Πολλές 'Αστικές εκπλήξεις' από το In Progress 2016

inprogress-photo-by-tassos-venetsanopoulos

Το In Progress Feedback Festival 2016 επιστρέφει και φέτος, για 7η συνεχή χρονιά, με ανανεωμένο χαρακτήρα και έχει ήδη βγει στους δρόμους! Γνωστά σημεία της πόλης αλλάζουν για λίγο χαρακτήρα και για ένα μήνα (28/3 - 25/4) οι γειτονιές της Αθήνας γεμίζουν χαμόγελα, φαντασία, ρυθμό, δημιουργικότητα.

Το αγαπημένο φεστιβάλ του ΚΙΝΗΤΗΡΑ είναι φέτος αφιερωμένο στις όμορφες εκπλήξεις που μπορούν να (μας) συμβούν στο καθημερινό αστικό τοπίο. Έξι site-specific έργα παρουσιάζονται, ξαφνιάζοντας θετικά σε διαφορετικά σημεία της πόλης, σε χώρους αναμονής επιβατών, σε πλατείες, σε δρόμους, σε λιμάνια.

Στο διαγωνιστικό κομμάτι λαμβάνουν μέρος οι: Κατερίνα Δρακοπούλου, Ονείρων Ύλη, Mangola Productions, Συμμορία του Ήλιου, Ομάδα Soyuz, Marielys Burgos Meléndez. Όπως κάθε χρονιά, οι καλλιτέχνες παίρουν το feedback για τις δράσεις τους από το κοινό, αλλά και από την κριτική επιτροπή. 

Στο In Progress Feedback Festival αυτή τη χρονιά συμμετέχουν και δύο resident artists, ο Tomas Danielis και η Claire Huber, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν και θα εργαστούν στον ΚΙΝΗΤΗΡΑ, ενώ οργανώνεται πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο. Επίσης, η ομάδα του ΚΙΝΗΤΗΡΑ έχει ετοιμάσει μία παράσταση-έκπληξη, στο πνεύμα του φεστιβάλ με τίτλο Ανύποπτος Χρόνος.

Το 2016 είναι μία ιδιαίτερη και πολύ σημαντική χρονιά για το In Progress Feedback Festival, καθώς συμπεριλήφθηκε στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe). Στην εορταστική αυτή ατμόσφαιρα προστίθεται και ο εορτασμός των 20 χρόνων ΚΙΝΗΤΗΡΑ. Γι’ αυτό και το φεστιβάλ φέτος ενισχύεται με ένα μεγάλο πάρτυ (στο Soirée de Votanique, Καστοριάς 37, Βοτανικός, Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, από τις 21.00), γιορτάζοντας την πανευρωπαϊκή βράβευση, το In Progress Feedback Festival 2016 και τα γενέθλια του ΚΙΝΗΤΗΡΑ!

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αντιγόνη Γύρα
Oργάνωση φεστιβάλ: Μαρία Βλαχοσταθοπούλου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έξι εν εξελίξει παραστάσεις, δύο καλλιτεχνικά residencies και η ομάδα του Κινητήρα, δημιουργούν σύντομα site-specific έργα σε εξωτερικούς χώρους, τα οποία δρουν ως μικρές εκπλήξεις στην καθημερινότητα του αστικού τοπίου.

Οι παραστάσεις με διαγωνιστικό χαρακτήρα θα λάβουν feedback από το κοινό και την κριτική επιτροπή (Ana Sanchez Colberg, Marion Renard και Χρήστος Καούκης). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 10 Απριλίου 2016, ώρα 21.30 στο Στούντιο Κινητήρας.
 

