Πλατφόρμα Νέων Κυπρίων Χορογράφων "barefeet days"

milena-urgen--menlike-milena-giorgos1b-web--2

Με το νέο αιώνα, ο Σύγχρονος Χορός στην Κύπρο γνωρίζει μία θεαματική ανάπτυξη και νέοι Κύπριοι χορογράφοι και ερμηνευτές κάνουν δυναμικά γνωστή την παρουσία τους. Τα έργα τους, σύγχρονου και καίριου προβληματισμού, προκύπτουν μέσα από συστηματικές σπουδές και πολύ δουλειά, και συχνά κρύβουν ανατροπές και εκπλήξεις σχηματίζοντας ένα ενδιαφέρον, ζωντανό, υψηλού επιπέδου τοπίο για το Σύγχρονο Χορό της Κύπρου.

Με αυτή τη διοργάνωση των "barefeet days" το ΙΜΚ προσφέρει ένα ακόμα βήμα έκφρασης και διαλόγου ανάμεσα στους νέους καλλιτέχνες των δύο χωρών, που ο Μιχάλης Κακογιάννης θεωρούσε ισότιμες και ισάξιες πατρίδες, με στόχο να μας συστήσει πρόσφατες χορογραφίες, χορογράφους και ερμηνευτές της Μεγαλονήσου.

Στις "barefeet days" του σύγχρονου κυπριακού χορού, συμμετέχουν οι χορογράφοι: Έλενα Αντωνίου, Αλέξανδρος Βασιλείου, Milena Ugren Κούλα και Χάρης Κούσιος. Η διοργάνωση εμπλουτίζεται με ένα Ανοικτό Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο: «Η Επικοινωνία με τη Διεθνή Χορευτική Σκηνή ...σε κίνηση» και ένα Εργαστήριο από τον Αλέξη Βασιλείου με θέμα τη σωματοποίηση της απόλαυσης.

 Ακρόαση
Με την ευκαιρία των “barefeet days” o χορογράφος και σκηνοθέτης Αλέξης Βασιλείου θα πραγματοποιήσει ακρόαση στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, την Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014 και ώρα 15:30-18:30. Ο Αλέξης Βασιλείου βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης δύο αντρών (ηλικίας 20-30) με σχετική εμπειρία ή εκπαίδευση στο σύγχρονο χορό, το σωματικό θέατρο και ικανότητες στον αυτοσχεδιασμό. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν βιογραφικό σημείωμα και φωτογραφία έως τις 30 Μαΐου 2014 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@alexisvassiliou.com

 

Πρόγραμμα

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014,  ώρα 20:00

 • "State of mind 3", 15' - Χάρης Κούσιος
 • "Manlike", 35'  - Milena Ugren Κούλα
 • "Please be gentle", 27' - Αλέξης Βασιλείου
 • "Stay with me", 21' - Αλέξης Βασιλείου
 • " First Arch", 25' - Έλενα Αντωνίου


Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014, ώρα 20:00

 • "First Arch", 25' - Έλενα Αντωνίου
 • "Man II", 17' - Χάρης Κούσιου
 • "Please be gentle", 27' - Αλέξης Βασιλείου
 • "Stay with me", 25' - Αλέξης Βασιλείου

 

Οι παραστάσεις αναλυτικά:

 • STATE OF MIND 3Χάρης Κούσιος.

"Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να καθοδηγήσω το μυαλό του θεατή στη συνειδητή δημιουργία. Συνειδητή δημιουργία είναι όταν το μυαλό εστιάζει σε ένα πιθανό σενάριο. Πρακτικά, η προσπάθεια μου είναι να δημιουργήσω τις βάσεις που θα δώσουν το ερέθισμα για αυτά τα πιθανά σενάρια με στόχο να κατευθύνω το θεατή να γίνει ο δημιουργός."
Δημιουργία: Χάρης Κούσιος
Ερμηνευτές: Ειρήνη Ανδρόνικου, Χάρης Κούσιος
Διάρκεια: 15 λεπτά


Ο Χάρης Κούσιος σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτατη Επαγγελματική Σχολή Χορού 'Νίκη Κονταξάκη' όπου και αποφοίτησε. Από το 2011 συνεργάζεται ως χορευτής με την Alexandra Waierstall. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε διάφορα φεστιβάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία και Αγγλία. Το 2013 επιλέχθηκε από τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Modul Dance και Aerowaves.

 

 • MANLIKEMilena Ugren Κούλα

Η χορογραφία αντλεί την έμπνευσή της από εκείνες τις γυναίκες των Βαλκανίων, που παίρνουν τον όρκο της αγνότητας και φορούν ανδρικά ρούχα για να μπορούν να επιβιώσουν ως άνδρες σε πατριαρχικές κοινότητες των δυτικών Βαλκανίων. Η παράδοση των ορκισμένων παρθένων οφείλεται στο Κanun, ένα σύνολο από κώδικες συμπεριφοράς και νόμους. Το Κanun δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, ενώ το ακολουθούν ομάδες πληθυσμών που περιλαμβάνουν Ρωμαιοκαθολικούς, Ορθόδοξους και Μουσουλμάνους. Σύμφωνα με τους νόμους του Κanun οι γυναίκες θεωρούνται περιουσία της οικογένειας. Τους αφαιρούνται πολλά ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τις μεταχειρίζονται σχεδόν σα ζώα. Χαρακτηριστική ρήση του Κanun αναφέρει: “Η γυναίκα είναι ένας σάκος φτιαγμένος για ν’ αντέχει”.


