Φεστιβάλ Barre Astié

festival-barre-astie-2-web--2

Με μαθήματα, ομιλίες, εργαστήρι χορογραφίας και προβολές,

η Barre Astié συστήνεται στο ευρύ κοινό σε ένα μίνι 2ημερο φεστιβάλ.

Μέθοδος άσκησης δημοφιλής στους χορευτές, η Barre Astié απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν

άριστη φυσική κατάσταση και ένα σώμα δυνατό και υγιές που κινείται με αρμονία.

Τι είναι η Barre Astié

Είναι ένα μάθημα εκγύμνασης που διαθέτει την αισθητική και τις αξίες του χορού. Η Barre Astié είναι σωματική μέθοδος και δημιουργήθηκε από τον Alain Astié, χορευτή και δάσκαλο χορού, με στόχο να προσφέρει σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες τα οφέλη ενός χορευτικού μαθήματος. Με την Barre Astié, ο Alain Astié προτείνει μια ολοκληρωμένη σύνθεση ασκήσεων που βασίζονται στην τεχνική του κλασικού και του σύγχρονου χορού. Οι ασκήσεις γίνονται κυρίως στο έδαφος και είναι απολύτως ασφαλείς και αποτελεσματικές ακόμη και για  τους αρχάριους των μεγαλύτερων ηλικιών.

Η Barre Astié είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, η οποία μάλιστα διαθέτει σήμερα περισσότερα από 50 κέντρα διδασκαλίας της μεθόδου. Στην Ελλάδα, η μέθοδος διδάσκεται εδώ και 25 χρόνια από τον ίδιο το δημιουργό της, ενώ από το 2011 διδάσκεται -- εκτός από την Αθήνα-- και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Βόλο και στα Γιάννενα από πιστοποιημένες καθηγήτριες Barre Astié.

Η φιλοσοφία της Barre Astié συνοψίζεται σε τρείς βασικές αρχές: 1) Αναζητούμε την αφετηρία της κίνησης και των προσωπικών μας ικανοτήτων με στόχο να ξεπεράσουμε τις σωματικές μας δυσκολίες και να ασκηθούμε  με την κομψότητα του χορού. 2) Συγκεντρωνόμαστε στο χώρο και στα ηχητικά του ερεθίσματα χρησιμοποιώντας σωστά την αναπνοή. 3) Αναπτύσσουμε τις προσωπικές μας ικανότητες μέσα από την κίνηση σε ένα μάθημα που με την προσθήκη καλλιτεχνικών αξιών είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό μάθημα γυμναστικής.

Η μέθοδος αντανακλά το σκεπτικό του δημιουργού της που υποστηρίζει ότι «υπάρχει μια λύση για όλα». Η σωματική κατασκευή τού καθενός από εμάς είναι ίδια. Αυτή που αλλάζει είναι η μορφολογία της. Η Barre Astié  δίνει τα κλειδιά για να έρθουμε σε τέτοια επαφή με το σώμα μας, ώστε η γνώση που θα κατακτήσουμε για αυτό να είναι πλέον αισθητηριακή.

Σε ποιούς απευθύνεται

Η Barre Astié είναι κατάλληλη για όλους όσοι επιθυμούν να γυμναστούν όπως οι χορευτές, χωρίς απαραίτητα να έχουν προηγούμενη εμπειρία σε χορευτικά μαθήματα και χωρίς να διαθέτουν το σώμα ή τις δυνατότητες ενός χορευτή. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από την προεφηβεία και μετά, και σε όλους όσοι αναζητούν έναν τρόπο άσκησης ευχάριστο, ασφαλή, αποτελεσματικό. Η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει το μάθημα ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και ανάλογα με τις σωματικές απαιτήσεις των ασκουμένων. Για παράδειγμα, στη Γαλλία η Barre Astié έχει εφαρμοστεί σε ποδοσφαιριστές για τις ασκήσεις των διατάσεων, ιδιαίτερα ωφέλιμες στη δραστηριότητά τους. Στην Ιαπωνία είναι επίσης διαδεδομένη σε  ηθοποιούς και  τραγουδιστές για τον άψογο συντονισμό της αναπνοής με την κίνηση.

Ποιος είναι ο Alain Astié

Ο Alain Astié είναι μια διεθνής προσωπικότητα του χορού. Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στην  Comédie Française σε ηλικία 13 ετών και η χορευτική του καριέρα με το πρώτο βραβείο χορού του Conservatoire National, στο Παρίσι.  Από το 1963 συνεργάστηκε με μεγάλους χορογράφους όπως ο Maurice Béjart και χόρεψε ως σολίστ στην  Όπερα του Όσλο, στην Όπερα της Λυών, αλλά και ως guest στην Ιταλία στο πλευρό της Carla Fracci.
Το 1977 δημιούργησε το δικό του Κέντρο Χορού στη Λυών, όπου ανέπτυξε την προσωπική του παιδαγωγική μέθοδο και εμβάθυνε στην έρευνά του ως προς το μάθημα στο έδαφος που ονόμασε Βarre Astié. Παράλληλα διηύθυνε και χόρεψε στην ομάδα «Θέατρο, Χορός, Έκφραση»  με σπουδαίους χορευτές όπως ο Daniel Lommel και ο Robert Thomas.  Το 1980 άρχισε να χορεύει και να διδάσκει στην ομάδα του Daniel Lommel «Αέναον Χοροθέατρον» στην Ελλάδα και από τότε δεν έχει πάψει να επισκέπτεται τη χώρα μας. Από το 1992 διδάσκει τακτικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κίνα, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ισπανία.

