7ο Arc for Dance Festival

arc-for-dance-2015

Το φεστιβάλ ARC for Dance διοργανώθηκε για  πρώτη φορά το 2008 με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε νέους αλλά και ώριμους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, φέρνοντας το αθηναϊκό κοινό σε ουσιαστική επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης. Η ονομασία του φεστιβάλ ARC δημιουργήθηκε από την ανάγκη να γεφυρώσει τις καλλιτεχνικές δράσεις στο χορό και να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο συνάντησης και συνύπαρξης με χορογραφίες μικρής κλίμακας (15' έως 40') που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι δημιουργοί του Φεστιβάλ έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε έργα αυτής της κλίμακας με το σκεπτικό της απουσίας κάποιου φορέα ή άλλου αντίστοιχου φεστιβάλ που θα έδινε κίνητρο σε νεώτερους δημιουργούς να προβάλουν τη δουλειά τους και να συνυπάρχουν με άλλους καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Το Arc for dance Festival τα τελευταία 6 χρόνια έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ χορευτών, χορογράφων, κοινού και Ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών δικτύων, παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ένα ευρείας κλίμακας κοινό. Tα δίκτυα αυτά είναι: το ΙΕΤΜ (international network for contemporary performing arts), το Spider Expand! και το Aerowaves (το μεγαλύτερο δίκτυο χορού στην Ευρώπη για νέους ανερχόμενους χορογράφους)

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ έχει μία θεματική. Εφέτος, η 7η διοργάνωση που διαρκεί κατά μία μέρα περισσότερο είναι αφιερωμένη στην “ Άνοιξη!” και στους δημιουργούς που έχουν να παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες τάσεις του σύγχρονου χορού. Θα παρουσιαστούν 20 χορογράφοι με 20 αντίστοιχα έργα διάρκειας 10' έως 40'.

Ο βασικός κορμός των παραστάσεων απαρτίζεται από τρία μέρη: ένα μέρος είναι οι παραστάσεις που επιλέχθηκαν από το δίκτυο Aerowaves, ένα δεύτερο είναι οι ανεξάρτητες χορογραφικές επιλογές με έργα από την Κύπρο και τη Βραζιλία και το τρίτο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο μέρος των παραστάσεων, είναι αυτό που απαρτίζεται από τις Ελληνικές παρουσίες.

Εφέτος δίνεται βήμα στο πρώτο ολοκληρωμένο έργο του χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου με τον τίτλο Elvedon, καθώς και 12 μικρής διάρκειας χορογραφίες που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο ετήσιο χορογραφικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Dan.c.ce Unitiva σε συνεργασία με την χορογράφο Πατρίσια Απέργη, στο studio DAN.C.CE.

Πρόγραμμα

 

  • Πέμπτη 7 Μαΐου 2015  | "Απόπειρες Χορογραφίας" - Ελλάδα

Forstillinger - Kasper Daugaard Poulsen / Δανία /  20'

How to overcome the great tiredness? - Eduardo Fukushima / Βραζιλία / 30'
 

  • Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 | "Απόπειρες Χορογραφίας" - Ελλάδα

I am and I am not  -  Φώτης Νικολάου / Κύπρος / 20'

40.000 Centimetri Quadatri - Claudia Catarzi / Ιταλία / 25'
 

  • Σάββατο 9 Μαΐου 2015 | "Απόπειρες Χορογραφίας" - Ελλάδα

Man-Oeuvres - Χάρης Κούσιος / Κύπρος- Ελλάδα / 20'

Boys Who Like To Play With Dolls - Tereza Ondrová, Peter Šavel – Τσεχία / 40'
 

  • Κυριακή 10 Μαΐου 2015 | "Απόπειρες Χορογραφίας" - Ελλάδα

Elvedon - Χρήστος Παπαδόπουλος / Ελλάδα  40'

Bruit de Couloir - Clément Dazin / Γαλλία / 35'
 


info: Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι | ‘Έναρξη παραστάσεων: 20.30 | Τιμή εισιτηρίου: 13€ ή 40€ για τις 4 μέρες. Προπώληση: Viva.gr (τα πρώτα 100 εισιτήρια μέσω VIVA κοστίζουν 10€). Τηλ. Κρατήσεων: VIVA.gr 11876. Τηλ. επικοινωνίας: 210-5230582


 

 

dancepress.gr