Ο χορός στα 48α Δημήτρια

48a-dhmhtria-web

Με σημαντικά πιο μειωμένο τον προϋπολογισμό τους θα πραγματοποιηθούν εφέτος τα 48α Δημήτρια, ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και με συμπυκνωμένη τη διάρκειά τους στον ένα μήνα (26 Σεπτεμβρίου – 24 Οκτωβρίου 2013).

Η διοργάνωση περιλαμβάνει εφέτος πολλές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, αλλά και με εισιτήρια ιδιαίτερα χαμηλού κόστους. Στον προγραμματισμό των 48ων Δημητρίων έχουν ενταχθεί οι παραστάσεις χορού:

 

28 & 29/9 
Ταξίδι στην αιωνιότητα - Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η παραγωγή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τη μουσική υπογράφουν η Ελένη Καραΐνδρου και ο Heitor Villa Lobos, τη χορογραφία ο Renato Zanella και τα σκηνικά και κοστούμια του 2ου μέρους της παράστασης υπογράφει η Κατερίνα Αγγελοπούλου.
Τη μουσική της παράστασης εκτελεί ζωντανά η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Ο διευθυντής του Mπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Renato Zanella θα παραδώσει ένα masterclass δωρεάν, την Παρασκευή 27/9 στο Μέγαρο Μουσικής.
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)


30/9 – 6/10

Play for Thessaloniki - Σοφία Μαυραγάνη
Ένα 7ήμερο, δωρεάν, ερευνητικό εργαστήριο παραστατικών τεχνών με τη χορογράφο Σοφία Μαυραγάνη, που θα οδηγήσει σε ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό την Κυριακή 6/10.

Το playforΤHESSALONIKI, ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού. Μετά τις παρουσιάσεις σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο νέος Τόπος του εργαστηρίου θα γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας παιγνιώδους και δημιουργικής σχέσης με την πόλη, και η δημιουργία ενός παιχνιδιού αποκλειστικά για αυτή. Τo play for ΤHESSALONIKI απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε ερασιτέχνες των παραστατικών τεχνών.
Χώρος :Μπενσουσάν Χαν είσοδος ελεύθερη

 

• 5/10
The Roots - Centre Chorégraphique National de la Rochelle et du Poitou-Charentes / Cie Accrorap

Η παράσταση «The Roots», σε χορογραφία του Γάλλου Kader Attou, είναι μια ανθρώπινη κινησιολογική περιπέτεια, που ερμηνεύεται από εξαιρετικούς hip-hop χορευτές. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην παράσταση, όπου κλασικοί συνθέτες «συμπράττουν» με την ηλεκτρονική μουσική.
Χώρος : Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών


• 6/10

Η ποίηση και η ποιητική στο έργο της Pina BAUSCH - Προβολή-Διάλεξη-Συζήτηση πάνω στο έργο της διάσημης γερμανίδας χορογράφου Pina Bausch

Προβολή βίντεο με αποσπάσματα έργων της Pina Bausch και ταυτόχρονη ανάλυση-σχολιασμός από τον Αναστάσιο Κουκουτά, συγγραφέα και θεωρητικό χορού. Ένας διαλογικός στοχασμός πάνω στη δημιουργική διαδικασία χορογραφίας της αξέχαστης χορογράφου.
Χώρος : Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ (Ελεύθερη είσοδος)

 

• 7 & 8/10
Addio, addio amore - A piece for Pina - Daphnis Kokkinos (Δάφνις Κόκκινος) Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

Σόλο του Δάφνι Κόκκινου, χορευτή και βοηθού χορογράφου της Pina Bausch επί 24 χρόνια, διαδραστικό με το κοινό. Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, προς ένα εκφραστικό ταξίδι που αντανακλά την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Γαλλία, τη Νότια Αμερική, και το σημαντικότερο, την ίδια τη ζωή. Οι χειρονομίες του Δάφνι Κόκκινου, αποκαλύπτουν ιστορίες, εμπειρίες, ανέκδοτα, όνειρα που μοιράστηκε έως το τέλος με την Pina Bausch, σε μια παθιασμένη και συγκινητική παράσταση χοροθεάτρου. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί συζήτηση του Δάφνι Κόκκινου με το κοινό. Συντονίζει ο Αναστάσιος Κουκουτάς.

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)

Ο Δάφνις Κόκκινος θα παραδώσει 7ήμερο εργαστήρι τεχνικής Pina Bausch δωρεάν, σε χορευτές και χορογράφους, που θα οδηγήσει σε ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό τη Δευτέρα 14/10 στο θέατρο Άνετον.
 

 

• 12/10

Ελλάδα – Κύπρος, νέες τάσεις στο σύγχρονο χορό
Tune In - Lia Haraki  / Ανάμεσα -Άρτεμις Λαμπίρη

Μια βραδιά δυο καινοτόμων παραστάσεων σύγχρονου χορού, της Κύπριας χορογράφου και περφόρμερ Lia Haraki και της Ελληνίδας χορογράφου Αρτέμιδος Λαμπίρη, με πυρήνα την επαναληπτική κίνηση.

Η Άρτεμις Λαμπίρη θα παραδώσει masterclass για χορευτές και χορογράφους δωρεάν, την Παρασκευή 11/10 στο θέατρο Άνετον.
Η Lia Haraki θα παραδώσει masterclass για χορευτές και χορογράφους, δωρεάν, την Κυριακή 13/10 στο θέατρο Άνετον.
Χώρος : Θέατρο Άνετον

 

• 15/10

Tango Toilet - Rodrigo Pardo

Tango κι ερωτισμός μέσα στις τουαλέτες- το χιούμορ δηλαδή κυριαρχεί σ’ αυτήν την παράσταση, η οποία συνήθως παρουσιάζεται σε χώρους που «πυροδοτούν» την ηδονοβλεπτική αίσθηση. Η βιτρίνα ενός καταστήματος, για παράδειγμα, είναι το καταλληλότερο ίσως περιβάλλον για να δημιουργηθεί αυτή η αίσθηση στο κοινό. Ο Αργεντινός χορογράφος, performer και δημιουργός βίντεο Rodrigo Pardo, επιμένει πως το «Tango» μπορεί να είναι κλασικό, παραμένει όμως ανοιχτό στην πρόκληση, το χιούμορ και την ανατροπή.
Χώρος : δημόσια παράσταση σε βιτρίνα εμπορικού καταστήματος της πόλης

 


info: www.thessaloniki.gr


 

dancepress