Βενετία.

Σύλληψη και χορογραφία: Wanda Moretti
Μουσική: Marco Castelli
Χορευτές – αναρριχητές: Elena Annovi, Simona Forlani

info : Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης │ ώρα 20:00  │  Είσοδος Ελεύθερη


 

22/9 :  «Δεξίωσις» - Χοροθέατρο Οκτάνα

Μία διαφορετική δεξίωση θα φιλοξενήσει ο κήπος της Βίλλας Μορντώχ (πρώην Δημοτικής Πινακοθήκης). Η βραδιά περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, δράσεις από το χοροθέατρο «Οκτάνα» και πολλούς καλεσμένους σε ρόλους - έκπληξη. Οικοδεσπότης είναι ο Κωνσταντίνος Ρήγος με αφορμή τη συμμετοχή του στην καλλιτεχνική επιτροπή των Δημητρίων. Ο χορογράφος ελπίζει η δεξίωση να σας μείνει αξέχαστη.

info : Κήπος της Βίλλας Μορντώχ │ ώρα 21:00  │  Είσοδος με Προσκλήσεις │ Ένδυμα επίσημο


 

29/9 : «Hora» - Batsheva Dance Company

Κάθε παράσταση του εξαιρετικού Ohad Naharin αποτελεί μία έκπληξη και σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η παράσταση της Batsheva Dance Company, από τις πλέον πρωτοποριακές και συναρπαστικές ομάδες σύγχρονου χορού της εποχής μας. Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση εδώ.

info : Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία │ ώρα 21:00  │  Είσοδος: 40€, 30€, 25€,15€.


 

30/9 «Επιμένω» Χορευτές του Βορρά

Οι Χορευτές του Βορρά δοκιμάζουν να βαδίσουν σε ένα διαφορετικό χορογραφικό και αισθητικό μονοπάτι. Το «Επιμένω…» είναι η αποκάλυψη μιας διαφορετικής διαδρομής, με απλότητα στη δομή και τη σύνθεση, λιτή και καθαρή εικόνα απαλλαγμένη από την πολυτέλεια των περίτεχνων μέσων – σκηνικών, κοστουμιών, φωτός. Το σώμα των χορευτών αναδεικνύεται στο μοναδικό μέσο επικοινωνίας και η παράσταση αρνούμενη τους εύκολους εντυπωσιασμούς, ρίχνει μία καθαρή, ευθεία ματιά στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και την πορεία της ζωής.

Οι Χορευτές του Βορρά δημιουργήθηκαν το 1994 στη Θεσσαλονίκη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τατιάνας Παπαδοπούλου, υποτρόφου της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου. Η ομάδα σύγχρονου χορού έχει να επιδείξει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα με τη συμμετοχή της σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού: Sani Festival, Festival Unesco, Biennale Νέων Καλλιτεχνών 2003, Balkan Arts Market, Δημήτρια. Το
2010 επιλέχθηκε από καλλιτεχνικούς διευθυντές διεθνών φεστιβάλ του εξωτερικού και εμφανίστηκε στην 4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο Χορού, όπου παρουσίασε απόσπασμα από τη δουλειά της.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Tατιάνα Παπαδοπούλου
Χορογραφία: Παναγιώτης Αργυρόπουλος
Χορευτές – ερμηνευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Κατερίνα Λιόντου, Γιάννης Πολύζος

info : Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών │ ώρα 21:00  │  Είσοδος 10,50 €


 

