Coetáni, ένα Φεστιβάλ Πειραματικού Φλαμένκο

holdinge4e4e4

To Φεστιβάλ Πειραματικού Φλαμένκο Coetáni, μία ανεξάρτητη ιδιωτική παραγωγή που δεν χρηματοδοτείται από κανένα δημόσιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα, ξεκίνησε καμπάνια οικονομικής στήριξης προκειμένου να καλυφθούν κάποια έξοδά του. Ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και η παραμικρή συμβολή θα ενισχύσει την επιτυχία του. Διαβάστε περισσότερα εδώ

 


Το φεστιβάλ Coetáni φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καινούριο θεσμό στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με την πιο ανατρεπτική και καινοτόμο πλευρά του φλαμένκο.

Το Coetáni διοργανώνεται από το Playground και παρουσιάζει τις νέες προοπτικές και τη διαρκώς εξελισσόμενη δυναμική του δημοφιλούς αυτού χορού, η οποία σε σύμπνοια με τις σύγχρονες τάσεις διαμορφώνει την παράδοση του μέλλοντος.

Το φλαμένκο ως μορφή τέχνης, ξεκίνησε κι αναπτύχθηκε μέσα στα πλαίσια της ισπανικής παράδοσης. Σε συνεχή επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, αποτέλεσε και συνεχίζει να είναι ένα παραγωγικό πεδίο πειραματισμού και εξέλιξης της έκφρασης. Μια ολόκληρη νέα σκηνή έχει γεννηθεί, η οποία με βάση εκκίνησης το ευρύ κινησιολογικό λεξιλόγιο που προσφέρει το είδος, στηρίζει την καλλιτεχνική της παραγωγή στην αναθεώρηση του αυστηρού πλαισίου της παράδοσης και στην εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων.

Αυτές τις πτυχές έκφρασης επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο το Φεστιβάλ Coetáni, που ήδη από την ερμηνεία του τίτλου φανερώνει και τις προθέσεις του: coetáni σημαίνει το «σύγχρονο» στα καταλανικά. Με παραστάσεις, προβολές, συζητήσεις και σεμινάρια, το Φεστιβάλ θέτει στο προσκήνιο τη δουλειά διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, ερμηνευτών με ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων που μέσα από το ιδιαίτερο προσωπικό τους φίλτρο απελευθερώνουν το είδος, ενσωματώνοντας στο έργο τους σύνθετα στοιχεία παραστατικών τεχνών και δραματουργίας.

Συμμετέχουν:

 • Leonor Leal, Marco Vargas, Chloé Brûlé, Félix Vázquez (Ισπανία)
 • Rosanna Terracciano, Dayna Szyndrowski (Καναδάς)
 • Julia Petschinka (Αυστρία)
 • Φλώρα Τσουκαλά, Νιόβη Μπένου, Γιώτα Πεκλάρη (Ελλάδα)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2015

 

 • El verbo en tu boca

Αφιέρωμα στον Paco de Lucia, στα λόγια του και σε όσα μας μετέδωσε.
Σύλληψη: Leonor Leal & Félix Vázquez
Χορογραφία/ Εκτέλεση: Leonor Leal (Ισπανία)

Να σκέφτεσαι την τέχνη, είναι να πιστεύεις στο νήμα εκείνο που ενώνει  τους ανθρώπους. Να σκέφτεσαι την κιθάρα, είναι να ακούς ανείπωτη παρόρμηση. Το να σκέφτεσαι τον Paco de Lucía, είναι σα να μιλάς για το φλαμένκο. Φόρος τιμής στο δάσκαλο, στις λέξεις που άρθρωσε και σε αυτές που μας μετέδωσε. Πώς θα ήταν να δημιουργήσεις μουσική με τις λέξεις του; Πώς θα ήταν να απεικονίσεις με το σώμα αυτό που άρθρωσε; Πώς θα ήταν να χορέψεις τα χιλιάδες κουρδίσματα που έκανε στην πορεία της καριέρας του; Πώς θα ήταν να φανταστείς ότι είσαι μία από τις χορδές του;