Το 1994 εκδίδει το βιβλίο «Γραμματική του σώματος» όπου αναλύει τη μεθοδολογία της Barre Astié.  Το 2009, με το βιβλίο αυτό και τα DVD που περιλαμβάνουν τα τρία επίπεδα Barre Astié κατοχυρώθηκαν παγκοσμίως τα πνευματικά δικαιώματα της μεθόδου. Αντίστοιχα, επισημοποιήθηκε η πιστοποίηση σπουδών BARRE ASTIĖ - «Diplôme Barre Astié» - ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός ή δύο ετών που δίνει τον τίτλο «καθηγητής Barre Astié».  Η επίσημη παρουσίαση του Diplôme Barre Astié στην Ελλάδα έγινε τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας. 

Τι θα περιλαμβάνει το Φεστιβάλ

Στις δύο ημέρες των εκδηλώσεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:

  • Μαθήματα Barre Astié σε όλα τα επίπεδα με τις πιστοποιημένες καθηγήτριες.
  • Ομιλίες και ανάλυση των βασικών σημείων της μεθόδου από τον ίδιο τον κ. Alain Astié.
  • Εργαστήρι χορογραφίας και αυτοσχεδιασμού όπως διδάσκονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Diplôme Barre Astié από τον κ. Alain Astié.
  • Προβολές με θέμα την Barre Astié στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο, τη μεθοδολογία του μαθήματος και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Diplôme B.A.

Επίσης, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συναντήσουν τον Alain Astié και τους πιστοποιημένους δασκάλους της μεθόδου, να συζητήσουν μαζί τους και να ενημερωθούν για τα κέντρα όπου διδάσκεται η Barre Astié.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

10.00             Έναρξη
10.30-11.45  Barre Astié -  Επίπεδο γενικό (αίθουσα 1)                       
12.00-13.15  Barre Astié -  Επίπεδο γενικό (αίθουσα 1)                   
                        Barre Astié -  Προχωρημένο (αίθουσα 2)                
13.30-14.30  Alain Astié, Ανάλυση και διορθώσεις: η παιδαγωγική και η κιναισθητική της μεθόδου (ομιλία).
14.30-15.45  Barre Astié -  Επίπεδο γενικό (αίθουσα 1)                     
                        Barre Astié -  Επίπεδο βασικό (με αφετηρία το βιβλίο της μεθόδου «H Γραμματική του Σώματος») - (αίθουσα 2)
16.00-17.15  Barre Astié -  Επίπεδο γενικό  (αίθουσα 1)           
                        Barre Astié -  Επίπεδο μεσαίο  (αίθουσα 1)              
17.30-18.45  Barre Astié -  Προχωρημένο (αίθουσα 1)                                                 
19.00-20.00  Alain Astié, Η ροή της κίνησης και η ακολουθία των ασκήσεων  στη Barre Astié: μια σωματική μέθοδος που μπορεί να χορογραφηθεί (ελεύθερη συμμετοχή).                                                                                                              

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

10.00              Έναρξη
10.30-11.45   Barre Astié - Επίπεδο γενικό  (αίθουσα 1)              
12.00-13.15  Barre Astié - Επίπεδο γενικό (αίθουσα 1)                    
                        Barre Astié - Προχωρημένο  (αίθουσα 2)                   
13.30-14.30  Alain Astié,  Ανάλυση και διορθώσεις: η  παιδαγωγική και η κιναισθητική της μεθόδου (ομιλία)
14.30-15.45  Barre Astié - Επίπεδο γενικό (αίθουσα 1)           
                        Barre Astié - Επίπεδο βασικό (με αφετηρία το βιβλίο της μεθόδου «Η Γραμματική του Σώματος») - (αίθουσα 2)
16.00-17.15  Barre Astié - Επίπεδο γενικό (αίθουσα 1)           
                        Barre Astié - Επίπεδο μεσαίο (αίθουσα 2)           
17.30-18.45  Barre Astié - Επίπεδο γενικό (αίθουσα 1)                 
                        Barre Astié - Προχωρημένο (αίθουσα 2)                        
19.00-20.00  Alain Astié,  Η ροή της κίνησης και η ακολουθία των ασκήσεων στη Barre Astié: μια σωματική μέθοδος που μπορεί να χορογραφηθεί (ελεύθερη συμμετοχή).  

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι προβολές θα γίνονται ανά δύο ώρες, πριν και μετά τα μαθήματα.
• Barre Astié στην Ελλάδα
• Η Barre Astié στο διεθνή χώρο
• Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Diplôme Barre Astié

Το φεστιβάλ είναι ανοιχτό σε όλους. Αν όμως επιθυμείτε πληροφορίες σχετικά με το μάθημα που είναι το πιο κατάλληλο για σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους διοργανωτές και τις πιστοποιημένες καθηγήτριες στα τηλ. 2610 279 544 και 210 283 28 83.
 

Οργάνωση: Association Barre Astié - Greek region


info: Ανώτερη Ιδιωτική Επαγγελματική Σχολή ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ, Ιωάννου Μεταξά 4, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα (στάση Μετρό Αγ. Δημήτριος) | Ώρες: 10.00 - 20.00 | Είσοδος: 10€ ανά ημέρα, 15€ οι δύο ημέρες | Πληροφορίες τηλ.: 2610 279 544 και 210 283 28 83 | Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Μαρτίου 2014


 

dancepress.gr