11 - 14/10 & 17 - 20/10 :  «Πρώτη ύλη», του Δημήτρη Παπαϊωάννου 

Η «Πρώτη Ύλη» έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η δημιουργία με τη χρήση των ελάχιστων δυνατών μέσων είναι η πρόκληση για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στην κατασκευή της νέας του αυτής δουλειάς. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανακυκλώνει τα απολύτως απαραίτητα αντικείμενα από την αποθήκη του, επανατοποθετεί τον εαυτό του στη σκηνή μετά από 10 χρόνια και επιλέγει τον Tadeu Liesenfeld ως συμπρωταγωνιστή του. Μεταφέρει το εργαστήριό του επι σκσηνής, καταθέτοντας μία πρόταση για τη διαρκή επανεφεύρεση του εαυτού. Το έργο θα φιλοξενηθεί στη συνέχεια στο EMPAC της Νέας Υόρκης, για να αναπτυχθούν νέες εκδοχές και οπτικές του.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Μαθήτευσε στη ζωγραφική πλάι στον Γιάννη Τσαρούχη και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έγινε αρχικά γνωστός από τα κόμικς και τη ζωγραφική του. Μυήθηκε στο σύγχρονο χορό και σχεδίασε σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εδάφους (1986 - 2002), συνέλαβε και συν-χορογράφησε δεκαεπτά παραγωγές της, παίρνοντας μέρος ως ερμηνευτής σε δώδεκα από αυτές. Έχει σκηνοθετήσει όπερες και μουσικά θεάματα. Το 2004 σχεδίασε και σκηνοθέτησε την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το 2006 παρουσίασε το «2» εγκαινιάζοντας το θέατρο Παλλάς, το 2008 την «ΜΗΔΕΙΑ2» - αναβίωση της ΜΗΔΕΙΑΣ που δημιούργησε για την Ομάδα Εδάφους το 1993 - και το 2009 το «ΠΟΥΘΕΝΑ» εγκαινιάζοντας την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Το 2010 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και επιστρέφοντας σκηνοθέτησε τη ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος σε ποίηση του Καβάφη με τίτλο «Κ.Κ». Τo 2011 δημιούργησε τη θεατρική εγκατάσταση «ΜΕΣΑ».

Σύλληψη - σκηνοθεσία - σκηνικά κοστούμια - φωτισμός: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μιχόπουλος
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Παπαϊωάννου + Tadeu Liesenfeld

Στην παράσταση ακούγεται ένα ταξίμι του Γιάννη Παπαιωάννου σε μπουζούκι.

info : Λιμάνι Θεσσαλονίκης │ ώρα 21:00  │  Είσοδος ελεύθερη │ www.dimitrispapaioannou.com


 

12/10 :  Έλληνες Χορογράφοι

 • «Το στρώμα», Ομάδα Χορού Αμάλγαμα / Μαρία Γοργία

Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας, από το 1827 μέχρι σήμερα, αποτελεί αφετηρία και έμπνευση για τη χορογράφο Μαρία Γοργία που παρουσιάζει ένα έργο για έναν άνθρωπο και το στρώμα του - κατ’ επέκταση με τη χώρα όπου ζει, παράγει, αλλά και καταστρέφει. Με εργαλεία την κίνηση, το αντικείμενο, τον ήχο, το λόγο και το βίντεο, το έργο φωτίζει τον οικείο τόπο με διάθεση αναστοχασμού και έντονου προβληματισμού. Η ομάδα χορού «Αμάλγαμα» ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996 στο Λονδίνο. Έκτοτε έχει παρουσιάσει δεκαπέντε χορογραφίες και έντεκα παραγωγές στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη και την Κροατία.

Σύλληψη- χορογραφία- σκηνοθεσία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεία: Σταύρος Αποστολάτος
Βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα, Μαρία Γοργία, Περικλής Μαθιέλης
Κοστούμια: Μαρία Γοργία, Σταύρος Αποστολάτος
Μίξη ήχου: Σταύρος Αποστολάτος

 

 • «Κοίτα με»,  της Πέρσας Σταματοπούλου

Η Πέρσα Σταματοπούλου καταπιάνεται με τις ανθρώπινες συμπεριφορές και τις σχέσεις, μέσα από την περιπέτεια του βλέμματος. Δύο χορευτές καλούνται να συνομιλήσουν εισβάλλοντας ο ένας μέσα στον άλλον, αλλά και στην εικόνα τους, εκθέτοντας πτυχές ενός αθέατου αλλά υπαρκτού κόσμου επιθυμιών και φόβων. Η βραβευμένη χορογράφος Πέρσα Σταματοπούλου, με σπουδές κλασικού και σύγχρονου χορού στη Γαλλία, ίδρυσε την ομάδα της το 1991, στην οποία χορογραφεί και χορεύει, δίνοντας παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Χορογραφία: Πέρσα Σταματοπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Coti K.
Χορεύουν: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Γιώργος Κοτσιφάκης

 

 • «Η Χρυσή Εποχή» του Δημήτρη Τσιαπκίνη

Ο Δημήτρης Τσιαπκίνης με χορευτική, χορογραφική και διδακτική εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδρυτής των ομάδων «Ρήξη Οκλαδόν» και xsoma, παρουσιάζει τη «Χρυσή Εποχή»: ένα χορογραφικό πείραμα με σημεία αναφοράς την ευαίσθητη αμοιβαιότητα, τις μαχητικές τέχνες (ο ίδιος εξασκείται στο Τάι Τσι και στο Κουνγκ Φου), το σωματικό θέατρο και το σύγχρονο χορό. Το ερώτημα του χορογράφου; Αν μετά την κρίση των αξιών που ζούμε σήμερα υπήρχε μια χρυσή εποχή, πως θα τη γιόρταζε προκαταβολικά το σώμα τούτο;