 • Por Casualidad

Μια τυχαία συνάντηση ανάμεσα σε κοινό και καλλιτέχνες.
Δημιουργία/ Εκτέλεση: Marco Vargas y Chloé Brûlé (Ισπανία)

Αφιερωμένο στους στιγμιαίους έρωτες που γεννιούνται και χάνονται  μέσα σε ένα φευγαλέο άγγιγμα ή βλέμμα. Σε αυτούς που ίσως να ήταν οι μόνοι που πραγματικά μας κατάλαβαν, αλλά τους αφήσαμε να φύγουν. Σε αυτούς με τους οποίους τυχαία και έντονα μοιραζόμαστε τη χαρά και τη μελαγχολία μας, χωρίς να ανταλλάξουμε ούτε μια λέξη.

 • Lorem Ipsum

Δημιουργία/ Εκτέλεση: Γιώτα Πεκλάρη (Αθήνα)

Η δυναμική ενός σώματος συναντά τον πραγματικό εαυτό της τη στιγμή που το ίδιο το σώμα διασχίζοντας ή ακόμη και παραμένοντας ακίνητο στο χώρο της θέασης, καταφέρνει να γίνει δέκτης και πομπός, να δημιουργήσει ενδιαφέρον ακριβώς επειδή αφηγείται μιά ιστορία. Το είδος της ιστορίας, μάς είναι ίσως αδιάφορο. Ο τρόπος που εκείνη θα ειπωθεί, είναι ο λόγος που επιθυμούμε να την ακούσουμε.

 • Water

Χορογραφία: Chloé Brûlé
Εκτέλεση : Dayna Szyndrowski (Καναδάς)
Πρωτότυπη μουσική : Elisa Thorn

“Το ποτάμι βρίσκεται παντού ταυτόχρονα, στην πηγή  και στην εκβολή του, στον καταρράκτη, στο πλοίο, στη θάλασσα, στα βουνά, παντού την ίδια στιγμή, και υπάρχει μόνο η παρούσα στιγμή για αυτό, δεν είναι η σκιά του παρελθόντος, δεν είναι η σκιά του μέλλοντος ” -‘Ερμαν Έσσε, Σιντάρτα.

 • Transit

2 άνθρωποι, 2 διαφορετικοί κόσμοι.
Δημιουργία/ Εκτέλεση: Φλώρα Τσουκαλά και Νιόβη Μπένου (Θεσσαλονίκη)

Μετάβαση. Ταξιδεύoντας, ο καθένας έχει το δικό του χρόνο και το δικό του τρόπο έκφρασης μέσα στην ίδια εμπειρία. Μετάβαση. Ταξιδεύοντας, δύο άνθρωποι μπορούν να γίνουν ένα. Το Transit προέκυψε από την ανάγκη για έρευνα και ελευθερία έκφρασης κατά τη δημιουργική διαδικασία, όπου βασικός γνώμονας είναι ο πηγαίος αυτοσχεδιασμός. Το αποτέλεσμα αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας για τους δημιουργούς διαδικασίας είναι μια αυτοσχεδιαστική δημιουργία, όπου ο κινησιολογικός κώδικας του flamenco και ο ρυθμός (compás) είναι τα μοναδικά εργαλεία έκφρασης και επικοινωνίας των δύο χορευτών που “συνταξιδεύουν”.

 • We All Need To Say GOODBYE/ADIOS

“Life isn’t just addition and subtraction. It’s also the accumulation, the multiplication, of loss, of failure.”  Julian Barnes
Δημιουργία/ Εκτέλεση: Rosanna Terracciano (Καναδάς)

Πρόκειται για μία σπουδή πάνω στην απώλεια και αποτελείται απο live performance και παράλληλη βίντεο-προβολή. Είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης μελέτης της Rosanna Terracciano που εξερευνά την επίδραση του βίντεο πάνω στη ζωντανή παρουσίαση. Η μουσική επένδυση είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των Καναδών μουσικών Chris Dadge (κρουστός) και David Matyas (κιθαρίστας φλαμένκο). Η ταινία δημιουργήθηκε το 2013 με τη βοήθεια του Ιδρύματος Alberta Foundation for the Arts, του Banff Centre και του EMMEDIA Gallery and Production Society Open Access Program.


