"Sad Sam Lucky" - Matija Ferlin

matijaferlin_sadsamlucky-010fotonadazgank_site_gal

Transition Balkans 1.

 Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο

στη σύγχρονη ανεξάρτητη Βαλκανική σκηνή

 

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών υποδέχεται την τολμηρή και ριζοσπαστική καλλιτεχνική δημιουργία των Βαλκανίων.

Καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, που τα τελευταία χρόνια «ταράζουν» τη διεθνή σκηνή με τις ανατρεπτικές φόρμες, την ποιητική δύναμη και τον έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα τους, θα μετατρέψουν τη Στέγη σε ανοιχτή πλατφόρμα καλλιτεχνικού διαλόγου και κριτικού στοχασμού αποκαλύπτοντάς μας την άγνωστη όψη των Βαλκανίων.

Με συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις και περφόρμανς, το κοινό του φεστιβάλ θα ανακαλύψει τις νέες φωνές και τις ανεξάρτητες καλλιτεχνικές δυνάμεις από τα Βαλκάνια.

Τα Βαλκάνια αποτελούν το πρώτο μέρος του "γεωπολιτικού" φεστιβάλ Transitions (Μεταβάσεις), που επιχειρεί να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και αντιμετωπίζουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα. Στις δύο προσεχείς εκδόσεις η Στέγη θα συστήσει στο αθηναϊκό κοινό τις ανεξάρτητες σκηνές δύο ακόμη περιοχών με βαρύνουσα σημασία στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, της Λατινικής Αμερικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

 

Πρόγραμμα Χορού και Performances

(βρείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ)

 

  • Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Performance: Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Συζητά με τον Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς για το Ινστιτούτο της και τη μέθοδό της.

Η κορυφαία καλλιτέχνης Μαρίνα Αμπράμοβιτς που έφερε την έννοια της περφόρμανς στα όριά της, έρχεται στη Στέγη για μια συζήτηση σχετικά με το έργο της. Η "Μέθοδος Αμπράμοβιτς" εκπαιδεύει τους θεατές στις δεξιότητες που απαιτούνται για να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν μακράς διάρκειας περφόρμανς. Η μέθοδος περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων που είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ενισχύσουν την κατανόηση των θεατών σχετικά με τη σωματική και πνευματική τους εμπειρία. Αυτές οι ασκήσεις πηγάζουν από την πίστη της ότι ο καθένας (ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, κοινωνικής τάξης, σωματικής ικανότητας ή μητρικής γλώσσας) μπορεί να επωφεληθεί από το να είναι πιο ενεργά παρών ανά οποιαδήποτε στιγμή. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς πειραματίστηκε ευρύτατα με αυτές τις ασκήσεις στον ίδιο της τον εαυτό και τώρα επιθυμεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου και άλλοι μπορούν να γίνουν κοινωνοί της συγκεκριμένης διαδικασίας. Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν ένα από τα στοιχεία μιας ολοκληρωμένης σειράς δραστηριοτήτων διαθεματικού προγραμματισμού που θα λάβουν χώρα στο ΜΑΙ (Ινστιτούτο Μαρίνα Αμπράμοβιτς).

Μετά τη συζήτηση σχετικά με τη μέθοδο της Αμπράμοβιτς και την ίδρυση του ινστιτούτου της, θα ακολουθήσει μια συνομιλία της με τον Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς για τις καλλιτεχνικές πρακτικές της. Για όσους δεν κατάφεραν να βρούν εισιτήριο για αυτή την εκδήλωση, η Στέγη την αναμεταδίδει μέσω live streaming στα: ελληνικά και στα αγγλικά (κάντε κλικ πάνω στις λέξεις)
info : Κεντρική Σκηνή | Ώρα έναρξης: 19:00

 

- Night of performances

Πρόκειται για ένα site-specific καλλιτεχνικό γεγονός που ανέπτυξε ο Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς, αρχικά για το φεστιβάλ Perforations (Perforacije) της Κροατίας. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν πρότζεκτ που να αντανακλούν το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τους σύμπαν, καθώς επίσης και έργα τέχνης με καινοτόμους τρόπους ως προς την οικεία τους φόρμα ή τα μέσα που χρησιμοποιούν.

Στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα έως το βράδυ μιας ημέρας, έξι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το έργο τους και κάθε περφόρμανς / εγκατάσταση / χάπενινγκ θα αρχίζει σε αλληλοδιαδοχικά διαστήματα και θα διαρκεί από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες.
info : Σε διάφορους χώρους της Στέγης | Ώρα έναρξης: 21:00

 

  • Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Χορός - Performance: BADco, 1poor and one0 (Κροατία)

Η διακεκριμένη κολλεκτίβα BADco. γνωστή για τα ανατρεπτικά εννοιολογικά έργα της, στα όρια μεταξύ χορού, περφόρμανς-διάλεξης και πολυμέσων, διερευνά στην παράσταση 1poor and one0 τη «μετάλλαξη» του ανθρώπινου σώματος σε μηχανή παραγωγής. Πηγή έμπνευσης αποτελεί το πρώτο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου και ντοκουμέντο για τη βιομηχανοποίηση H έξοδος των εργατών από το εργοστάσιο Λυμιέρ (1895).
info : Κεντρική Σκηνή | Ώρα έναρξης: 19:00

 

  • Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Θέατρο - Χορός - Performance: Ana Vujanovic & Sasa Asentic, On Trial Together-Athens Episode (Σερβία)

Ένα υβριδικό δημόσιο θέαμα, στα όρια μεταξύ θεατρικού έργου, χορογραφίας, κοινωνικού παιχνιδιού και χάπενινγκ, με τη συμμετοχή των θεατών και τη σκηνοθετική υπογραφή δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της ανεξάρτητης βαλκανικής σκηνής. Η δημοκρατία και οι μηχανισμοί προπαγάνδας, ο δημόσιος διάλογος και η συλλογικότητα είναι ορισμένα από τα θέματα αυτής της παιγνιώδους πολιτικής περφόρμανς. Στα ελληνικά και αγγλικά.
info : Κεντρική Σκηνή | Ώρα έναρξης: 21:00

 

  • Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Θέατρο - Performance: Ivo Dimchev, Som Faves (Βουλγαρία)

Ένας ακραίος σόουμαν και ανατρεπτικός συνεχιστής της παράδοσης των Βιεννέζων αξιονιστών είναι ο διεθνούς κύρους Βούλγαρος περφόρμερ και χορευτής Ίβο Ντίμτσεφ (γενν. 1976). Εξοπλισμένος με μια περούκα, ένα keyboard κι ένα φτηνό πίνακα, στάζοντας όμως δάκρυα και αίμα, αλλάζει διαρκώς ρόλους σε ένα φρενήρες και απροσδόκητα συγκινητικό αυτοβιογραφικό σόλο, στο οποίο, όπως υποδηλώνει κι ο τίτλος («some favorites»), μοιράζεται με το κοινό ορισμένα από τα αγαπημένα του αντικείμενα, πρόσωπα και γεγονότα.
info: Μικρή Σκηνή | Ώρα έναρξης: 19:00

 

  • Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Χορός - Matija Ferlin: Sad Sam Lucky (Κροατία / Σλοβενία)

Ο βραβευμένος Κροάτης χορογράφος και χορευτής παλεύει με ένα τραπέζι πάνω σε ένα λευκό πάτωμα, που σταδιακά μεταμορφώνεται σε αφαιρετικό πίνακα ζωγραφικής και καταθέτει έναν αινιγματικό και βαθιά συναισθηματικό φόρο τιμής στον εξπρεσιονιστή ποιητή Σρέτσκο Κοσοβέλ (1904-1926), τον επονομαζόμενο «Ρεμπώ» του σλαβόφωνου κόσμου.
info: Μικρή Σκηνή | Ώρα έναρξης: 19:00

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210900 58 00 (Μετρό στάση Συγγρού-Φιξ) │Ενιαίο εισιτήριο για Marina Abramovic & Night of Performances: 20 €, μειωμένο15 €. Για τις υπόλοιπες δράσεις-παραστάσεις: 10 €, μειωμένο 5 € |


 

dancepress.gr