Η Ελληνική Συμμετοχή στην 13η Διεθνή Έκθεση PQ - Πράγα

miltosathanasiou-web

18 - 28 Ιουνίου 2015

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) ανακοινώνει την Ελληνική Συμμετοχή στην 13η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ).

Η Διεθνής Έκθεση πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Σκηνογραφίας, Παραστασιακού Χώρου και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 καλλιτέχνες από 70 περίπου χώρες και ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών από όλο τον κόσμο υπολογίζεται να ξεπεράσει τους 60.000. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί στην PQ πέντε φορές αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

Η φετινή εθνική συμμετοχή έχει οργανωθεί με βάση τη συλλογικότητα και την ομαδική εκπροσώπηση των Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό την Πέμπτη 18 Ιουνίου και η ελληνική αποστολή εργάζεται πυρετωδώς όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να στηθούν τα δύο περίπτερα με τα οποία συμμετέχει η Ελλάδα: ένα διαδραστικό cube στο section “Countries and Regions” στο Clam-Gallas Palace, όπου θα προβάλλονται 27 έργα 20 καλλιτεχνών και το περίπτερο στο “Student Section” στο Kafka’s House, όπου θα προβάλλονται ομαδικά έργα 240 φοιτητών από 9 ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Την ευθύνη της Ελληνικής Εθνικής Εκπροσώπησης έχει αναλάβει το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. με επιμελητή τον σκηνογράφο-ενδυματολόγο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Θάνο Βόβολη. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ένωσης Σκηνογράφων και Ενδυματολόγων Θεάτρου Ελλάδας, του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, την Info-Quest Technologies, τη Read-Point, τη VA Translations και τη Bodytalk.

Το θέμα της ελληνικής συμμετοχής διαμορφώθηκε ως «Nέες Xωρικότητες: Παραστατικές Τέχνες και υπαίθριος/ανοιχτός χώρος». H διευρυμένη αυτή χωρική προσέγγιση αποδεικνύεται ιδιαίτερα γόνιμη στην Ελλάδα. Κατ’ αρχάς λόγω της ιστορικής διαστρωμάτωσης η οποία ορίζει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού, αγροτικού και αστικού τοπίου στη χώρα μας. Κατά δεύτερον, λόγω των αίθριων
κλιματικών συνθηκών που ευνοούν τη δημιουργία και τη θέαση στον υπαίθριο χώρο. Τρίτον, λόγω της μακρόχρονης χωρικής και παραστασιακής παράδοσης της Ελλάδας σε ποικίλες μορφές του ανοιχτού και υπαίθριου χώρου. Επιπλέον, η επιλογή του θέματος έχει γίνει σε συνάρτηση με τρείς άλλες εξαιρετικά σημαντικές παραμέτρους στην Ελλάδα της κρίσης:

1. Ο εσωτερικός και εικαστικός χώρος της σκηνογραφίας είναι συνήθως πολυδάπανος λόγω των κατασκευών που εμπεριέχει, ενώ το παραστασιακό γεγονός στον υπαίθριο/δημόσιο χώρο, είναι αφενός ένα εξίσου δημιουργικό πεδίο αλλά και ελάχιστα δαπανηρό, αφού συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τις έννοιες και πρακτικές του ευρήματος-αντικειμένου/χώρου/ήχου (found object / space / sound).

2. Η θέαση του παραστασιακού γεγονότος στον ανοικτό / δημόσιο χώρο δεν εξαρτάται πλέον από την οικονομική δυνατότητα και κοινωνική θέση του κοινού, καθώς είναι συνήθως ελεύθερη σε όλους.

3. H πρόθεση επανάκτησης της χρήσης του υπαίθριου και δημόσιου χώρου ως παραστασιακού χώρου που στην εποχή μας τίθεται υπό καθεστώς συρρίκνωσης και κατακερµατισµού µέσα από τις παγκοσµιοποιηµένες κοινωνικοπολιτικές και οικονοµικές στρατηγικές πολιτιστικής παραγωγής και κατανάλωσης.

Ιδιαιτερότητα της συμμετοχής αποτελεί η συνύπαρξη διαφορετικών εκφραστικών μορφών και τεχνών καθώς το παραστασιακό γεγονός εκφράζεται με μια πληθώρα αισθητικών μορφών όπως: θέατρο, χορός, performance, όπερα, δρώμενα, δράσεις, παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις, υβριδικές μορφές κ.τ.λ. Οι δε επιλεγμένοι καλλιτέχνες είναι σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, performers, εικαστικοί κτλ., καλύπτοντας όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.  


Η ελληνική συμμετοχή έχει οργανωθεί με βάση τη συλλογικότητα και την ομαδική εκπροσώπηση των Ελλήνων καλλιτεχνών. Συμμετέχουν 20 καλλιτέχνες με 27 έργα και 9 εκπαιδευτικά ιδρύματα με 240 φοιτητές.
Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι:

 1. A4M Πειραματική Ομάδα Έρευνας Παραστατικών Τεχνών, με το έργο Project Odysseies: Thessaloniki
 2. amorphy.org – Αργυρίου Τζένη, με τα έργα Memorandum και Memoria Obscura
 3. Αυγητίδου Αγγελική, με το έργο Returning
 4. Δούκα Βαρβάρα, με το έργο Lamda Project
 5. Ζαμπουλάκης Γιώργος – Ερευνητικό Θέατρο Θράκης με το έργο Tea time Europe
 6. Ζυγούρη Μαίρη, με τα έργα Bullmarket και Sound of Property
 7. Kliën Michael, με το έργο Prologue to Parliament
 8. Λασκαρίδης Ευριπίδης – Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ, με το έργο Ridicule & Transformation / The Walk
 9. Λεγάκης Πάρης, με τα έργα Linenality και Voices of the People
 10. Marketou Jenny, με το έργο Bubbles
 11. Μαρμαρινός Μιχαήλ – Theseum Ensemble, με τα έργα Dying as a Country και Insenso
 12. Μinimaximum improvision, με το έργο Agora-I haven’t slept enough in this century
 13. Όχι Παίζουμε, με τα έργα UrbanDig Project-Marathon Dam 2010 και UrbanDig Project Marathon Dam 2012
 14. Ομάδα7, με το έργο YAPI, “A very nice place”
 15. Ομάδα VASISTAS – Χιώτη Αργυρώ, με το έργο Domino
 16. Ομάδα Ίσον Ένα, με το έργο Sacred Way 2
 17. Παπαδαμάκη Αποστολία, με το έργο The Death Series #3: Uninhabited
 18. Παπακωνσταντίνου Έλλη  – ODC Ensemble, με τα έργα Derma (Skin) και Meta (After)
 19. Rootlessroot-Jozef Frucek & Λίντα Καπετανέα με τα έργα Dogman και Endless Composition
 20. Σπανουδάκη Αννέττα, με το έργο Corpus#

Επιπλέον, έχουν επιλεγεί από την διοργανώτρια χώρα να παρουσιαστούν τρεις live performances από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης:

• «On the hour» του Ευριπίδη Λασκαρίδη – Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ
• «Yapi, a very nice place» της Ομάδας7
• «Debtocrazy Revolutions / Meta (After)» της Έλλης Παπακωνσταντίνου & ODC Ensemble

---------------

φωτο © Μίλτος Αθανασίου (Memorandum, amorphy.org – Αργυρίου Τζένη)