Χορευτικές δράσεις στο Nouveau Festival στο Παρίσι

xavier-le-roy-le-sacre-du-printemps-2007_photo-vincent-cavaroc-web-thumb-large--3-thumb-extra_large

Un Nouveau Festival: Λήθη, Μνήμη και Ανάμνηση

υπό το πρίσμα της χορευτικής δημιουργίας

Centre Pompidou - Παρίσι

19/02/2014 – 10/03/2014

 

Από την Ηλιάνα ΦΥΛΛΑ

 

Με κεντρικό ερώτημα τη λήθη, τη μνήμη και την ανάμνηση, το εφετινό Nouveau Festival, διοργάνωση του Centre Pompidou για 5η συνεχή χρονιά, εμπερικλείει στο πρόγραμμα του μια ικανή σειρά χορευτικών δράσεων που απαντούν στον προβληματισμό αυτό πολυπρισματικά. Ο χορός ως τέχνη εφήμερη και άυλη, καλείται να ανατρέψει την ιδέα της στιγμιαίας του ύπαρξης καθώς και να αναδείξει τη δυναμική και πολυδιάστατη έρευνα του πάνω στο θέμα της δόμησης της ιστορικότητας του, της μνήμης του και της συνέχειάς του.

 

Η μόνιμη στο χώρο live performance του Xavier Le Roy Rétrospective, έργο του 2012, παρουσιάζεται ως αναδρομική έκθεση μιας χορογραφίας δράσεων, κινήσεων και λόγου. Στο πλαίσιο αυτής, μια ομάδα είκοσι χορευτών καλούνται καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης, να αποδώσουν αποσπασματικά και χωρίς χρονική συνέχεια, στοιχεία από παλαιότερες χορογραφίες (1994-2010) του Xavier Le Roy. Στόχος είναι η ενεργοποίηση αυτών των στοιχείων μέσα από τις αναμνήσεις των χορευτών, την προσωπική ερμηνεία και σωματοποίηση του καθενός. Το αποτέλεσμα; Μια συλλογική βουτιά στη μνήμη του ρεπερτορίου του Xavier Le Roy που γίνεται η αφορμή για ένα ξεκίνημα μιας ερευνητικής εργασίας με προοπτικές και αποτελέσματα πειραματισμού και νέων καλλιτεχνικών παραγωγών.

 

Το πρόγραμμα του Vidéodanse σε απόλυτη συσχέτιση με τη θεματική του φεστιβάλ προτείνει μια σειρά προβολών αλλά και συναντήσεων με δημιουργούς, ιστορικούς και κριτικούς που παρουσιάζουν, αναλύουν και σχολιάζουν ζητήματα σχετικά με την έννοια του ρεπερτορίου, τη μετάδοση και τη μεταφορά των χορογραφικών έργων, την ερμηνεία, τη χρήση του αρχειακού υλικού της τέχνης του χορού (φωτογραφίες, βίντεο, παρτιτούρες, σημειώσεις, σχέδια. κλπ), το θέμα της ιστορίας και της παραπομπής στο παρελθόν. Στο μακρύ κατάλογο προσεγγίσεων που προτείνονται, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων τα ονόματα των Odile Duboc, Dominique Brun, Catherine Diverrès, Olga de Soto, Rita Quaglia, Rachid Ouramdane, Boris Charmatz και των Carnets Bagouet. 

 

Τέλος, μια επιλογή παραστάσεων που φέρουν στην επιφάνεια τα ίδια ζητήματα, την ευθραυστότητα της χορογραφικής μνήμης, την αποκατάσταση και τη διαχείριση της, συμπληρώνουν τις προτάσεις του χορού στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Μεταξύ αυτών, το έργο Giszelle του Xavier Le Roy και της Eszter Salamon που διαπραγματεύεται το ζήτημα των κοινωνικών αναπαραστάσεων και της πολιτιστικής μας μνήμης, μέσα από τις κινηματογραφικές τεχνικές του μοντάζ (επιτάχυνση, επιβράδυνση, κλπ), καθώς και το έργο του αμερικανού χορογράφου Miguel Gutierrez Heavens what have I done, που εστιάζει στις μεγάλες χορογραφικές συμβάσεις της ιστορίας του χορού, ώστε να επαναπροσδιορίσει τη θέση του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία, πολιτική και δημιουργία.

 


info : Centre Pompidou, 75004 Paris | ώρες λειτουργίας: 11:00 - 21:00 (κάθε Τρίτη κλειστά) │19/02/2014 – 10/03/2014 | www.centrepompidou.fr


 

photo © Vincent Cavaroc - Xavier Le Roy, Le sacre du Printemps, 2007