Τιμητική διάκριση για τον Γιάννη Μανταφούνη

giannhs-mantafoynhs-apersona

Μια σημαντική τιμητική διάκριση ως “Danseur exceptionnel” («εξαιρετικός χορευτής») έλαβε ο Γιάννης Μανταφούνης πριν λίγες μέρες (16.10.2015), στο πλαίσιο των Ελβετικών Βραβείων Χορού (Prix Suisse de la Danse 2015).

Παρόλο που η διάκριση επιβραβεύει τις χορευτικές του ικανότητες, ο Γιάννης Μανταφούνης δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός χορευτής, αλλά και ένας χορογράφος που στις δουλειές του έχει αναζητήσει σε βάθος τη σχέση και αλληλεπίδραση του χορευτή με τον θεατή, τόσο σε συμβατικούς, όπως π.χ. μια θεατρική σκηνή, όσο και σε μη συμβατικούς χώρους.

«Απονέμοντας ένα βραβείο σε έναν καλλιτέχνη για τις εξαιρετικές ερμηνευτικές του ποιότητες, ο οποίος μάλιστα είναι και χορογράφος, δεν σημαίνει ότι υποτιμούμε το ταλέντο του σε αυτό τον τομέα. Ποιότητα κίνησης, ακρίβεια, ταχύτητα, ροή, ακοή, φυσικές ικανότητες…» είπε χαρακτηριστικά ο Patrice Delay, μέλος της Επιτροπής των Βραβείων.

Και εμείς προσθέτουμε: ο Γιάννης Μανταφούνης έχει υπάρξει χορευτής των Ballet de Göteborg, της ομάδας του William Forsythe και του Nederlands Dans Theater, ενώ ως χορογράφος είναι (συν)δημιουργός των ομάδων Lemurius και Mamaza, δουλειές των οποίων έχουμε δει αρκετές φορές στην Ελλάδα.

Διαβάστε παλαιότερη συνέντευξη του Γιάννη Μανταφούνη στο dancepress.gr εδώ

Ο θεσμός των Prix Suisse de la Danse δημιουργήθηκε το 2002 με στόχο την επιβράβευση της πρόσφατης σύγχρονης δημιουργίας και την ανάδειξη της ανεξάρτητης ελβετικής σκηνής του χορού. Τα βραβεία χορού απονέμονται από το 2013 κάθε δύο χρόνια. Εφέτος το Grand Prix de danse 2015 έλαβε ο Gilles Jobin, χορογράφος και ιδρυτής της ομώνυμης ομάδας, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού.