Από την Κίνα στις διεθνείς σκηνές

tao-dance-theatre

Στην Κίνα που αλλάζει, αναπτύσσεται και επεκτείνεται ραγδαία, ο σύγχρονος χορός κατέχει ακόμη μια εκκολαπτόμενη θέση. Οι Κινέζοι δεν έχουν προς το παρόν να επιδείξουν κάτι το σημαντικό και καινοτόμο στην τέχνη του χορού.

Παρόλα αυτά η ομάδα σύγχρονου χορού TAO Dance Theater με έδρα το Πεκίνο, φαίνεται να αποτελεί την εξαίρεση αφού κατακτά σιγά σιγά τις διεθνείς σκηνές αποσπώντας κολακευτικότατα σχόλια.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2008 από τον Tao Ye, ένα νεαρό χορογράφο που χόρεψε για αρκετά χρόνια στο Shanghai Army Song & Dance Ensemble και στην Beijing Modern Dance Company. Ο Tao Ye, σε αντίθεση με την τάση των Κινέζων χορογράφων να δημιουργούν έργα αφηγηματικά και γεμάτα αναπαραστάσεις, ερευνά τη φόρμα δημιουργώντας με αυτήν το περιεχόμενό του. Η αφήγηση απουσιάζει ως πρόθεση από τα έργα του, ενώ όλο το βάρος επικεντρώνεται στο δυναμικό του ανθρωπίνου σώματος ως οπτικό στοιχείο.

Το TAO Dance Theater έχει ήδη εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Sadler’s Wellw, ενώ τον επόμενο μήνα θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Παρίσι, στο Théâtre de la Ville (1 – 4 Οκτωβρίου).