Δοκιμάζοντας τα όρια του σώματος… στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

anton-lachky-company--daria-popova

13 – 22 Ιουλίου 2018

 

Σε μια νέα εποχή μπαίνει δυναμικά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με πολύπλευρες κατευθύνσεις και με εκσυγχρονισμένο τόσο το επικοινωνιακό του σκέλος, όσο και την εικαστική του ταυτότητα.

Με την φράση «αναζητούμε τα όρια του σώματος» να επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο στην παρουσίαση του προγράμματος —μια φράση που δικαιώνεται από τις επιλογές των προγραμματιστών—, η Λίντα Καπετανέα, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, ανακοίνωσε όλα όσα θα δούμε και θα ζήσουμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση και του Δημάρχου Καλαμάτας, κ. Παναγιώτη Νίκα.

Η εξαιρετική χορεύτρια από το νέο της αυτό ρόλο, ανέφερε: «Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει μακρά πορεία στη χώρα μας και έχει συνδεθεί βεβαίως με το έργο της Βίκυς Μαραγκοπούλου, της οποίας την προσφορά θεωρώ ανεκτίμητη. Κατόπιν, το Φεστιβάλ ευτύχησε να γνωρίσει τη φροντίδα και την πολύ σκληρή δουλειά της επίσης άξιας Κατερίνας Κασιούμη, που ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε το βάρος αυτής της ιστορικής διαδοχής. Είχα άριστες προκατόχους και αυτό με γεμίζει ευθύνη, αλλά και περηφάνια για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου για τη συνέχιση του έργου ενός τόσο σημαντικού θεσμού… Στόχος μου είναι ένα Φεστιβάλ δυναμικό και ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα, στο κοινό όλων των ηλικιών, στις τέχνες, στις συνεργασίες, αφοσιωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, δοτικό στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Πιστεύω σε ένα Φεστιβάλ που θα αναδεικνύει τον ανεξάντλητο διάλογο του χορού με όλες τις μορφές της τέχνης και θα προωθεί το στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό. H φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στους πολύπλευρους δημιουργούς και δασκάλους και τους μεγάλους ερμηνευτές που δοκιμάζουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος».

Στο φετινό Φεστιβάλ θα δούμε ο 20 ξένους δημιουργούς, εκ των οποίων οι 10 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημαντικούς έλληνες ερμηνευτές, μεγάλους δασκάλους του χορού, μία παγκόσμια πρεμιέρα και παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο τσίρκο ως street dance. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Από τους καλλιτέχνες πρωταγωνιστούν οι παρουσίες του Olivier De Sagazan, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Josef Nadj, που θα συμμετέχει με παράσταση αλλά και έκθεση φωτογραφίας, ο πρωτοπόρος Wim Vandekeybus με την ιστορική ομάδα Ultima Vez, οι σουηδοί ακροβάτες με την Svalbard Company, το δίδυμο Marquese Scott και Poppin John, που επίσης πρωτοεμφανίζονται στην Ελλάδα, η Compañia Sharon Fridman, που ανοίγει θεαματικά το Φεστιβάλ.

Συνοπτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • 14 παραγωγές στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (7 στην Κεντρική Σκηνή και 7 στο Στούντιο)
 • 8 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, κάθε μέρα την ίδια απογευματινή ώρα (στις 19:00), με ελεύθερη είσοδο
 • Μία έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου και μία μουσική βραδιά, επίσης με ελεύθερη είσοδο
 • Δύο σεμινάρια χορού και ένα masterclass για χορευτές, ένα εργαστήρι για παιδιά και ένα για ΑμεΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │ Compañía Sharon Fridman - Free Fall

Ο Sharon Fridman (Σάρον Φρίντμαν) δημιουργεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για έξι επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ντόπιους ερασιτέχνες. Η πτώση, η καθετότητα, η επαφή, η αναγκαιότητα και η ώθηση είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το Free Fall, μια γεμάτη τόλμη χορογραφία που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας.

 • Σάββατο 14 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │Olivier De Sagazan - Transfiguration

Το Transfiguration αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Sagazan (Σαγκαζάν) αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής –από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Ο Sagazan δηλώνει σχετικά: «Με αφήνει κατάπληκτο το πόσο φυσιολογικό, ακόμη και ασήμαντο, θεωρούν οι άνθρωποι το γεγονός ότι είναι ζωντανοί». Στο Transfiguration ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές.

