Τρείς μέρες με Arc for Dance Festival

arc6_banner02_low-web

Επαναλαμβάνεται εφέτος για 6η χρονιά το Arc for Dance Festival. Η τριήμερη διοργάνωση αποτελεί ένα φεστιβάλ-πλατφόρμα δικτύωσης για καλλιτέχνες του χορού και όχι μόνο. Με τη φροντίδα του Κέντρου Χορού DAN.C.CE και του Κέντρου Χορού Ντάνκαν, το Arc for Dance Festival έρχεται να παρουσιάσει στο θεατή νέα έργα χορού και δράσεις γύρω από αυτόν.

Το Arc for Dance Festival, φέτος υπό τον τίτλο NETWORKing, ρίχνει το βάρος του στο ζήτημα της δικτύωσης και προσκαλεί ευρωπαίους χορογράφους οργανωμένους στα ευρωπαϊκά δίκτυα Modul-Dance και Spider Expand! να παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό της Αθήνας και να μοιραστούν την εμπειρία τους με νεότερους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν επίσης τη δουλειά τους στο Arc.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, βλέποντας στη δικτύωση την ουσία και την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ ατόμων και φορέων, δύο Κέντρα Χορού, το DAN.C.CE και το Κέντρο Χορού Ντάνκαν έρχονται σε επαφή, αναλαμβάνουν ρόλους, συντονίζονται, συνεργάζονται με στόχο την υποστήριξη και προώθηση του σύγχρονου χορού και των νέων χορογράφων στην Ελλάδα.

 

Το Modul-Dance, υποστηριζόμενο από 20 από τα σημαντικότερα Κέντρα Χορού της Ευρώπης, είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το Χορό. Κύριος στόχος του, να προσφέρει ένα γόνιμο πλαίσιο υποστήριξης του χορογράφου σε όλα τα στάδια της παραγωγής του έργου του. Τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημά του, 52  Ευρωπαίοι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει και παρουσιάσει το έργο τους σε διαφορετικά Κέντρα Χορού και χορευτικές σκηνές της Ευρώπης, μπροστά σε διαφορετικά είδη κοινού, έχοντας βιώσει την οικειότητα, τη συνεργασία με διαφορετικές χορευτικές κοινότητες, με καλλιτέχνες διαφορετικής αισθητικής και ευαισθησίας .

Η χορογράφος Πατρίσια Απέργη (Modul Dance artist), πρόταση του Κέντρου Χορού Ντάνκαν, με το έργο της «Πλάνητες» επελέγη και χρηματοδοτήθηκε από 9 Κέντρα Χορού και έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στις 4 Μαΐου 2014, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Arc for Dance, το έργο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το Arc for Dance Festival επιλέγει να ‘στρέψει τον φακό’ στο άλλο άκρο της Νότιας Ευρώπης και να παρουσιάσει αντιπροσωπευτικά έργα και καλλιτέχνες της σύγχρονης Πορτογαλικής σκηνής, που έχουν επιλεγεί ως modul dance-artists. Θα παρουσιαστούν δύο από τα μέλη της κολεκτίβας Bomba Suicida, Tania Carvalho και Luis Guerra με τα έργα τους "Sincopa” και “A Primeira Danca de Urizen” αντίστοιχα και οι Sofia Dias και Vitor Roriz με το έργο τους "A gesture that is nothing but a threat".

 

Το Spider Expand! προσανατολισμένο στο χορό αλλά ανοιχτό και σε άλλες Τέχνες εμφανίζεται ως καλλιτεχνικό δίκτυο που διεκδικεί το χαρακτήρα ενός ιδιότυπου νομαδικού μανιφέστου. Μια κοινότητα καλλιτεχνών, που χτίζεται σιγά-σιγά και με νέες συμμετοχές. Μια κολεκτίβα από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες, που πιστεύει στην κινητικότητα και είναι προορισμένη να δημιουργήσει νέες ”πιθανότητες” δημιουργίας και παρουσίασης μέσα από μια ανταλλακτική διαδικασία.

