8ο Arc for Dance Festival

12140792_1104780309584408_8024652986754163597_n

Το Arc for Dance Festival παρουσιάζει κάθε χρόνο μια ξεχωριστή θεματική προσέγγιση. Φέτος υπό τον τίτλο ‘Mosaic’ το Arc for Dance Festival 2016 που διοργανώνεται για 8η χρονιά, προτείνει ένα πολυπολιτισμικό πρόγραμμα προβάλλοντας τις διαφορετικές επιρροές των χορογράφων και τη ξεχωριστή κινητική τους απόδοση υπό τη σκέπη μιας κοινής γλώσσας, αυτής του σύγχρονου χορού. Στο πρόγραμμά του συνυπάρχουν έργα των πιο υποσχόμενων νέων χορογράφων, αλλά και έμπειρων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με διεθνή παρουσία.

Η διοργάνωση του φεστιβάλ, από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία DAN.C.CE Unitiva υποστηρίζεται από το κέντρο χορού Dance Cultural Centre και το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves.

Σε αυτό το "πολύχρωμο Μωσαϊκό χορού" θα δούμε έργα από την Ελλάδα, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία και τη Δανία. Έργα που φιλοδοξούν να μεταφέρουν το πνεύμα της εποχής που βιώνουμε: οι διαφορετικές επιρροές και προσεγγίσεις δεν αποκλείουν, αντιθέτως ενισχύουν ένα κοινό όραμα!

Ο βασικός κορμός των παραστάσεων απαρτίζεται από τρία μέρη: τις παραστάσεις που επιλέχθηκαν από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves, τις ανεξάρτητες χορογραφικές Ελληνικές παραγωγές και τους νέους χορογράφους.

Κάθε χρόνο οι Έλληνες δημιουργοί έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στο φεστιβάλ, ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχουν σε μια κοινή πλατφόρμα με ξένους καλλιτέχνες, διαμορφώνοντας έτσι ένα ετερόκλητο, αλλά και πολυπολιτισμικό 3ήμερο σύγχρονου χορού.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί το έργο Collective loss of Memory, μια χορογραφία της ομάδας RootLessRoot / Λίντα Καπετανέα & Jozef Frucek σε συνεργασία με την Τσέχικη ομάδα χορού DOT 504. Μια χορογραφία που έχει αποσπάσει βραβείο καλύτερου έργου και βραβείο κοινού στη μεγαλύτερη πλατφόρμα χορού στην Τσεχία και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Τζένη Αργυρίου φέρνει ξανά στη σκηνή τρεις έμπειρους ερμηνευτές όπως η Σταυρούλα Σιάμου, ο Ερμής Μαλκότσης και η Μαριάννα Καβαλλιεράτου. Λέξεις κλειδιά όπως ήχος, τροχιές, όργανα, άνθρωποι, απόσταση, συνωστισμός, συγχρονισμός, σιωπή καθορίζουν τον καμβά της νέας της δουλειάς SOMATA 3.

Η χορεύτρια Μάρθα Πασακοπούλου πρωταγωνιστεί στο έργο Τhe Wishing Well της χορογράφου Eva Recacha από τη Μ. Βρετανία και ξαναθυμίζει τη δροσιά ενός παιδιού που ονειρεύεται, ελπίζει, προσεύχεται και σταδιακά ενηλικιώνεται μέσα από ένα τελετουργικό χορευτικό ταξίδι.

Τρεις νέοι χορογράφοι, η Αναστασία Μπρουζιώτη, ο Στέφανος Μπίζας και η Μαργαρίτα Τρίκκα, με δραστήρια παρουσία στο χώρο του σύγχρονου χορού παρουσιάζουν τρία διαφορετικά, ως προς την κινητική τους προσέγγιση, ντουέτα.

Στηρίζοντας τη δημιουργική διαδικασία, το φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες: μετά από το ετήσιο χορογραφικό σεμινάριο με την Πατρίσια Απέργη, νέοι δημιουργοί επιλέγονται να παρουσιάσουν δείγμα της δουλειάς τους με χορογραφίες διάρκειας έως 10’.

Επιλογές του ευρωπαϊκού δικτύου AEROWAVES

(Τα έργα επιλέχθηκαν ανάμεσα στα 20 καλύτερα από όλη την Ευρώπη)

Το ΒΟΚΚΟ από την Ολλανδία είναι μια δυναμική και εκρηκτική παράσταση επηρεασμένη από την ασιατική κουλτούρα και τα video animation. Από τη Γερμανία, το έργο LARA με τη γοητευτική Mirjam Sögner, ένα σόλο «παγιδευμένο» στον ψηφιακό κόσμο. Το Idiot-Syncracy από τη Μεγάλη Βρετανία, ένα ντουέτο μινιμαλιστικό, γεμάτο φαντασία και χιούμορ.

Το Aerowaves, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό δίκτυο  σύγχρονου χορού δημιουργήθηκε το 1996 και απαρτίζεται μόνο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαγγελματίες του χώρου, αλλά και μεγάλα Dance Houses, όπως το Maison De la Danse στην Λυών, το Mercat de Les Flors στη Βαρκελώνη, το BORA BORA στη Δανία, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το TANEC Theatre στην Πράγα, κ.α. Το δίκτυο συγκεντρώνει ειδικούς από 35 χώρες για να δουν, να επιλέξουν και να προωθήσουν έργα νέων χορογράφων. Στο ξεκίνημά του έδινε ευκαιρίες στους επιλεγμένους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τα έργα τους στο θέατρο The Place στο Λονδίνο, αλλά στην πορεία οδηγήθηκε σε μια σταθερή αύξηση του αριθμού των παρουσιάσεων σε ολόκληρη την ήπειρο. Σήμερα, πάνω από 500 καλλιτέχνες στέλνουν έργα τους κάθε χρόνο με προθεσμία ως τις 15 Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων 20 επιλέγονται με τη συναίνεση των μελών του. Η διοργανώτρια εταιρεία Dan.c.ce Unitiva είναι μέλος του δικτύου Aerowaves. Στόχος της δικτύωσης είναι να στηρίζει την εξέλιξη της σύγχρονης δημιουργίας μέσα από την κινητικότητα και την ανταλλαγή καλλιτεχνών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 


info: Σύγχρονο Θέατρο Αθηνών, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Αθήνα. Τηλ. επικοινωνίας: 210-523 05 82 | Ώρα έναρξης: 20.30 | Τιμή εισιτηρίου: 13€ (Προπώληση στο Viva.gr, τηλ. 11876. Τα πρώτα 100 εισιτήρια κοστίζουν 10€), 35€ το 3ήμερο. Στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots και Ιανός, κόστος εισιτηρίου για τις 3 μέρες 30 €.
 

dancepress.gr