Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων της Φλάνδρας, ο Σ. Λ. Τσερκάουι

sidi-larbi-cherkaoui--3

Ο πολύ αγαπητός στο Ελληνικό κοινό --και όχι μόνο-- χορογράφος Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι (Sidi Larbi Cherkaoui) θα είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής των Βασιλικών Μπαλέτων της Φλάνδρας, όπως ανακοινώθηκε στις 4/2/2015 από το Διοικητικό Συμβούλιο του Βελγικού συγκροτήματος. Ως δεξί του χέρι, τοποθετείται ο Tamas Moricz, δάσκαλος χορού και ταλαντούχος πρώην χορευτής της ομάδας του William Forsythe. Η άφιξη των δύο καλλιτεχνών σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη μεγαλύτερη ομάδα χορού του Βελγίου.

Ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι που παίρνει τη θέση της απερχόμενης Assis Carreiro, θα αναλάβει επίσημα τα νέα του καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, θα είναι επίσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Μπαλέτων της Φλάνδρας, ενώ αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής ορίστηκε ο Tamas Moricz. Η σεζόν 2015-2016 θα είναι μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία ο Τσερκάουι θα συνδιευθύνει την ομάδα με την Assis Carreiro.

Για αυτή τη νέα του θέση, Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι είπε: «Ως σύγχρονος χορογράφος που έχει γεννηθεί στην Αμβέρσα, παρακολουθώ την εξέλιξη του Βασιλικού Μπαλέτου της Φλάνδρας εδώ και 20 χρόνια. Το ταλέντο, η τεχνική δεξιοτεχνία, η ευαισθησία και η μουσικότητα των χορευτών του, πάντα με ενέπνεαν, γι 'αυτό και ήταν μεγάλη τιμή για μένα που μοιράστηκα ένα κομμάτι από το δικό μου ρεπερτόριο με την ομάδα, την περασμένη σεζόν. To Faun (ως μέρος του Diaghilev Unbound, σεζόν 2013-2014) ήταν ένα πρώτο βήμα ανταλλαγής ρεπερτορίου με το μπαλέτο. Τα τελευταία 10 χρόνια εξελίσσοντας τη χορογραφική μου δουλειά, συνεργάστηκα με πολλές ομάδες χορού. Από το 2004 δημιούργησα έργα για τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, το Μεγάλο Μπαλέτο της  Όπερας της Γενεύης, τα Βασιλικά Μπαλέτα της Δανίας, το Het Nationaal Ballet της Ολλανδίας, καθώς και για τους χορευτές της Όπερας του Παρισιού. Όλη αυτή η εμπειρία μου εξασφάλισε την εμπιστοσύνη και τη δύναμη που θα χρειαστώ για τη νέα μου θέση».

Ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι τόνισε επίσης, ότι το στοίχημά του θα είναι να ακολουθήσει το "δρόμο της συμφιλίωσης". Καθώς ο ίδιος στις προσωπικές του δουλειές έχει πειραματιστεί με διαφορετικά είδη χορού και τεχνικές, από τη νέα του θέση θα επιδιώξει να αναδείξει τη συμπληρωματική σχέση του μπαλέτου με το σύγχρονο χορό.