Μετά το τέλος των παραστάσεων θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με τους συντελεστές του Φεστιβάλ.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

 • Empezar, in pieces - A short flamenco dance film, Rosanna Terracciano (Καναδάς)

Στη μουσική φλαμένκο, ο ρυθμός/compass αποτελεί την ηχητική αξία που για το χορευτή ή το μουσικό γίνεται ο παλμός της καρδιάς του, το μέτρο για τη μουσική που παίζεται ή την κίνηση που δημιουργείται. Όπως και με οποιοδήποτε ρυθμό, το compás μας διεπερνά, και είτε αντηχεί μέσα στο σώμα του ερμηνευτή άμεσα ως κινητήρια δύναμη, είτε έμμεσα αν αναφερόμαστε στον θεατή/ ακροατή. Με την ταινία αυτή, η Ροσάννα διερευνά πώς αυτός ο ρυθμός μπορεί να αντηχεί οπτικά στο θεατή. Πώς μπορεί μια σειρά από εικόνες ή μια συγκεκριμένη χειρονομία ή καθημερινή κίνηση ή δράση να αντηχούν στο θεατή με την ίδια ποιότητα που ηχεί το compás. Η ταινία δημιουργήθηκε το 2011 με την υποστήριξη της EMMEDIA Gallery & Production Society (Κάλγκαρι, Καναδάς).

 • Lunares  - Travel diary, Julia Petchinka (Αυστρία)

Μία έρευνα πάνω στα χαρακτηριστικά αντικείμενα του φλαμένκο που επικεντρώνεται στα πουά /Lunares. Πως εισήχθηκαν τα πουά στο φλαμένκο και παρέμειναν σε αυτό - και πώς κατέληξαν να γίνουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία; Οι ιστορίες που περιλαμβάνουν τσιγγάνους με βρώμικα, σκισμένα ρούχα που τα επιδιορθώνουν προσθέτοντας μικρά κομμάτια ύφασμα, μοιάζει τόσο υπέροχα λάθος και γεμάτη κλισέ που γοητεύει την Julia Petchinka. Ταξιδεύοντας στην Σεβίλλη, συλλέγει ήχους που για εκείνη συνδέονται άμεσα με το φλαμένκο και τους χρησιμοποιεί στο βίντεο περιγράφοντάς τους με ένα ακόμα κλισέ, «το φλαμένκο είναι παντού». Το βίντεο αποτελεί μέρος της performance που παρουσιάστηκε το 2012, στο φεστιβάλ Flamenco Empírico στη Βαρκελώνη, σε επιμέλεια του Juan Carlos Lérida.

 • Colección de retratos - Félix Vázquez / Sarao Films (Ισπανία)

Η «Συλλογή των πορτρέτων» είναι ένα project σύμπραξης του βίντεο με το χορό, που συντίθεται από μικρά κομμάτια οπτικοακουστικού υλικού, με διάρκεια 30 δευτερόλεπτων μέχρι 6 λεπτών. Είναι ένα  project σε διαρκή εξέλιξη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Bienal de Flamenco της Σεβίλλης το 2012 και μέχρι στιγμής απαρτίζεται συνολικά από 15 έργα με συνολική διάρκεια περίπου 30 λεπτών. Η παρουσίαση στο κοινό συνοδεύεται με μια ομιλία στην οποία ο σκηνοθέτης Félix Vázquez, μας παρουσιάζει την τέχνη που συνδυάζει βίντεο και χορό.

 


info: PLAYGROUND, Βουτσαρά 6, Βοτανικός (μετρό Κεραμεικός), τηλ.: 210 854 48 36 | www.playgroundforthearts.com | Ώρα έναρξης παραστάσεων και προβολών μετά τις 20.30 | Είσοδος: 18€, μειωμένο 15€ (Περιλαμβάνει όλες τις παραστάσεις και προβολές). Περιορισμένος αριθμός θέσεων.


 

dancepress.gr