Χορογράφος / Χορεύτρια: Milena Ugren Κούλα
Μουσικός / performer: Γιώργος Κούλας
Συνθέτης: Τάσος Στυλιανού
Διάρκεια: 35 λεπτά

Η χορεύτρια και χορογράφος Μιλένα Ugren Κούλα και ο μουσικός Γιώργος Κούλας συνεργάζονται τα τελευταία 9 χρόνια. Αποφοίτησαν και οι δύο από το Codarts στην  Ολλανδία. Έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διάφορα φεστιβάλ στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η χορογραφία τους "While Walking» κέρδισε το βραβείο στο New Europe Festival στην  Πράγα το 2007, ενώ το “House of Heaven II” επιλέχθηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό για Χορογράφους στο Ανόβερο και το “No –Ballet” στο Ludwigshaven στη Γερμανία.

 

 • First Arch - Έλενα Αντωνίου

Ένα σώμα σε σχήμα αψίδας. Ακρίβεια. Κεντράρισμα. Κάποιες φορές οι αψίδες καταρρέουν. Το κεφάλι πέφτει απότομα προς τα πίσω. Ο λαιμός τεντώνεται. Το πρόσωπο βουβό. Η αναπνοή είναι λες και λέει κάτι. Επανάληψη. Πέρα από το ανθρώπινο και το οργανικό. Δεν υπάρχει ευσυνειδησία. Η φόρμα αυστηρή. Το σώμα. “... γέρνοντας προς τα πίσω το κεφάλι ολόκληρο λες κι είχε γίνει ασύνδετο με το από τον λαιμό και κάτω σώμα βρέθηκε μονομιάς έξω από εκείνο που του ταίριαζε και το ανάπαυε ως τώρα…” ΚΗΔΕΥΩ β' ΑΝΑΒΛΕΜΜΑ, Δημήτρης Δημητριάδης


Χορογραφία, ερμηνεία: Έλενα Αντωνίου
Σκηνοθεσία: Πόλυς Πεσλίκας
Μουσική επένδυση από το έργο REBETIKA των Γιάννη Κυριακίδη και Andy Moor
Διάρκεια: 25 λεπτά

Η Έλενα Αντωνίου είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα και του London Contemporary Dance School “the place” ως μέλος της ομάδας EDge. Μετά από πολλές συνεργασίες με χορογράφους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, επιχειρεί τα πρώτα της χορογραφικά βήματα κυρίως μέσα από θεατρικές παραστάσεις. Της απονέμεται το Βραβείο Χορογραφίας στα Βραβεία Θεάτρου για την παράσταση "Το ημερολόγιο ενός τρελού" (ΘΟΚ) και αργότερα είναι υποψήφια για το ίδιο βραβείο για την παράσταση ΜπέκετX5 (Σόλο για τρεις). Ξεχωρίζουν η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ OFF της Αβινιόν ως performer και χορογράφος με την παράσταση "Σόλο για τρεις" (σκηνοθεσία Μαρία Μανναρίδου Καρσερά, 2008) και η συνεργασία της με τον σπουδαίο σκηνογράφο Ralph Koltai για το σόλο "Erwartung" το 2009. Το 2014 ανάμεσα σε αριθμό 1500 αιτήσεων ήταν μία από τις 250 χορεύτριες, μοναδική Κύπρια, που πέρασαν στην τελική φάση των ακροάσεων για το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

 

 • Please Be Gentle - Αλέξης Βασιλείου

Δυο περφόρμερ επιχειρούν να παραμείνουν ενωμένοι στην ακούσια αίσθηση του ρίγους. Εξασκώντας εφτά στάσεις σε αφύσικα υπερβολικά χρονικά πλαίσια, πραγματεύονται την προσωπική εμπειρία, που βιώνει ο καθένας μας, και αφορά στην οικειότητα, την απόλαυση και την ευδαιμονία.

Ιδέα, σκηνοθεσία, χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Συνδημιουργία: Jan Van Opstal, Fabian Holle
Ερμηνεία: Fabian Holle, Daniel Sikora
Δραματουργική επεξεργασία: Merel Heering
Μουσική: Joris Schoenmaeckers και Ben Frost / 'You, me and the end of everything'
Διάρκεια: 28 λεπτά

 • Stay With Me - Αλέξης Βασιλείου

Ο χορογράφος πειραματίζεται με τον ήχο και τη μουσική και το εκτονωτικό αποτέλεσμα που ενδέχεται να προκαλούν στο σώμα. Τα ηχητικά κύματα της πάνω από μίας ηλεκτρικής κιθάρας δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για δύο άνδρες να συναντηθούν. Επιχειρώντας να  ανακαλύψουν και να βιώσουν το μεταξύ τους άγγιγμα,  προτείνουν στο κοινό να επαναπροσδιορίσει την προσωπική ερμηνεία που αφορά τις έννοιες της αδελφικής φιλίας, της ευχαρίστησης και της αρρενωπότητας.