Μέλη αυτού του δικτύου και προσκεκλημένοι του Arc είναι οι χορευτές/χορογράφοι Renate Graziadei και Arthur Stäldi (Studio LaborGras, Γερμανία), Meytal Blanaru (DansCentrum Jette, Βέλγιο), Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman (Jusktapoz Co., Ελλάδα) που παρουσιάζουν τα έργα, “Retour”, “Aurora” και  “Lucid”, αντίστοιχα.

 

Έλληνες χορογράφοι

Στο πλαίσιο της προώθησης του σύγχρονου ελληνικού χορού στο αθηναϊκό κοινό, αλλά και της δικτύωσης των δημιουργών του με καλλιτέχνες από το εξωτερικό, το Arc for Dance Festival προσκαλεί νεότερους Έλληνες χορογράφους να δώσουν το “παρών” και να κάνουν networking στην πράξη.

Στην ενότητα αυτήν παρουσιάζουν τη δουλειά τους η Μαρίζα Βινιεράτου (“Auto - da - fé”), η Άρτεμις Λαμπίρη (“ΜΕΤΑ”), ο Αντώνης Σπορίδης ("Wishful thinking, the fantasy cycle")  και ο Χρήστος Ξυραφάκης ("RUTAS").

Διοργάνωση: DAN.C.CE Unitiva, Dan.c.ce & Sans Travail σε συνεργασία με το Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Παραγωγή: DAN.C.CE Unitiva

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρασκευή 2 Μαίου 2014

 •  Wishfull Thinking The fantasy cycle - Χορογραφία: Αντώνης Σπορίδης σε συνεργασία με τους χορευτές (Prime Movers.Gr). Ερμηνεύουν: Αγγελική Γούβη, Μαριλένα Δάρα, Αναστάσιος Καραχανίδης, Χριστιάνα Κοσιάρη, Αλέξης Φουσέκης.
 • Auto - da – fé - Χορογραφία: Μαρίζα Βινιεράτου (Prime Movers.Gr). Ερμηνεύει ο Νώντας Δαμόπουλος.
 • Aurora - Χορογραφία-ερμηνεία: Meytal Blanaru (Βέλγιο-Spider artist).
 • A gesture that is nothing but a threat - Χορογραφία-ερμηνεία: Sofia Dias & Vitor Roriz (Πορτογαλία- Modul-artist)

 

Σάββατο 3 Μαίου 2014

 • ΜΕΤΑ - Χορογραφία: 'Αρτεμις Λαμπίρη (Prime Movers.Gr). Ερμηνεύουν: Κάντυ Καρρά, Άρτεμις Λαμπίρη.
 • Primeira dance de Urizen -  Χορογραφία-ερμηνεία: Luis Guerra (Πορτογαλία).
 • Lucid -  Χορογραφία- Ερμηνεία: Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman -Jucstapoz.co (Ελλάδα- Spider artists).
 • Sincopa - Χορογραφία-ερμηνεία: Tania Carvalho (Πορτογαλία- Modul-artist)


Κυριακή 4 Μαίου 2014

 • Rutas - Χορογραφία: Χρήστος Ξυραφάκης (Prime Movers.Gr). Ερμηνεύουν: Αγγελίνα Γούβη, Μαριλένα Δάρα, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Ράινχαρντ.
 • Retour (what if....) - Χορογραφία: Renate Graziadei & Arthur Staldi (Γερμανία- Spider artists). Ερμηνεύουν: Renate Graziadei, Mariagiulia Serantoni.
 • Planites - Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη και Ομάδα χορού Αερίτες (Ελλάδα- Modul-artist). Ερμηνεύουν: Νώντας Δαμόπουλος, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου

 


info2, 3 και 4 Μαΐου 2014 | Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) | Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20.30 | Τιμή εισιτηρίου προπώλησης :10€ στο Viva.gr, στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, και Ιανός. Τιμή εισιτηρίου στην είσοδο του θεάτρου:12€. | Τηλ. επικοινωνίας: 210 - 52 30 582 

dancepress.gr