Χορός στα 52α Δημήτρια

peeping_tom_c-oleg-degtiarov_low

Η σημαντικότερη φεστιβαλική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια επαναλαμβάνονται εφέτος για 52η χρονιά. Με ένα πλούσιο όπως πάντα πρόγραμμα, θα διαρκέσουν από 1η έως 22 Οκτωβρίου 2017, και θα περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, συναυλίες, εικαστικά, χορό, φωτογραφία και κινηματογράφο, σε ένα σύνολο 42 κύριων δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε τα Δημήτρια, ως ένα φεστιβάλ στο οποίο εμπεριέχονται όλες οι εκφράσεις της τέχνης και για το οποίο αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ανανέωσης. «Στα επτά χρόνια της θητείας μας προσπαθούμε να δώσουμε έναν άλλο αέρα, μια άλλη διάσταση στα Δημήτρια. Έχουμε πολύ χρόνο ακόμα μπροστά μας, για να αποδειχθεί αν το κατορθώνουμε ή όχι».

Ο φετινός προγραμματισμός περιλαμβάνει δύο παραστάσεις χορού:

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

 

  • Μετατόπιση - Ο δρόμος | Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου

Η σόλο περφόρμανς του Τάσου Καραχάλιου σε σύλληψη και χορογραφία της Πέρσας Σταματοπούλου βασίζεται στην ιδέα ενός ταξιδιού που οργανώνεται και βιώνεται από έναν άνθρωπο και διερευνά την έννοια της αλλαγής και της μετατόπισης από ένα σημείο σε ένα άλλο. Διερευνά την περιπλάνηση, την επανεκκίνηση και τη δράση που καλείται να διαχειριστεί μέσα σε ένα τοπίο χωρίς σύνορα και χωρίς όρια.

Ανατρέχοντας στη διαχρονικότητα της ανθρώπινης μετατόπισης, η περφόρμανς εμπνέεται από το βιβλίο του Φερνάντο Πεσόα «Ο οδοιπόρος», και με εργαλεία το σώμα και τον ήχο προσεγγίζει και καταγράφει μια διαδρομή ανατροπών, παύσεων, εγρήγορσης, επαναπροσδιορισμού και ανασυγκρότησης.

  • Lapses of light  | Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Κώστας Μακρυγιάννης, Αλέξανδρος Σεϊταρίδης

Ένα κυνηγητό του φωτός, που στιγμιαία χάνουμε και μετά ξαναβρίσκουμε, το έργο Lapses of light είναι ο δεύτερος καρπός της συνεργασίας της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου, του Κώστα Μακρυγιαννάκη και του Αλέξανδρου Σεϊταρίδη.

Κινούμενη σε ένα πλαίσιο εικαστικό και άμεσα ηχοποιητικό, με τον μουσικό να παίζει επί σκηνής, η χορογραφία πραγματοποιείται διαδραστικά με την ειδικά γραμμένη για την παράσταση μουσική και με το φως να «ντύνει» και να ενισχύει κάθε πτυχή της ιδέας.
 


info: Labattoir, 26ης Οκτωβρίου 35, Θεσσαλονίκη | ώρα: 21.00 | Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο. Διατίθεται περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων σε κατόχους κάρτας ανεργίας.


Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017


 

  • MOEDER | Κολλεκτίβα Peeping Tom - Βέλγιο

Συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, τρανταχτά γέλια, βουβοί λυγμοί, συγκίνηση, ενθουσιασμός. Το Moeder ανήκει ακριβώς στο είδος των έργων που άπτονται της προβληματικής των Peeping Tom, καθώς εξερευνά τα θέματα των οικογενειακών σχέσεων, του διανοητικού κόσμου και της ψυχολογικής διάστασης των χαρακτήρων, στοιχεία που δεσπόζουν στη δραματουργία της κολεκτίβας από το Βέλγιο.

Όντας το δεύτερο μέρος του τρίπτυχου οικογενειακών πορτρέτων που οι Peeping Tom ξεκίνησαν με το Vader και θα ολοκληρώσουν το 2019 με το Kind (Παιδί), το Moeder (Μητέρα) σε σκηνοθεσία της Gabriela Carizzo αποτυπώνει στη μητρική φιγούρα το σώμα σαν αποθήκη, στα όρια της οποίας συνειδητές και ασυνείδητες λειτουργίες συμπλέκονται, συγκρούονται, και εν τέλει καθορίζουν την ίδια μας την ύπαρξη. Χορός, μουσική και θέατρο εναλλάσονται με θεαματικούς τρόπους και το Moeder, η Μητέρα δηλαδή, μπορεί να είναι στην ουσία η κάθε μητέρα.

Τεχνικά άρτιοι, αστείοι και σοκαριστικοί ταυτόχρονα, κωμικοί και τραγικοί σε απολαυστικές δόσεις, οι Peeping Tom συγκαταλέγονται στις πλέον αξιοσημείωτες χορευτικές ομάδες του διεθνούς χώρου.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 10 ετών.

 


info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895.800 | ώρα: 21.00 | Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο. Διατίθεται περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων σε κατόχους κάρτας ανεργίας.


 

dancepress.gr