 • 22 stops - Κατερίνα Δρακοπούλου

2 & 9 Απριλίου 2016, ώρα 11:00 – 23:00, σε 22 σταθμούς του μετρό. Feedback Session: Δευτέρα 4 / 4 / 2016, ώρα 21:00 στον Κινητήρα

Το 22 stops είναι μια σόλο περιπατητική παράσταση μακράς διάρκειας. Σε μία ημέρα, για 12 ώρες, με αφορμή 22 έργα τέχνης, το σώμα θα ταξιδέψει έξω από 22 σταθμούς του μετρό της Αθήνας και θα δημιουργήσει 22 αυτοσχεδιαστικές χορευτικές συνθέσεις Butoh. Περισσοτέρες πληροφορίες εδώ

Σύλληψη, δημιουργία, ερμηνεία: Κατερίνα Δρακοπούλου

 

 • Παράξενες Μέρες στην πόλη - Ονείρων Ύλη

1 - 3 Απριλίου 2016, ώρα 11.30-14.00, έξω από την Ακαδημία Αθηνών και στον πεζόδρομο της οδού Κοραή.

Μια σύντομη εκδοχή από 6 θεατρικά μονόπρακτα νέων συγγραφέων που έχουν σα θέμα τους τις ημέρες της κρίσης, με γενικό τίτλο Παράξενες Μέρες, θα “ριχτούν” μέσα στις πλατείες και στους δρόμους της Αθήνας. «Θα δοκιμαστούμε προσπαθώντας να τους δώσουμε τη δική μας εκδοχή για τις παράξενες μέρες που ζούμε. Να γίνουμε για λίγο ο καθρέφτης τους. Τι θα γίνει στη συνέχεια;... Ίδωμεν...».

Δραματουργική επεξεργασία, σύνδεση κειμένων, σκηνοθεσία: Βάλια Σαπανίδου
Χορογράφος: Αρετή Μώκαλη
Ηθοποιοί: Έλενα Καστανά, Μάνος Γερωνυμάκης, Αδαμαντία Θεοφιλάκου, Εύα Κάρτσακλα, Ειρήνη Ντουλάκη, Σάκης Καρκαφίρης
Κείμενα των: Κυριακή Δημάκη, Νίκος Σουβατζής, Ελένη Χριστοφοράτου, Κώστας Καραφύλλης, Γιώτα Δημοπούλου, Νίκος Σούκουλης
 

 • ΙΔΑΝΙΚΩ - Mangola Productions

1 - 3 Απριλίου 2016, ώρα 17:00 – 19:00, στο λιμάνι του Πειραιά

Μια περφόρμνς βασισμένη στο τηλεγράφημα του προέδρου της Επιτροπής των Ελλήνων Προσφύγων στο Χαλέπι, προς το υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος, το 1923, δήλωνε πως «έχει καταστεί αδύνατο να δεχτεί περισσότερους μικρασιάτες πρόσφυγες». ΙΔΑΝΙΚΩ, ένα παιχνίδι λέξεων ανάμεσα στο 'Ιδανικό' και στο 'Νικώ', γιατί ο «ιδανικός κόσμος» χτίζεται μέσα από μικρές νίκες. Μια ανεστραμμένη σημερινή πραγματικότητα. Ένα "καμπανάκι" στη συλλογική μνήμη. Το "Ελλάδα-2016" μετατρέπεται σε "Συρία-1923" όταν Έλληνες Μικρασιάτες έφταναν στο Χαλέπι ως πρόσφυγες. Μια ευκαιρία συνάντησης με το κομμάτι των δώρων του Συριακού πολιτισμού, της μουσικής, του χορού και του φαγητού.

Μια δημιουργία των: Θωμά Διάφα, Εύης-Δέσποινας Μωυσιάδου, Σοφίας Καψούρου και Αναστασίας Χαριτίδου
Κινησιολογία: Βάλια Παπαχρήστου
Συμμετέχουν: Γιώτα Καλλίνη, Βασιλική Νικηφορίδου, Δέσποινα Βιλλιώτη, Αγγελική Παρδαλίδου, Γιάννης Μανιατόπουλος, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου, εθελοντές και περφόρμερς από την Ελλάδα και άλλες χώρες.
 

 • Πλας ντε λα Κονκόρντ – Plateia Omonoias – Concord - Συμμορία του Ήλιου

8 - 10 Απριλίου 2016, ώρα 19:00, στην Ομόνοια

Η πρώτη πλατεία των Αθηνών, άλλοτε σημείο συνάντησης των πολιτών και σύμβολο της πρωτεύουσας, γίνεται σημείο συνάντησης καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο τη δημιουργία ενός δρώμενου με θέμα το παιχνίδι, τη χαρά και την αποδοχή της διαφορετικότητας, ερευνώντας τις πολιτισμικές μας διαφορές, αλλά και όσα μας ενώνουν.

