Οι Käfig συναντούν τις ψηφιακές τέχνες

pixel_09-hdgilles-aguilar

Με τον τίτλο Pixel, το νέο έργο του Μουράντ Μερζουκί (Mourad Merzouki) ξεκίνησε πριν λίγες μέρες την περιοδεία του, που θα περιλαμβάνει 29 πόλεις σε Γαλλία και Ιταλία. Το έργο έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2014, στο Παρίσι.

Το Pixel τοποθετεί τον χορευτή μέσα σε ένα μαγικό, ψηφιακό περιβάλλον με σχήματα και μεταβαλλόμενους μη απτούς όγκους που δημιουργούνται από μια τρισδιάστατη προβολή. Ανθρώπινο σώμα και ψηφιακή τεχνολογία βρίσκονται σ΄ένα συνεχή διάλογο, ενώ το χιπ χοπ συνδιαλέγεται με το σύγχρονο χορό και τις ακροβατικές τέχνες.

Πρόκειται για τη συνεργασία του Μουράντ Μερζουκί και των Käfig, με την Compagnie Adrien M. & Claire B., ένα καλλιτεχνικό δίδυμο δεξιοτεχνών των ψηφιακών τεχνολογιών. «Το Pixel προέκυψε από την πρώτη μας κιόλας συνάντηση με τον Adrien Mondot και την Claire Bardainne και από τη μαγεία που μου δημιούργησε η δουλειά τους», έχει πει χαρακτηριστικά ο Μερζουκί. «Είχα την αίσθηση ότι δεν μπορούσα να διακρίνω την πραγματικότητα, από τον εικονικό κόσμο…Ο πρώτος μας αυτός πειραματισμός ανάμεσα στο χορό και το διαδραστικό βίντεο ήταν κυριολεκτικά μια ιλιγγιώδης περιπέτεια για τους ερμηνευτές που πήραν μέρος σε αυτό το πρότζεκτ».

 

 

Ο Μουράντ Μερζουκί, σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής του Centre Chorégraphique National de Créteil et du Val-de-Marne, ίδρυσε τους χιπ χοπ Käfig το 1996. Οι Käfig ήταν η πρώτη γαλλική ομάδα που κατάφερε να δημιουργήσει σκηνικό θέαμα με το χιπ χοπ και να το μεταφέρει από το δρόμο, στα θέατρα.

Στην Ελλάδα, οι Käfig εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2002, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.