 • Κυριακή 15 Ιουλίου, 18:30 & 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │Ultima Vez / Wim Wandekeybus - Go Figure Out Yourself

Το Go Figure Out Yourself αποτελεί μια αναμέτρηση με το κοινό σε μη προετοιμασμένο χώρο. Πέντε διαφορετικά πρόσωπα μάς μεταφέρουν πέρα από τους προστατευτικούς τοίχους του θεάτρου. Το Go Figure Out Yourself διερευνά τα όρια μεταξύ θεατών και ηθοποιών. Κάνοντας ελεύθερα απλές κινήσεις στο χώρο, συμμετέχουμε σε μια συλλογική δράση. Το Go Figure Out Yourself είναι μια παράσταση που μάς αφήνει με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις.

 • Κυριακή 15 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας & Δευτέρα 16 Ιουλίου, 21:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │ Cie Circoncentrique - Respire!

Ένας ανεμοστρόβιλος ακροβατικής ποίησης μέσα από το ρυθμό της αναπνοής και τη δεξιοτεχνική ευκινησία των δύο περφόρμερ Alessandro Maida και Μaxime Pythoud, μέλη του θιάσου Circoncentrique. Το διεθνώς βραβευμένο έργο, που περιοδεύει ανά τον κόσμο από το 2012, είναι εμπνευσμένο από τη σχέση γεγονότος, συναισθήματος και αναπνοής. Τα σώματα των δύο ακροβατών γίνονται ο καμβάς για να αποτυπωθεί αυτό το τριώνυμο.

 • Τρίτη 17 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │ Thi-Mai Nguyen - Etna

Η Thi-Mai με το μικροκαμωμένο της σώμα και τις αδιανόητες χορευτικές ικανότητες, είναι μια πολυτάλαντη γυναίκα. Χορεύει, τραγουδάει και παίζει, δημιουργώντας μια σπαρακτική παράσταση. Παίζει την Έτνα, μια νεαρή άστεγη, βυθισμένη στην τρέλα της, με ένα μαγνητόφωνο στα χέρια.

 • Τρίτη 17 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │ Amorphy / Τζένη Αργυρίου - Ανώνυμο

Η Τζένη Αργυρίου αφουγκράζεται τις έννοιες της σωματικής μνήμης, της θεμελιακής ανθρώπινης επαφής, της συνοχής μιας ομάδας και πατώντας γερά στις ρίζες και τις τελετουργίες μύησης και συμμετοχής, προτείνει μια σύγχρονη κινησιολογική γλώσσα. Αποπειράται έτσι να σχεδιάσει ένα ταξίδι που θα γεφυρώνει το ψηφιακό και το σωματικό σύμπαν αναζητώντας έναν παρόντα χώρο.

 • Τετάρτη 18 Ιουλίου, 20:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας) │ Anton Lachky Company  - Cartoon

Ο Anton Lachky (Άντον Λιάχκυ) δημιουργεί μια φρέσκια και πρωτότυπη χορογραφία, χρησιμοποιώντας το στοιχείο της υπερβολής, ειδικά για τα παιδιά (από 6 ετών) και τις οικογένειές τους. Αυτή η ασυνήθιστη και γεμάτη ανατροπές ιστορία ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα γοητευτικό στρώμα ήχων, από άριες της όπερας έως τη σύγχρονη ποπ, σε μια ευφάνταστη, ευρηματική χορογραφία, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια.

 • Τετάρτη 18 Ιουλίου, 22:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │Edivaldo Ernesto - Tears

Ο Edivaldo Ernesto (Εντιβάλντο Ερνέστο) παρουσιάζει το περίφημο σόλο του Tears, με στόχο να παρασύρει το κοινό σε ένα φορτισμένο στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία. Προκαλώντας μια αδιάκοπη ένταση μεταξύ ερμηνευτή και κοινού, το Tears αναπτύσσει ένα στοχασμό πάνω στο τι μπορείς να κάνεις και τι όχι, κατά τη διεκδίκηση της ελευθερίας.

 • Πέμπτη 19 Ιουλίου, 21:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │ Jukstapoz Company / Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman - The Art of Dying

Η ομάδα Jukstapoz ιδρύθηκε το 2010 με έδρα την Αθήνα και έχει διεθνή παρουσία σε φεστιβάλ και θέατρα ανά τον κόσμο. Το χορογραφικό ύφος της είναι έντονα κινηματογραφικό και διακρίνεται για τη δυναμική σωματική γλώσσα (physical theatre). Το έργο The Art of Dying, το οποίο η Χριστίνα Γουζέλη ερμηνεύει με την πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου λαουτίστα Jozef Van Wissem, είναι ένα σόλο εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος Ο κήπος των επίγειων ηδονών, στο οποίο με λεπτό χιούμορ και σουρεαλισμό αποδίδεται το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης.

 • Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │Josef Nadj  - Penzum

Η λέξη penzum σημαίνει το σύνολο της εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα και για την οποία είναι υπεύθυνος κάποιος. Ο όρος εμφανίζεται σε ένα αμετάφραστο ποίημα του Αττίλα Γιόζεφ (Attila József, 1905-1937), εμβληματικού oύγγρου ποιητή. Ο χορογράφος, χορευτής και εικαστικός Josef Nadj (Γιόζεφ Νατζ) και η κοντραμπασίστα και συνθέτις Joëlle Léandre (Ζοέλ Λεάντρ) συνέλαβαν το Penzum ως φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή και σε μια σύνθεση χορογραφίας, μουσικής και σχεδίου, φορώντας αφρικανικές μάσκες, σκηνοθετούν το ντουέτο τους μέσα από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

 • Παρασκευή 20 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │ Svalbard Company - All Genius All Idiot

Πρόκειται για μια βραβευμένη παράσταση που αποτελεί και το ντεμπούτο της Svalbard Company, ενός δυναμικού συνόλου τεσσάρων διεθνών ερμηνευτών με εξαιρετικές ικανότητες. Το All Genius All Idiot κινείται ανάμεσα στην κομψότητα και τη γελοιότητα, σε μια πλούσια σύνθεση δημιουργικότητας και δεξιοτεχνίας. Δεν είναι μια κλασική παράσταση τσίρκου. Ποιητικό και φιλοσοφικό, ατμοσφαιρικό και επικίνδυνο, έντονο και αισθησιακό, χύμα όσο και παράλογο, πρόκειται για ένα έργο τέχνης που αμφισβητεί κάθε περιορισμό.

 • Σάββατο 21 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας & Παρασκευή 20 Ιουλίου, 19:00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας) │ Marquese Scott & Poppin John

Οι Marquese Scott (Μαρκίζ Σκοτ) και Poppin John (Πόππιν Τζον) είναι δύο από τους σημαντικότερους χορευτές animation και poppin στον κόσμο. Αυτοδίδακτοι, πρωτοπόροι και διαρκώς εξελισσόμενοι, αποτελούν πρότυπο για εκατομμύρια νέους, ενώ έχουν ανοίξει το δρόμο για νέες δυναμικές στην ανθρώπινη κίνηση και τον σύγχρονο χορό.

 • Κυριακή 22 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας) │ Kόkakepanu / Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης - In Case of Loss

Χορδές και συγχορδίες με δύο ερμηνευτές: έναν μουσικό και μια χορεύτρια. Αποτυγχάνοντας και ξεκινώντας πάλι από την αρχή, γυρίζοντας πίσω και επανεκκινώντας, ένας άντρας και μια γυναίκα ξεδιπλώνουν ένα εικαστικό και μουσικό τοπίο από απολεσθέντα αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους που αναζητούν το δρόμο της επιστροφής, από το Σκοτάδι στο Φως.

 • Κυριακή 22 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας │ Les SlovaKs - Journey Home

Οι Les Slovaks παρουσίασαν το Journey Home --μια πολυφωνική παράσταση εμπνευσμένη από τον παραδοσιακό χορό-- για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2009. Πρόκειται για μια σύνθεση από χορευτικές μινιατούρες, γεμάτες συναίσθημα, φαντασία, κοινά ιστορικά βιώματα και χιούμορ, που φέρνει κάθε χορευτή στο προσκήνιο ως σολίστ και ταυτόχρονα ως οργανικό στοιχείο μιας δυναμικής και οικογενειακής συλλογικότητας.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ


Από 14 Ιουλίου έως 21 Ιουλίου, οκτώ παραστάσεις χορού θα παρουσιασθούν στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, κάθε μέρα στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο.

 • Σάββατο 14/7: ο ισπανός Akira Yoshida με το έργο του Home.
 • Κυριακή 15/7: ο σλοβάκος Peter Jasko, μέλος των Les SlovaKs, με το έργο 18.
 • Δευτέρα 16/7: ο Edivaldo Εrnesto από την Μοζαμβίκη και ο ισπανός Luis García López, θα παρουσιάσουν το Glitches.
 • Τρίτη 17/7: η Αθανασία Κανελλοπούλου, με το 99 γωνίες ενός πιθανού εαυτού. Συμμετέχει ο Νίκος Παλαιολόγου (έγχορδα) και ο Γιώργος Κλάδης (κρουστά).
 • Τετάρτη 18/7: η ιρλανδή Liaidain Herriot, με το έργο της Οn a Tangent.
 • Πέμπτη 19/7: ο Tom Weksler με το έργο του Water.
 • Παρασκευή 20/7: Μarquese Scott και Poppin John σε μια παράσταση dubstep.
 • Σάββατο 21/7: Frédéri Vernier και Justine Berthillot, με το έργο Noos.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj με τίτλο Inhancutilitatem, στο φουαγιέ του Μεγάρου Xoρού.

