Το "Πουθενά" εμπνέει τον Άκραμ Καν

dust_2871249b

To ανθρώπινο κύμα, η πιο εντυπωσιακή στιγμή του Πουθενά του Δημήτρη Παπαϊωάννου τροφοδότησε με έμπνευση τον Άκραμ Καν για το Dust, μια χορογραφία που ο Άγγλος χορογράφος δημιούργησε εφέτος για το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας.

Ο Άκραμ Καν σημείωσε στο έντυπο πρόγραμμα της παράστασης, ότι: «η πρώτη σκηνή του Dust είναι εμπνευσμένη από το “σύστημα σωματικής μηχανικής” που δημιούργησε αρχικά ο Δημήτρης Παπαϊωάννου».

Οι κριτικοί έγραψαν για τη συγκεκριμένη σκηνή (βλ.φωτο): «Το ολόσωμο Μεξικάνικο κύμα είναι ένας θρίαμβος χορογραφικού σχεδιασμού…» (Νηλ Νόρμαν, Express, 7 Απριλίου 2014) και «Σε μια βαθιά συγκινητική σκηνή, ο Καν τοποθετεί τον εαυτό του στο κέντρο ενός ρευστού κυματισμού αλληλεπιδρώντων σωμάτων. Τα πάθη ενός ανθρώπου είναι τα πάθη όλης της ανθρωπότητας, μας λέει. Οι πράξεις μας, για καλό ή για κακό, κυματίζουν αιώνια στο χρόνο και στο χώρο…» (Λουκ Τζένινγκς, The Observer, 6 Απριλίου 2014).

Το Πουθενά δημιουργήθηκε το 2009 από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου σε παραγγελία του Εθνικού Θεάτρου ως site specific έργο. Παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του ανακαινισμένου θεάτρου 79 φορές και η σκηνή με το "ανθρώπινο κύμα" είναι αφιερωμένη από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στη μνήμη της Πίνα Μπάους.