2ημερο Σύγχρονου Χορού στη Λευκάδα

triimero-xorou-02-web

31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

 

  • Το απομεσήμερο ενός Φαύνου 100+1 χρόνια μετά - Γιάννης Νικολαίδης, Κατερίνα Λιόντου

“Το απομεσήμερο ενός Φαύνου 100+1 χρόνια μετά ” είναι η επανατοποθέτηση και ο φόρος τιμής του χορογράφου Γιάννη Νικολαίδη στο πρωτότυπο έργο του Vaslav Nijinsky “l'après-midi d'un faune ” που παρουσιάστηκε στις 29 Μαΐου του 1912 στο Théâtre du Châtelet, στο Παρίσι για τα Ρώσικα μπαλέτα. Το έργο δημιουργήθηκε επάνω στη μουσική του Claude Debussy, Prélude à l'après-midi d'un faune, που είχε συνθέσει το 1902 και εμπνευστεί από το αντίστοιχο ποίημα του Stéphane Mallarmé.
Πρόκειται για ένα έργο σταθμό στην ιστορία του χορού από έναν χαρισματικό δημιουργό και εκτελεστή. Ακόμη και σήμερα η τοποθέτηση του Nijinsky στη μουσική του Debussy και την ποίηση του Mallarmé προκαλεί θαυμασμό, διδάσκεται ως ρεπερτόριο, αποδομείται και αναδημιουργείται, προσφέρει πολύτιμο υλικό και έμπνευση στους σύγχρονους χορογράφους και μελετητές του χορού. Η προσέγγιση του Γιάννη Νικολαίδη βασίζεται στην αισθητική και την φόρμα του Nijinsky μέσα από το πρίσμα της επίκαιρης οπτικής γωνίας του σύγχρονου δημιουργού, 101 χρόνια μετά, από δυο χορευτές που εχουν αφομοιώσει τις εξελίξεις των σύγχρονων τεχνικών και τάσεων του χορού.
Η δομή διατηρήθηκε ανέπαφη, η ερωτική ιστορία πάντα παρούσα, ο φαύνος αγόρι και η νύμφη κορίτσι. Στη ψηφιακή εποχή που οι τρεις διαστάσεις κατακλύζουν τα νέα μέσα και οι τεχνολογίες παρακάμπτουν τις δύο και που μόνο τα βιβλία ή το παλιό θέατρο σκιών ακονίζουν το μάτι του σύγχρονου θεατή στη δυσδιάστατη θέαση, ο Γιάννης Νικολαίδης κάνει μια αναλογική επιλογή.

Χορογραφία: Γιάννης Νικολαίδης
Χορός: Γιάννης Νικολαίδης-Κατερίνα Λιόντου
Επιμέλεια κουστουμιών: Βασιλεία Ροζάνα
Video: Διονύσης Τσαφταρίδης

 

  • Alexander's Pet - Βαγγέλης Τελώνης

Το "Alexander's Pet" εμπνέεται από τη ζωή και το θάνατο του Αλέξανδρου Γλύξμπουρκ του Α', Βασιλιά της Ελλάδας (1917-1920). Στη ζωή του ένα αναπάντεχο όσο και "αθώο" γεγονός δημιούργησε μια ρωγμή στην πεποίθηση περί απόλυτης εξουσίας. Φανέρωσε με τον πιο δεικτικό τρόπο ότι η δύναμη και η αδυναμία δεν ορίζονται, ούτε προαποφασίζονται. Το δάγκωμα ενός μικρόσωμου ζώου στάθηκε ικανό να αφαιρέσει ένα βασιλικό στέμμα, να αποκαθηλώσει έναν βασιλιά. Με αφορμή την ιστορία του και χρησιμοποιώντας αυτοβιογραφικά στοιχεία της ζωής του καλλιτέχνη-δημιουργού της παράστασης, ένα σώμα συνθέτει εικόνες και συναισθήματα παίζοντας με αντιθέσεις.
Το ''Alexander's Pet", πραγματεύεται την τραγικότητα της ύπαρξης του ατόμου χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο έκφρασης το σώμα και την κίνηση. Με γραμμική αφήγηση μες σε έναν υπερρεαλιστικό χωροχρόνο ο ερμηνευτής παρουσιάζει στιγμές και εικόνες.

Δημιουργός -Ερμηνευτής - Σκηνικά - Κοστούμι : Βαγγέλης Τελώνης
Μουσική : λόγια κλασσική και ελληνική παραδοσιακή
Επεξεργασία ήχου: Δημήτρης Μπαλτάς

 

  • Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας / lets prove we are not elephants (work in progress)  Μυρτώ Γράψα, Μάρθα Πασακοπούλου, Αλέξανδρος Καραδήμος

 

To "Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας/ lets prove we are not elephants'' είναι μία work in progress δουλειά, μια έρευνα πάνω σε πτυχές της ανθρώπινης φύσης και της απογύμνωσής της. Το κομμάτι αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συμβολικού περιβάλλοντος, τοποθετώντας τον άνθρωπο στο κέντρο αυτού ως ένα όν όπου η εξέλιξη, η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη, το υπερτροφικό εγώ, έχουν δράσει πάνω του, μεταμορφώνοντάς τον σε μια παραλλαγή της πρωταρχικής του ύλης.


concept/ performing : Μυρτώ Γράψα, Μάρθα Πασακοπούλου
μουσική σύνθεση / performance: Αλέξανδρος Καραδήμος (TheNewBestNiagara )
 

___________________________________________

1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

 

  • μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ - Ιωάννα Αποστόλου / Αγγελική Στελλάτου

Παράσταση χορού από την ομάδα ύψιλον με την Αγγελική Στελλάτου και την Ιωάννα Αποστόλου.

Ξεκινήσαμε την παράσταση σαν ένα κινητικό στοίχημα-πείραμα με στόχο τον απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ μας, προσθέτοντας μάλιστα προοδευτικά παραμέτρους, ώστε να δυσκολεύει το εγχείρημα. Στην πορεία φάνηκε, ότι οι κινητικές επιλογές μας, σκιαγραφούσαν τις μικρές ιστορίες που κουβαλούν τα σώματά μας, τη σχέση μας με το χρόνο, την απώλεια, την αγωνία, την ελπίδα.


Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου.
Μουσική: Sebastien Seixas.
Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη.
Φωτισμοί: Παναγιώτης Φουρτούνης.
Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου - Αγγελική Στελλάτου

 


info: ARTηρία, Λυεκάδα, τηλ: 26450.22820 | ώρα έναρξης: 21.30 | εισοδος: 10€ | www.artiria.gr 

dancepress