19o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

kalamata_19_red-web

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μετά από δεκαεννέα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, είναι πλέον γνωστό σε όλους για τη σταθερή του συμβολή στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας. Επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί επανειλημμένως για την παραδειγματική λειτουργία του, τη διαρκή ανάπτυξη και τη σταθερή πορεία του, που το κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ χορού και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα. Με το έργο που επιτελούν, το Διεθνές Κέντρο Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, έχουν πλέον συνδέσει άρρηκτα την Καλαμάτα με τον σύγχρονο χορό και την τοπική κοινότητα με τον πολιτισμό.


Το Φεστιβάλ σε δύσκολες εποχές

Όπως είναι φυσικό, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια τη διάρκεια και τον αριθμό των παραστάσεων του Φεστιβάλ Χορού, επιφέροντας τις αναγκαίες περικοπές. Ωστόσο, σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις, το Φεστιβάλ επιλέγει να διατηρήσει το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων του προγράμματος, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων. Είναι μεγάλο ευτύχημα το γεγονός ότι, με την υποστήριξη του Υπουργείου, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπόρεσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αυτή η συνθήκη χρηματοδότησης τού δίνει ακόμα τη δυνατότητα να φέρνει το ελληνικό κοινό σε επικοινωνία με τους μεγάλους καλλιτέχνες του διεθνούς χώρου. Το Φεστιβάλ Χορού επιλέγει επίσης να επενδύσει στο εκπαιδευτικό του όραμα, προτείνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες εξίσου υψηλής ποιότητας, όπως κάθε χρόνο. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες, εφαρμόζει πολιτική συγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων, έχοντας παράλληλα καθιερώσει ειδικές εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή, στόχος του Φεστιβάλ ήταν και είναι ν’ αναδεικνύει τους έλληνες χορογράφους και να δημιουργεί ένα δίαυλο επικοινωνίας της εγχώριας σκηνής με τη διεθνή. Η πολυσυζητημένη «εξωστρέφεια» είναι μια σχέση που χτίζεται με πολύ κόπο, και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφαρμόζει αυτή την τακτική ήδη πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Ειδικά σε μια περίοδο που, λόγω της γενικότερης κατάστασης στον πολιτισμό, αυτό γίνεται ανάγκη, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση των ελληνικών παραγωγών χορού στο διευρυμένο δίκτυό του, μέσω του καλλιτεχνικού του προγραμματισμού αλλά και της συμμετοχής του σε διεθνή δίκτυα, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το δίκτυο Aerowaves.

 

Το πρόγραμμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας έχει διαμορφωθεί με έντονα ερευνητική διάθεση, δίνει έμφαση στην παρουσίαση σημαντικών διεθνών δημιουργών, καταξιωμένων και ανερχόμενων, και προβάλλει μ’ ένα δυνατό πρόγραμμα τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, που δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες.

 

Το συνοπτικό πρόγραμμα έχει ώς εξής :

 

 • Πέμπτη 18.07.2013

Drumming- Rosas – Anne Teresa de Keersmaeker

 

 • Παρασκευή 19.07.2013

STILL/life - Qudus Onikeku

Drumming- Rosas – Anne Teresa de Keersmaeker

 

 • Σάββατο 20.07.2013

STILL/life - Qudus Onikeku

Exposition universelle - L’A Rachid Ouramdane

 

 • Κυριακή 21.07.2013

Exposition universelle - L’A Rachid Ouramdane

What the body does not remember - Ultima Vez/ Wim Vandekeybus

 

 • Δευτέρα 22.07.2013

Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν - Fabian Barba

 

 • Τρίτη 23.07.2013

Mothers- ΖΗΤΑ/ Ίρις Καραγιάν

 

 • Τετάρτη 24.07.2013

Μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ - Αγγελική Στελλάτου

Pausing - Cie Projet 11/ Γιάννης Μανταφούνης & May Zahry

 

 • Πέμπτη 25.07.2013

Εγκατάσταση βίντεο ΜΕΣΑ - Δημήτρης Παπαϊωάννου

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

 • Τρίτη 23.07.2013

--  Διάλεξη του Fabian Barba με θέμα την παράσταση Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν

-- JINX 103, József Trefeli & Gábor Varga

 

 • Τετάρτη 24.07.2013

-- Το απομεσήμερο ενός Φαύνου - Γιάννης Νικολαΐδης

 

 • Πέμπτη 25.07.2013

-  Παράσταση ερευνητικού εργαστηρίου playfor Kalamata Dance Festival

- JINX 103, József Trefeli & Gábor Varga
 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

 • 17.7–25.7 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

Όταν η παράσταση κυλάει, με τον Jorge Crecis

 

 • 20.7–25.7 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ

playforKALAMATADANCEFESTIVAL με τις Σοφία Μαυραγάνη και Σάνια Στριμπάκου

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες Ιωάννα Αποστόλου: 6972 558593, mail@kalamatadancefestival.gr

 


info: www.kalamatadancefestival.gr 

dancepress