Το "Pindorama" της Βραζιλιάνας Lia Rodrigues

transitions2_pindorama_by-sammylandweer-2

Transitions 2 - Latin America

Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης

λατινοαμερικανικής σκηνής

 

Η Στέγη διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το «γεωπολιτικό» φεστιβάλ με τίτλο Transitions επιχειρώντας να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δεκαετίες από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και, συγχρόνως, αντιμετωπίζουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα.

Από τις πιο σημαντικές δημιουργούς στο σύγχρονο χορό, η Λία Ροντρίγκες είναι γνωστή για τις πολιτικά ευαισθητοποιημένες δημιουργίες της και για τη δράση της στις φαβέλες της Βραζιλίας.

Το Pindorama, το πιο πρόσφατο έργο της, μας ταξιδεύει στο «πριν» της Βραζιλίας, τότε που αυτή η απέραντη χώρα λεγόταν "Πιντοράμα" στη γλώσσα των ιθαγενών Τούπι, πριν από την άφιξη των αποικιοκρατών.

Το Pindorama είναι ένα εφήμερο εικαστικό και θεατρικό τοπίο που συμπεριλαμβάνει τους θεατές και όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους, μια μεταφορά για τους συλλογικούς αγώνες στις μέρες μας, μια ειλικρινής ματιά στη διαφορετικότητα, ένα αριστουργηματικό ποιητικό έργο που μας συστήνει μια από τις πιο σημαντικές «φωνές» στο χώρο της παγκόσμιας χορογραφικής δημιουργίας.

Το Pindorama αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας, που περιλαμβάνει επίσης τα Pororoca και Piracema. Ωστόσο, η ίδια η Ροντρίγκες θεωρεί το Pindorama ως απαρχή μιας νέας κατεύθυνσης στο έργο της.

Δημιουργία: Lia Rodrigues
Βοηθός χορογράφου: Amalia Lima
Διάρκεια: 80΄

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 μετά την παράσταση Pindorama, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Lia Rodrigues.

Επίσης, η Lia Rodrigues θα δώσει ένα workshop στις 30 Νοεμβρίου 2014 (ώρες: 13.00-15.00). Το εργαστήριο απευθύνεται σε χορευτές, χορογράφους, περφόρμερς και καλλιτέχνες που συνδέονται με την κίνηση και τη γλώσσα του χορού και θα γίνει στα αγγλικά.

  • Για δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. 213 017 8002 ή education@sgt.gr αναφέροντας το όνομα και την ιδιότητά σας.
  • Κόστος: 12 €

 

Η Λία Ροντρίγκες γεννήθηκε στη Βραζιλία και σπούδασε κλασικό μπαλέτο. Κατά την περίοδο 1980-82 έζησε στη Γαλλία και ήταν μέλος της ομάδας της Maguy Marin. Επιστρέφοντας στη Βραζιλία, εγκαταστάθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ίδρυσε την ομάδα Lia Rodrigues Companhia de Danças. Οι χορογραφίες της έχουν βραβευτεί επανειλημμένως. Το 1992 ίδρυσε το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Panorama Rioarte de Dança, το οποίο και διηύθυνε μέχρι το 2005. Έχει χριστεί "Ιππότης του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών" από τη Γαλλική κυβέρνηση. Από το 2003, βάση της είναι η φαβέλα της Maré, μια από τις μεγαλύτερες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκεί διευθύνει ένα κέντρο τεχνών, στο οποίο διδάσκει και παράγει κοινωνικό έργο προσπαθώντας να κάνει πραγματικότητα το αίτημα της συλλογικότητας.

«Η λέξη Πιντοράμα με κάνει να σκέφτομαι ένα απέραντο τοπίο. Ήταν το όνομα της Βραζιλίας πριν από την άφιξη την Πορτογάλων. Ένας Βραζιλιάνος ιστορικός έγραψε ότι, όταν οι Πορτογάλοι έφτασαν με τις καραβέλες τους στην ακτή, την περιέγραψαν ως “μια άδεια χώρα”. Αλλά στην πραγματικότητα σε αυτή τη χώρα ζούσαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι· απλώς ζούσαν με έναν τρόπο που οι άποικοι ήταν ανίκανοι να δουν. Αυτό που είδαν ως ένα “άδειο τοπίο” ήταν μια κατοικημένη χώρα γεμάτη καλλιέργειες. Αυτή είναι για μένα μια πολύ σημαντική ιδέα: ότι όταν δεν αναγνωρίζουμε κάτι, απλώς δεν το βλέπουμε. Όταν δεν αναγνωρίζεις τον πολιτισμό του άλλου, αυτός ο άλλος άνθρωπος δεν υπάρχει για σένα. Είτε είναι κάτι που το αρνείσαι, είτε αποτελεί απειλή που πρέπει να εξουδετερώσεις. Τι μπορείς να κάνεις σε μια άδεια χώρα; Οτιδήποτε! Οι κάτοικοί της είναι για σένα ένα τίποτα, είναι κατώτεροι. Ο πολιτισμός τους, οι ίδιοι ως υποκείμενα, η δημιουργία τους είναι κάτι που το αρνείσαι κατηγορηματικά. Για μένα, όλο αυτό λειτουργεί ως μια μεταφορά για το πώς σκεφτόμαστε τον απέναντί μας. Από πού προέρχεται όλος αυτός ο πόθος για κυριαρχία και καταστροφή και πώς μπορεί να εφευρεθεί κάτι διαφορετικό; Από την άλλη, αυτή η σκέψη με οδηγεί στη σύγχρονη Βραζιλία και στον τρόπο με τον οποίο υπάρχει στη σφαίρα της φαντασίας: στο εξωτερικό έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η χώρα αναπτύσσεται και όλα βαίνουν καλώς. Αλλά όλο αυτό στέκεται πάνω σε μια πολύ επικίνδυνη οικονομική φούσκα, που μπορεί να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή. Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ανέλαβε η χώρα είναι ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτό. Φαίνεται σαν να υπάρχουν άπειρα χρήματα τριγύρω, όμως για εκατομμύρια ανθρώπους η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι ανισότητες μεγαλώνουν. Το βλέπω δουλεύοντας εδώ, στη φαβέλα Μαρέ. Η αστυνομία επιβάλλει την ειρήνη, αλλά οι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν έχουν τίποτα.» - Λία Ροντρίγκες (απόσπασμα συνέντευξης στον Gilles Amalvi, για το Festival d’Automne, στο Παρίσι, το 2013).

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων (κεντρική σκηνή), Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210-9005800 (Μετρό Συγγρού-Φιξ) │Τιμές εισιτηρίων: 10 €, άνεργοι και μειωμένο 5€ | ώρα έναρξης παράστασης: 21.00


 

dancepress.gr