ΒΡΑΔΙΑ ΛΑΤΙΝ ΤΖΑΖ

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου, στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού, διοργανώνεται βραδιά λάτιν τζαζ με τους El Violin Latino, την μπάντα του βραβευμένου βιολονίστα και συνθέτη Gregor Huebner σε συνεργασία με το φεστιβάλ “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας” που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α. Σεμινάρια Σύγχρονου Χορού

• PETER JASKO / 13-22 Ιουλίου 2018 (10 ημέρες x 3 ώρες)

Το σεμινάριο του Peter Jasko δεν αφορά μόνο τον χορό, αλλά και τη δημιουργικότητα και την αυτογνωσία του καλλιτέχνη εν γένει. Λόγω της προσέγγισής του, είναι ανοιχτό τόσο σε επαγγελματίες χορευτές, όσο και σε ανθρώπους με ενδιαφέρον και εμπειρία στην κίνηση.

• EDIVALDO ERNESTO / 15-21 Ιουλίου 2018 (7 ημέρες x 3 ώρες)

Το σεμινάριο του Edivaldo Εrnesto είναι ένα έντονο και δυναμικό μάθημα. Αφορά τη διαχείριση της ενέργειας και τη συνεχή υπέρβαση των ορίων μας. Με αφετηρία το τι καθορίζει την ταυτότητα κάθε χορευτή, το μάθημα επιχειρεί να προκαλέσει τη διεύρυνση αυτών των ορίων.

• MASTERCLASS: ΜΑRQUESE SCOTT & POPPIN JOHN / Παρασκευή 20 Ιουλίου (2 ώρες)

O Marquese Scott και ο Poppin John είναι δύο από τους καλύτερους χορευτές dubstep στον κόσμο. Με τα βίντεό τους στο YouTube έχουν εντυπωσιάσει πάνω από πεντακόσια εκατομμύρια θεατές. Διδάσκουν animation, poppin και locking. Ιδιαίτεροι προσκεκλημένοι του 24ου KDF, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


B. Εργαστήρι χορού για παιδιά: η χαμένη κάλτσα │ 6-10 Ιουλίου, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Ανάπτυξη ιδέας - Οργάνωση - Χορογραφία: Βιτόρια Κωτσάλου / Για παιδιά ηλικίας 3-18 χρονών. Ένα εργαστήρι που εμπλέκει την κίνηση, τη μουσική και τη ζωγραφική, τον αυτοσχεδιασμό, τα ακροβατικά καθώς και την τεχνική Fighting Monkey, για παιδιά και εφήβους ηλικίας 3-18 χρονών.


Γ. Σεμινάριο χορού για ΑμεΑ: dancing my way // xoρεύοντας  με τον δικό μου τρόπο | 16-20 Ιουλίου, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, Αίθουσα Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Η θεραπευτική και ενταξιακή δύναμη του χορού για άτομα με αναπηρία. Υπεύθυνη προγράμματος: Σοφία Φ. Δρούμπαλη. Εισηγητές: Sue Curtis, Juliet Diener, Σοφία Φ. Δρούμπαλη. Το πρόγραμμα Dancing My Way επικεντρώνεται στις θεραπευτικές και ενταξιακές ιδιότητες του χορού για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή): γενική είσοδος: 15€

Γενική είσοδος στην παράσταση Cartoon της Anton Lachky Company, Πέμπτη 18 Ιουλίου: 10€ 
Φοιτητικό / μειωμένο εισιτήριο: 12€ για όλες τις παραστάσεις

 • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Στούντιο): γενική είσοδος: 12€

Γενική είσοδος για τους συμμετέχοντες στα Σεμινάρια του Φεστιβάλ: 10€

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 • Κόστος συμμετοχής στα σεμινάρια

Κόστος συμμετοχής σε 2 σεμινάρια σύγχρονου χορού και 1 masterclass: 350€
Κόστος συμμετοχής σε masterclass: 50€

Eγγραφές και πληροφορίες: Ιωάννα Αποστόλου, 6972 558 593, workshops@kalamatadancefestival.gr - Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 31.03.2018 ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

 • Προπώληση εισιτηρίων

Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων: Δευτέρα 16 Απριλίου 2018. Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39. Τηλεφωνικά: 210 723 4567. Online: www.ticketservices.gr
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 (10:00-13:00 & 18:30-21:00, καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής) Αριστομένους 33, Καλαμάτα

Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard): τηλ. 27211 81030

dancepress.gr