Ιδέα, σκηνοθεσία, χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Συνδημιουργία και ερμηνεία: Φαίδων Οδυσσέως, Αλέξης Βασιλείου
Δραματουργία: Merel Heering
Mουσική σύνθεση & ηχητικός σχεδιασμός: Φίλιππος Φιλίππου, Κώστας Αποκίδης
Διάρκεια: 25 λεπτά

Οι δύο χορογραφίες, Please Be Gentle και Stay With Me αποτελούν τα πρώτα δύο μέρη, από μια σειρά έργων της χορογραφικής έρευνας του Αλέξη Βασιλείου που αφορούν στη σωματοποίηση της απόλαυσης.

Ο Αλέξης Βασιλείου (1978) γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε χορό στο Trinity- Laban Conservatoire of Music and Dance του Ηνωμένου Βασιλείου (2007). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, του απενεμήθη το Sylvia Bodmer Memorial Fund Award Prize στη χορολογία. Το 2008 εκπροσώπησε την Κύπρο στο 25th ImpulsTanz Vienna International Dance Festival. Σπούδασε μουσική (Β.Α in Music) στο University of East Anglia (1998-2001) και σύνθεση για κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση (M.A in Composition of Music for Films, Theatre and Television) στο University of Bristol (2001-2002) του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2009 ίδρυσε την ομάδα “Nothing To Declare” με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία και παρουσίαση έργων που αφορούν στις παραστατικές τέχνες. Ο Αλέξης έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει τα έργα: Blissfully Happy, Peep Hole, Snap, Blame It On Me, Generation Y, Please Be Gentle και Stay With Me. Το Please be Gentle έχει επιλεγεί επιτυχώς ανάμεσα στα καλύτερα έργα του δικτύου Aerowaves Dance Network  για το 2014.

 

 • MAN II - Χάρης Κούσιος


Ο άνδρας στο πέρασμα των αιώνων ενδύεται τη σκοτεινή μορφή της εξουσίας. Στις σύγχρονες ακραίες συνθήκες βρίσκει και πάλι άλλοθι για την τερατόμορφη αυτή όψη του.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:  Χάρης Κούσιος σε συνεργασία με την Μίνα Λαμπροπούλου
Χορογραφία: Χάρης Κούσιος
Ερμηνευτές: Νώντας Δαμόπουλος, Χάρης Κούσιος


Ο Χάρης Κούσιος σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτατη Επαγγελματική Σχολή Χορού 'Νίκη Κονταξάκη' όπου και αποφοίτησε. Από το 2011 συνεργάζεται ως χορευτής με την Alexandra Waierstall. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε διάφορα φεστιβάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία και Αγγλία. Το 2013 επιλέχθηκε από τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Modul Dance και Aerowaves.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

 

 • Ανοικτή Συζήτηση: Ο ΧΟΡΟΣ… ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Η Επικοινωνία με τη Διεθνή Χορευτική Σκηνή ...σε κίνηση» - Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014, στις 18:00. Είσοδος Ελεύθερη. Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418550 & 579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων - θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Συμμετέχουν: Έλενα Αντωνίου, Τζένη Αργυρίου, Αλέξης Βασιλείου, Μαρία Κολλιοπούλου, Χάρης Κούσιος, Milena Ugren Κούλα. Συντονίζει η Πηνελόπη Ηλιάσκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν

 

 • Εργαστήριο με τον Αλέξη Βασιλείου σχετικό με τη σωματοποίηση της απόλαυσης. - Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014, 13:00 – 15:00

O χορογράφος/ σκηνοθέτης Αλέξης Βασιλείου, θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες την έρευνά του, που αφορά στη σωματοποίηση της απόλαυσης. Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τις διαφορετικές ποιότητες σωματικής επαφής μέσα από το άγγιγμα, την εγγύτητα, την οικειότητα και τον τρόπο τελικά που επαναπροσδιορίζεται το σώμα ως φορέας προθέσεων.

Συμμετοχή: δωρεάν. Μέγιστος αριθμών συμμετεχόντων: 20 άτομα. Διάρκεια: 2 ώρες. Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418550 & 579, Δευτ. – Παρ. 11:00 – 14:00. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές & ηθοποιούς του σωματικού θεάτρου. 


info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418 550 | Παραστάσεις: Πέμπτη 5 & Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 | ώρα 20:00 | Είσοδος ελεύθερη | Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος και τηλεφωνικά 210 3418550 & 579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00 | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων - θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας


 

dancepress.gr