Πέθανε ο Alain Buffard

alain-buffard-thumb-large--2-thumb-extra_large

O Alain Buffard άφησε την τελευταία του πνοή χθές το πρωί στις 21 Δεκεμβρίου.

 

Ο 53χρονος Γάλλος χορογράφος δούλευε αυτή την περίοδο για την επανέκδοση του Mauvais Genre (2003), χορογραφία που επρόκειτο να παρουσιάσει στο Θέατρο της Nîmes.

 

Στην Ελλάδα παρακολουθήσαμε τόσο τον ίδιο ως περφόρμερ στην αναβίωση του Parades & Changes της Άννα Χάλπριν, όσο και σα χορογράφο με τα έργα του (Not) a Love Song το 2008 και το Tout va bien το 2012 στο Ελληνικό Φεστιβάλ.

 

Ο Alain Buffard είναι ένας από τους πρώτους χορευτές που ανέδειξε το Centre Νational de danse contemporaine d'Angers. Διδάχτηκε χορό από τον Άλβιν Νίκολαϊς, αλλά συνέχισε με την τεχνική του Μέρς Κάνινγκχαμ μέσω της Βιόλα Φάρμπερ. Χόρεψε για τις ομάδες των Daniel Larrieu, Régine Chopinot και Philippe Decouflé εκπροσώπους της νέας γαλλικής σκηνής του σύγχρονου χορού, αλλά η είδηση ότι είναι οροθετικός στον HIV από τις αρχές του ΄90, τον αποσύρει από τις σκηνές. Εργάζεται τότε ως ανταποκριτής από τη Γαλλία σε δύο νορβηγικές εφημερίδες γράφοντας για εικαστικές τέχνες. Το 1996 συναντά την Yvonne Reiner και την Anna Halprin που σημαδεύουν το μετέπειτα έργο του.

 

Το 1998 επανέρχεται στις σκηνές με το σόλο του Good Boy, που θα παρουσιάσει στο Παρίσι. Ένα σόλο τολμηρό που τον «αναγκάζει» να στέκεται και να κινείται πάνω σε ψηλά τακούνια την εποχή που κάνει ακόμη θεραπεία για την ασθένειά του. Τίποτα δεν τον πτοεί. Από το 1998 θα δημιουργήσει 14 παραγωγές (χορογραφίες, ταινίες και βίντεο-εγκαταστάσεις) μεταξύ των οποίων το Mauvais Genre (2003), (Not) a love song (2007), Tout va bien (2010), Baron Samedi (2012).