5o Φεστιβάλ χορού ARC for Dance 2013

arc-for-dance-2013

‘4 Εποχές’
 

Το διεθνές φεστιβάλ Arc For Dance επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Αθήνα, ώς ένα πεδίο συνάντησης για ιστορίες χορού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέρνοντας τους θεατές σε επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης, το Φεστιβάλ συνδέει την ελληνική και ευρωπαϊκή χορευτική σκηνή, όχι μόνο με παραστάσεις, αλλά και με σεμινάρια και παράλληλες δράσεις, που διοργανώνονται κατά τη διάρκειά του.

To Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τη διαδρομή του πριν τέσσερα χρόνια, έχει προκαλέσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον κοινού και ΜΜΕ, παρουσιάζοντας υψηλής ποιότητας και μικρής χρονικής διάρκειας παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε μια διαφορετική θεματική, επιδιώκοντας τη δημιουργική διακίνηση ιδεών μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.


Θέμα του Φεστιβάλ φέτος είναι οι 4 Εποχές. Οι 4 εποχές είναι που στο πέρασμά τους συνθέτουν μια χρονιά μέσα στην οποία αναδύονται νέες τάσεις και διαμορφώνονται κοινωνικές συνθήκες που αντικατοπτρίζονται στις χορογραφίες.
Τα έργα που παρουσιάζονται στο ARC for Dance 2013 καταγράφουν τη συνεχή κίνηση της ζωής, τις εσωτερικές και εξωτερικές μεταμορφώσεις, τη σύνδεση με τα βαθύτερα στοιχεία της παράδοσης, αλλά και το χιούμορ, που διαπληκτίζεται με την πραγματικότητα, ξυπνώντας τη φαντασία. Όταν η φαντασία μένει αδρανής, η ζωή χάνει επεισόδια έμπνευσης και δημιουργικότητας και ο χρόνος περνά γρήγορα και άσκοπα. Χορογράφοι και χορευτές πλάθουν έργα που κρατούν το χρόνο ακίνητο για μια στιγμή. Οι θεατές μπορούν να σταθούν, να δουν τι συμβαίνει και να σκεφτούν τη σημασία αυτών των επεισοδίων για τους ίδιους και για τους δημιουργούς. Συγκροτώντας ένα σώμα από έργα, που παρουσιάζονται στη διάρκεια τριών ημερών, το Arc for Dance δημιουργεί συνθήκες για την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ διακεκριμένων και νεότερων δημιουργών με διαφορετικές καλλιτεχνικές και και εθνικές αποσκευές. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

 

Πρόγραμμα παραστάσεων

 

  • 17/05/13 Παρασκευή

Η μεταμόρφωση αποτελεί το επίκεντρο στο ‘Hensin’ της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου, που προσεγγίζει τους υλικούς μετασχηματισμούς που αποκαλύπτονται από εναλλαγές τοπίων, στο χώρο του σώματος, στο χώρο των αντικειμένων, στο χώρο γύρω μας. «Πώς κρατώ την ισορροπία μου;», ρωτά το ‘Allege’ του Clement Layes, που αναδεικνύει το ερώτημα αυτό ζωής σε μια παράσταση με χιούμορ, ακροβατικά, χρήση αντικειμένων και χορό.

  • 18/05/13 Σάββατο

Η επιρροή της παράδοσης ως στοιχείο της χορευτικής πράξης αποτελεί σημείο εκκίνησης για έναν διάλογο μεταξύ του Αυστραλού, ουγγρικής καταγωγής Jozsef Trefeli και της Ελληνίδας Ίρις Κάραγιαν (Ζήτα Dance Company). Στο ‘Jinx103’ του πρώτου, δύο αγόρια χρησιμοποιούν το σώμα ως μουσικό όργανο (body percussion), δημιουργώντας με απλούς, αλλά και περίπλοκους ρυθμούς μια σαγηνευτική παράσταση. Στο ‘Mothers’ της Κάραγιαν, δύο κορίτσια χτίζουν τις δικές τους πόλεις, συστήματα μνήμης και καταγραφής της ιστορίας, με αφετηρίες τον ηρωισμό και την υπέρβαση. Με ποιους τρόπους μπορεί μια κοινή αισθητική για την κίνηση να γίνει δρόμος για εντελώς διαφορετικές διατυπώσεις;

  • 19/05/13 Κυριακή

Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ κλείνουν ο Χάρης Κούσιος, ο Jozsef Trefeli και η Λία Τσολάκη. Ένας νέος χορογράφος από την Κύπρο, ο Χάρης Κούσιος παρουσιάζει το ‘MAN’ που μιλά για τον άντρα σήμερα μέσα από το πέρασμα των αιώνων, ο Jozsef Trefeli με το ντουέτο της προηγούμενης βραδιάς ‘Jinx103’, και η Λία Τσολάκη με το ‘PARKing’ που σχολιάζει την οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και όχι μόνο. Σ’ αυτό το έργο, επτά νέοι άνθρωποι και ένας σκύλος, αντιδρώντας στη ζοφερή αυτή κατάσταση, στήνουν τη δική τους ουτοπική πολιτεία σε ένα πάρκο.