Χορογραφία / χορός: Δημήτρης Τσιαπκίνης

 

info : Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών │ ώρα 21:00  │  Είσοδος 10,15 €


 

13/10:   Δρόμοι της πόλης - Χορεύοντας για τα 100

Σε συνεργασία με την Α’ Δημοτική Κοινότητα

Η πρωτοφανής, μεγαλειώδης χορευτική εκδήλωση θα γεμίσει τους δρόμους της πόλης με το ηχόχρωμα και τους χορούς της δημοτικής μας παράδοσης κινητοποιώντας περίπου 1.200 χορευτές. Με αυτό τον τρόπο, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα συμμετέχουν στα 47α Δημήτρια και στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση συμμετέχουν έντεκα ομοσπονδίες και τα λύκεια ελληνίδων, τα οποία θα ξεκινήσουν τη διαδρομή τους από διαφορετικά σημεία για να καταλήξουν στις 21.00 στον Λευκό Πύργο και από εκεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Οι διαδρομές είναι οι εξής:

 1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων συγκεντρώνεται στις 19.40 στην πλατεία Παύλου Μελά (40 Εκκλησιές) με κατεύθυνση τη Λ. Νίκης μέσω των οδών Γ. Βιζυηνού και Εθνικής Αμύνης.
 2. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Αν. Ρωμυλίας δίνει ραντεβού στις 20.30 στην πλατεία Σιντριβανιού για να κατηφορίσει την Εθνικής Αμύνης.
 3. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων ξεκινά στις 20.15 από την πλατεία Αγίου Γεωργίου για να κατηφορίσει από τον πεζόδρομο της Δ. Γούναρη.
 4. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ξεκινά στις 20.20 από τον πεζόδρομο της Ροτόντας με προορισμό τη Λ. Νίκης μέσω του πεζοδρόμου της Δ. Γούναρη.
 5. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων ξεκινά στις 20.35 από την πλατεία Ναυαρίνου, και θα κινηθεί μέσω της Δ. Γούναρη.
 6. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ξεκινά στις 20.10 από την πλατεία Αγίας Σοφίας και θα κινηθεί μέσω του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας.
 7. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων ξεκινά στις 19.35 από την Κ. Κρυστάλλη 10 και θα κινηθεί στην οδό Φιλίππου, την πλατεία Δικαστηρίων, τον πεζόδρομο της Αριστοτέλους μέχρι τη Λ. Νίκης.
 8. Η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης ξεκινά στις 19.45 από την πλατεία Δικαστηρίων και θα κινηθεί στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους.
 9. Η Ένωση Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας συγκεντρώνεται στις 20.00 στη διασταύρωση Αριστοτέλους & Ερμού με κατεύθυνση τη Λ. Νίκης μέσω της Αριστοτέλους.
 10. Τα Λύκεια Ελληνίδων συγκεντρώνονται στις 20.15 στην πλατεία Αριστοτέλους
 11. Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων & Σωματείων Νομού Σερρών με έδρα τη Θεσσαλονίκη ξεκινά στις 19.30 από τον Άγιο Δημήτριο για να ακολουθήσει τη διαδρομή Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Π. Π. Γερμανού, Κούσκουρα και Βογατσικού.
 12. Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης ξεκινά στις 19.30 από τον Άγιο Δημήτριο για να ακολουθήσει τη διαδρομή Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Π. Π. Γερμανού, Κούσκουρα και Βογατσικού.


 

14/10:  «Journey Home» - Ομάδα χορού Les SlovaKs Dance Collective

Οι Les SlovaKs είναι μία κολεκτίβα σύγχρονου χορού, με έδρα της το Βέλγιο και αποτελείται από πέντε Σλοβάκους χορευτές, τους Milan Herich, Peter Jasko, Anton Lachky, Milan Tomasik and Martin Kilvady.

Οι Milan, Peter, Anton and Milan άρχισαν να χορεύουν από την ηλικία των πέντε ετών και συμπτωματικά – χωρίς να γνωρίζονται – είχαν μοιραστεί τη σκηνή του φολκ φεστιβάλ Vychodna. Τότε, κανείς τους δεν μπορούσε να φανταστεί πως 20 χρόνια αργότερα θα μοιράζονταν τις ίδιες εμπειρίες, κοινή ζωή, μόρφωση, κατοικία, διασκέδαση, αλλά και το φόβο που γεννά η σκηνή. Οι Les SlovaKs ιδρύθηκαν επίσημα το 2006 αρχίζοντας από το σημείο στο οποίο ήθελαν να καταλήξουν: το ζωντανό και αδέσμευτο χορό. Με την πρώτη τους παραγωγή «Opening Night» (2007) έθεσαν τις απαρχές του χορογραφικού τους ιδιώματος, που ονόμασαν «New Traditional dance» και με το οποίο η λαϊκή χορευτική, μουσική και τραγουδιστική παράδοση της Σλοβακίας «συνομιλούσε» με τη δυτικοευρωπαϊκή αντίληψη για το σύγχρονο χορό.