Σκηνοθεσία: Μελίνα Σκούφου - Manjari Kaul
Χορογραφίες: Giedre Degutyte
Περφόρμερς: Giedre Degutyte, Manjari Kaul, Βικτώρια Παπαμιχαήλ, Μελίνα Σκούφου, Εύα Τσούρου
 

 • ΙΧΝΗ - Ομάδα Soyuz

8 - 10 Απριλίου 2016, ώρα 20:00, στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Διονυσίου Αεροπαγίτου. Feedback Session: Σάββατο, 9 / 4 / 2016, ώρα 21:00 στον Κινητήρα.

"…στο βάθος, σακάτηδες χωρίς χέρια παίζαν την τύχη μου στα χαρτιά, ο Ιησούς των μεθυσμένων περνούσε το βράδυ μες στα θαμπά φανάρια, κι έπαιρνα από πίσω το φονιά σκουπίζοντας τα ίχνη του πάνω στο χιόνι, γιατί τώρα ήξερα." (Τ. Λειβαδίτης, Αλκοολισμός, από τη συλλογή «Νυχτερινός Επισκέπτης»). Ο κόσμος μας που επαναχαρτογραφείται, η διττή ανθρώπινή μας φύση, υπαίτιος και αποδέκτης... ένας χορός "συμβαίνει" πάνω σε μια ιχνογραφημένη απεικόνιση του πλανήτη μας.

Χορογραφία: Όλγα Σπυράκη
Χορεύτρια: Στέλλα Σπύρου
Βοηθός εκτέλεσης Feedback: Στεριανή Τσιντζιλιώνη
 

 • Transeúntes (Περαστικοί) - Marielys Burgos Meléndez

8 - 10 Απριλίου 2016, ώρα 17:00 - 20:00 (8/4 στο πάρκο Ριζάρη, μετρό Ευαγγελισμός, 9/4 στην πλατεία Κεραμεικού, 10/4 στην πλατεία Αμερικής)

Η δράση Transeúntes (Περαστικοί) είναι μία κινητική / ερευνητική περφόρμανς βασισμένη στα σημεία αναμονής και στα μέσα μεταφοράς των ανθρώπων. Αυτά τα σημεία θα μετατραπούν σε ένα ανοιχτό εργαστήριο του οποίου ο σκοπός είναι ο αυτοσχεδιασμός και η αλληλεπίδραση του κοινού μέσω της σωματικής κίνησης. Η Marielys Burgos Meléndez είναι ανεξάρτητη καλλιτέχνις γεννημένη στο Puerto Rico. Από το 2014, η έρευνά της ISLA en FUGA, επικεντρώνεται στην μετακίνηση των ανθρώπων, είτε ως ελεύθερη είτε ως αναγκαστική επιλογή λόγω κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων.
 

 • Ανύποπτος Χρόνος - ομάδα του Κινητήρα

22 - 25 Απριλίου 2016, ώρα 19:00 (22/4 στην πλατεία Κλαυθμώνος, 23/4 στην πλατεία Αμερικής, 24/4 στην πλατεία Κεραμεικού, 25/4 στον Εθνικό κήπο)

Μια παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χ. Πολυμενάκου που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή που ξαφνικά όλα αλλάζουν, λίγο ή πολύ.