 


 

Arc for Dance 2013 – Παράλληλες εκδηλώσεις

 

Masterclasses
Ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, το Arc for Dance διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, masterclasses με δημιουργούς που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Φέτος πραγματοποιούνται δύο κύκλοι μαθημάτων:

  • με τον Clement Layes στις 18/05/13, 12:00-14:00
  • και την ‘Ιρις Καραγιαν στις 19/05/13, 12:00-14:00.

Τα masterclasses θα δοθούν στο Κέντρο Χορού Danc.c.e (Πειραιώς 76, Κεραμεικός). Τιμή masterclass: 20€ ή 30€ ( για 2μέρες)

 

TALKs
- Arc ΤALKs: περιλαμβάνουν συζητήσεις δύο κατηγοριών. Στην πρώτη κατηγορία πραγματοποιούνται συζητήσεις ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς, οι οποίες θα γίνουν αμέσως μετά τις παραστάσεις. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει συζητήσεις για το σύγχρονο χορό ανάμεσα στους Arc/hitects και σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής σκηνής. Καλεσμένοι φέτος στα Arc TALKs είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Aerowaves John Ashford και εκπρόσωποι μελών του Διεθνούς Δικτύου Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ.

O John Ashford είναι μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Ευρώπη. Υπήρξε για είκοσι πέντε σχεδόν χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Place Theatre στο Λονδίνο, ενός από τα πιο διάσημα θέατρα σύγχρονου χορού στην Ευρώπη. Για δεκαεπτά χρόνια τώρα συντονίζει το πανευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves, συνεχίζοντας να στηρίζει τη δημιουργική εξέλιξη νέων χορογράφων.

 

Arc/hitects – τι είναι και πώς λειτουργεί
Οι Arc/hitects είναι αυτοί που υποστηρίζουν το φεστιβάλ ενεργά με την παρουσία τους καθ’όλη την διάρκεια του 3ημέρου. Είναι αυτοί που επιθυμούν να κρατήσουν τη χορευτική τέχνη ζωντανή συμμετέχοντας στις συζητήσεις με τους καλεσμένους του φεστιβάλ, αλλά και τη ευκαιρία να γνωρίσουν το χορό σε πρακτικό επίπεδο. Για να το κάνουν αυτό πρέπει να προμηθευτούν τις ειδικές κάρτες Arc/hitect Pass αξίας 30€ με την οποία εξασφαλίζουν:

1. Ελεύθερη είσοδο και προνομιακές θέσεις για όλες τις παραστάσεις του Arc for Dance (Κεντρικό Πρόγραμμα και Arc Creative Encounters)
2. Συμμετοχή σε όλες τις συζητήσεις των TALKs
3. Δύο δωρεάν μαθήματα χορού δικής τους επιλογής, στο στούντιο DAN.C.CE

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το Arc/hitect Pass από το στούντιο DΑN.C.CE, Πειραιώς 76, 3ος όροφος, Αθήνα. Δευτέρα – Σάββατο 11:00 – 21:00

 

H Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Danc.c.ce Unitiva είναι μια δράση πολιτισμού με καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που επιδιώκει να αναπτύξει σημεία διάδρασης μεταξύ χορευτών, χορογράφων και κοινού, θέτοντας σε λειτουργία πλατφόρμες επικοινωνίας που αφουγκράζονται το πνεύμα της εποχής, κινητοποιώντας τις αισθήσεις και τη σκέψη του θεατή. Μια τέτοια πλατφόρμα, είναι το Arc For Dance.

 


info: Πολυχώρος Βυρσοδεψείο Ορφέως 174, Βοτανικός 210 3453 203 | Τιμές Εισιτηρίων : 12€ και για τις 3 μέρες 30€ (Arc/ hitect pass) | Πληροφορίες Φεστιβάλ τηλ. 210 5230 582 | Ώρα έναρξης παραστάσεων 19:30


 

dancepress