Στο δεύτερο έργο τους «Journey Home» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο 2009 στις Βρυξέλλες, οι Les SlovaΚs έδειξαν και πάλι ότι αντλούν την έμπνευσή τους από τους λαϊκούς χορούς της χώρας τους, την πολυφωνική τραγουδιστική της παράδοση, την περίφημη σλοβάκικη ευαισθησία. Θεωρώντας κάθε μέλος του συνόλου αναπόσπαστο και αναντικατάστατο, οι Les SlovaKs δημιουργούν έναν «πολυφωνικό» χορό που φέρνει κάθε χορευτή στο επίκεντρο και τον αναδεικνύει ως σολίστα. Μακριά από κάθε είδους κατηγοριοποίηση, οι Les SlovaKs οδηγούν το σύγχρονο χορό σε καινούργια, περιπετειώδη ταξίδια.

Χορογραφία και χορός: SlovaKs Dance Collective
Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής: Simon Thierree
Σκηνικά: Les SlovaKs, Joris de Bolle
Φωτισμός: Joris de Bolle
Κοστούμια: Mat Voorter, Pepa Martinez

info : Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών │ ώρα 21:00  │ Είσοδος:15,5 €


 

24/10 :  «Soapera» - Mathilde Monnier & Dominique Figarella

Το έργο «Soapera» υπογράφει η χορογράφος Mathilde Monnier και ο ζωγράφος Dominique Figarella. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της παράστασης είναι ο πυκνός αφρός που καλύπτει τη σκηνή. Μέσα από αυτόν αναδύονται οι χορευτές και αποκαλύπτεται ένα γλυπτό. Στην αρχή ορθώνεται σαν τοίχος, στη συνέχεια γίνεται τραπέζι και, κατόπιν, ολισθηρό δάπεδο. Ο αφρός σταδιακά αραιώνει, χάνει την πυκνότητα του, διασπάται σε αιωρούμενα σωματίδια μέχρι να εξαφανιστεί.

Η Mathilde Monnier κατέχει περίοπτη θέση στη γαλλική και διεθνή σύγχρονη χορευτική σκηνή. Βαθύτατα πρωτότυπη, θέτοντας ερωτήματα για τις σχέσεις των ανθρώπων και την ύπαρξή τους, η γαλλίδα χορογράφος αναζητά τις ρίζες της κίνησης, τόσο της σύγχρονης χορευτικής, όσο και της καθημερινής. Η ίδια στέκεται με δυσπιστία απέναντι στον αυτοσχεδιασμό, προσφέρει ωστόσο στους χορευτές της «ελευθερία κινήσεων», ώστε να τους καταστήσει συνοδοιπόρους στην αναζήτησή της. Με σπουδές ψυχολογίας και μύηση στο χορό από τη Viola Farber, η Monnier ανέλαβε, το 1994, τη διεύθυνση του Centre Chorégraphique de Montpellier Languedoc-Roussillon. Οπαδός της καλλιτεχνικής και πνευματικής όσμωσης, συνεργάστηκε με τους συνθέτες Heiner Goebbels, Louis Sclavis, eriKm, τη συγγραφέα Christine Angot, το φιλόσοφο Jean-Luc Nancy, την τραγουδίστρια Katerine. Το 2010 συνέπραξε με τον Dominique Figarella και δημιούργησαν - ως φόρο τιμής στο διάσημο χορογράφο Merce Cunningham - το έργο «Soapera»: ένα «Μη Αναγνωρισμένο Χορευτικό Αντικείμενο» ή μία παιχνιδιάρικη ποπ όπερα.

Σύλληψη: Μathilde Monnier & Dominique Figarella
Χορογραφία: Mathilde Monnier
Visual art: Dominique Figarella
Χορεύουν: Yoann Demichelis, Julien Gallee-Ferre, I-Fang Lin, Jonathan Pranlas
Μουσική: Animal Collective, Geoff Soule, Neutral Milk Hotel

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας

info : Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών │ ώρα 21:00  │ Είσοδος:15,5 €.


 

 

dancepress