Σύλληψη-Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα και η ομάδα
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Δραματουργία: Άννα Τσίχλη, Χρήστος Πολυμενάκος
Παίρνουν μέρος: Πάολα Απαρίσιο, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Αλέξης Βιδαλάκης, Χαρά Γιαννακοπούλου, Κωστής Δασκαλάκης, Μαριλένα Δασκαρόλη, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Δέσποινα Κωστελίδου, Κατερίνα Λιόντη, Μάγδα Μάστορα, Γιώργος Μελισσουργός, Σμαράγδη Μιχαλακάκου, Φανή Μπακιρτζή, Ελπίδα Νικολάου, Αγγελική Παπαδία, Νία Παππά, Πλούταρχος Πηλιχός
Guest: Βασίλης Ζώης, Ανθή Θεοφιλίδου, Τόνια Πάστρα, Ευγενία Σιγαλού

------------------- 

RESIDENCIES

 • Tomas Danielis (20 - 30 Μαρτίου 2016)

28 - 29 Μαρτίου 2016, 11:30 – 14:00, στον πεζόδρομο της Δράκου, στην έξοδο του μετρό Συγγρού Φιξ

Ο Tomas Danielis θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της καλλιτεχνικής του έρευνας, Δήμος /  Κράτος (μέρος της σειράς performances “Personal Peaceful Riot”). Ποιά η θέση του κάθε ανθρώπου μέσα σε μια κοινωνία γεμάτη φόβο, ανάγκες, προκαταλήψεις, μαζική ενημέρωση; 

Ιδέα, Χορογραφία: Tomas Danielis
Βοηθός χορογράφου: Μαρία Αρβανιτάκη
Περφόρμερ: Ιωάννα Κορίνα Παλάσκα
Με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας
 

 

 • Claire Huber (10 -18 Απριλίου 2016)

16 - 17 Απριλίου 2016, ώρα 19:00, στον Εθνικό Κήπο

Η δουλειά που θα παρουσιάσει η Claire Huber θα είναι βασισμένη στην ελαφρότητα του παιχνιδιού και μέσω της κίνησης και των χρωμάτων, θα προσπαθήσει να φέρει σε επαφή το κοινό με τις αισθήσεις του.

Με την υποστήριξη του GOETHE-INSTITUT ATHEN

Παράλληλες δράσεις εντός του Κινητήρα

 • Σεμινάριο φωτογραφίας σωματικού θεάτρου και παραστάσεων δρόμου (performances) με την Ιουλία Λαδογιάννη (Δευτέρα 28 / 3 / 2016, 21.00-23.00 και Κυριακή 24 / 4 / 2016, 19.30 - 22.00)
 • Προβολή ταινίας και συζήτηση με τους Hasan Salame, Bachir Abou Zeid, Bakkar Al Bakkar, συνεργάτες της Mangola Productions (Κυριακή 3 / 4 / 2016, στις 19.30)
 • Εισαγωγικό σεμινάριο Butoh με την Κατερίνα  Δρακοπούλου (Δευτέρα 4 / 4 / 2016, 14.00 -17.00)
 • Διάλεξη με θέμα τις δράσεις της πολιτιστικής πρωτοβουλίας του project R.I.C.E, με τον Michael Kliën (Παρασκευή 8 / 4 / 2016, ώρα 15.30-16.45)
 • Εργαστήριο Χορού με τίτλο «Χορ(ο)μιλίες» με σκοπό τη σύνθεση κίνησης βασισμένη στο θεατρικό λόγο, με την Όλγα Σπυράκη (Σάββατο 9 / 4 / 2016, ώα 10.00-12.30 και Κυριακή 10 / 4 / 2016, ώρα 10.00-12.00)
 • Διάλεξη "Ο δημιουργός σε ρόλο θεατή" από τους: Κυριακή Δημάκη, Κώστα Καραφύλλη, Νίκο Σουβατζή, Νίκο Σούκουλη και Παναγιώτα Δημοπούλου, τα κείμενα των οποίων ενέπνευσαν την ομάδα 'Ονείρων Ύλη' για την παράσταση Παράξενες Μέρες στην πόλη (Σάββατο 9 / 4 / 2016, ώρα 13.00-15.00)
 • Έκθεση ζωγραφικής της Τόνιας Πάστρα με τίτλο «Ζωγραφικοί Αυτοσχεδιασμοί στον Κινητήρα» (23 - 24 / 4 / 2016, ώρα 11.00-15.00)

 


info: Για τις δράσεις που πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο, τελική επιβεβαίωση ωρών: www.kinitiras.com και στο facebook. | Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ


 

 

dancepress.gr