"Loop.3", από τον Χιλιανό José Vidal

transitions2_loop3_by-janotorresweb--2

Transitions 2 - Latin America

Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης

λατινοαμερικανικής σκηνής

 

Η Στέγη διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το «γεωπολιτικό» φεστιβάλ με τίτλο Transitions επιχειρώντας να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δεκαετίες από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και, συγχρόνως, αντιμετωπίζουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα.

Μετά την εξερεύνηση των Βαλκανίων, το 2o φεστιβάλ Transitions εστιάζει στην ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή της Λατινικής Αμερικής – ένας όρος που έχει επικρατήσει για τη νοτιοαμερικανική ήπειρο, συρρικνώνοντας το πολύμορφο πολιτισμικό παρελθόν της στη «λατινικότητα» των Ιβήρων κατακτητών της.

Δημιουργοί από το Μπουένος Άιρες, το Σαντιάγο της Χιλής, την Μπογκοτά, το Σάο Πάουλο και τις φαβέλες του Ρίο, που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκηνή, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα με «πλούσιες αποσκευές». Οι καλλιτέχνες του λατινοαμερικανικού φεστιβάλ της Στέγης γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα χρόνια των ολοκληρωτικών καθεστώτων και της κρατικής τρομοκρατίας, έγιναν μάρτυρες της προοδευτικής μετάβασης στη δημοκρατία τη δεκαετία του 1980, για να βρεθούν στη συνέχεια αντιμέτωποι με κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, τους απελπισμένους Αργεντινούς στους δρόμους του Μπουένος Άιρες το Δεκέμβριο του 2001, αλλά και με το ανεκπλήρωτο αίτημα απόδοσης ευθυνών για τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους των δικτατοριών.
 


Ο ταλαντούχος Χοσέ Βιδάλ (José Vidal), καθιερωμένος χορογράφος στη Χιλή, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα χορογραφεί μια ιδιόμορφη περφόρμανς, ένα έργο μεγάλης εικαστικής ομορφιάς και δύναμης.

Εννέα σώματα κινούνται μέσα σε ένα τετράγωνο, μόλις δύο επί δύο μέτρα. Μια χορογραφική φράση που διαρκεί περίπου δύο λεπτά επαναλαμβάνεται σε loops, που ξεκινούν από διαφορετικό κάθε φορά σημείο του τετραγώνου, περιστρέφοντας σιγά σιγά το σύνολο κατά 360 μοίρες. Έτσι, οι θεατές μπορούν να δουν απ’ όλες τις πλευρές τη χορογραφία, μια ζωντανή κατασκευή από εννέα σώματα εμπνευσμένη από μπαρόκ πίνακες και σύγχρονες φωτογραφίες. Ο Βιδάλ πειραματίζεται με την αργή και γρήγορη ταχύτητα, η ανθρώπινη μάζα συμπυκνώνεται και αραιώνει, αναπνέει, ιδρώνει και παράγει ήχους που αποτελούν τμήμα της μουσικής της παράστασης.

Χορογραφία: José Vidal
Ερμηνεύουν: Gonzalo Beltrán, Jesús Briceño, Sebastián De La Cuesta, Loreto Leonvendagar, Ana José Manríquez, Gonzalo Morales, Natalia Bakulic, Paula Sacur, Francisca Sazie

 Ο Χοσέ Λουίς Βιδάλ γεννήθηκε στη Βαλδίβια της Χιλής. Σπούδασε κοινωνιολογία, κοινωνική ανθρωπολογία και χορό και συνέχισε τις σπουδές του στη Ν. Υόρκη. Συνεργάστηκε με ευρωπαϊκές ομάδες και επιστρέφοντας προσωρινά στη Χιλή, άρχισε να χορογραφεί. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη χορογραφία στη Σχολή Σύγχρονου Χορού, στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το The Place του Λονδίνου, όπου υπήρξε φιλοξενούμενος και βραβευμένος καλλιτέχνης. Το 2010 επέστρεψε στη Χιλή για να εγκαινιάσει το Πολιτιστικό Κέντρο Gabriela Mistral-GAM στο Σαντιάγο με την περφόρμανς Loop.3, η παραγωγή της οποίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια φιλοξενίας του στο Choreodrome του Place, το 2009. Το Loop.3 περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Χιλής. Οι εννέα ερμηνευτές είναι όλοι διακεκριμένοι χορευτές στη Χιλή με διεθνή καριέρα.

Η Χιλή είναι μια χώρα έντονων αντιθέσεων, καθώς καταλαμβάνει μια μεγάλη ζώνη γεωγραφικού μήκους, αλλά περιορισμένου πλάτους. Το κλίμα και η γεωγραφία της χαρακτηρίζονται από ακραίες αντιθέσεις. Οι διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στην έρημο Ατακάμα στο βορρά και το παγωμένο Τόρρες ντελ Πάινε στο νότο είναι τεράστιες. Ωστόσο, είναι μια χώρα με ενιαία πολιτιστική ταυτότητα. Εθνικός χορός είναι η cueca.
 


Παράλληλες εκδηλώσεις

Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 μετά την παράσταση Loop.3, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Χοσέ Βιδάλ.

Επίσης, ο Χοσέ Βιδάλ θα δώσει ένα workshop χορού 24 έως 26 Νοεμβρίου 2014 (ώρες: 11.00-15.00). Το εργαστήριο απευθύνεται σε χορευτές, χορογράφους, φοιτητές σχολών χορού και φοιτητές σχολών θεάτρου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κίνηση και το χορό και θα γίνει στα αγγλικά.

  • Για δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. 213 017 8002 ή education@sgt.gr αναφέροντας το όνομα και την ιδιότητά σας.
  • Κόστος: 36 € (για το σύνολο των τριών ημερών)

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων (μικρή σκηνή), Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210-9005800 (Μετρό Συγγρού-Φιξ) │Τιμές εισιτηρίων: 10 €, άνεργοι και μειωμένο 5€ | ώρα έναρξης παράστασης: 19.00 


 

dancepress.gr