Η Μαρί Σουινάρ στην ηγεσία του χορού της Μπιενάλε Βενετίας

marie_chouinard_working

Νέα διευθύντρια για τον τομέα του Χορού της Μπιενάλε Βενετίας ορίστηκε η Μαρί Σουινάρ (Marie Chouinard). Η Καναδέζα χορογράφος θα ασκήσει τα καθήκοντά της κατά την περίοδο 2017-2020.

« Η Μαρί Σουινάρ δέχτηκε με ενθουσιασμό να ηγηθεί του πρότζεκτ που περιλαμβάνει συντονισμένες εκδηλώσεις ανάμεσα στο Φεστιβάλ και το Κολλέγιο. Και τα δύο θα ωφεληθούν από την εξαιρετική ποιότητα και την καλλιτεχνική ευαισθησία της, όσο και από το πάθος της για τη διδασκαλία », σχολίασε ο Πάολο Μπαράτα, Πρόεδρος της Μπιενάλε Βενετίας.

Καλεσμένη στη Μπιενάλε της Βενετίας αρκετές φορές από το 1999, η Μαρί Σουινάρ από την πλευρά της δήλωσε: « Θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω σωματικές πρακτικές, δασκάλους, δουλειές και καλλιτέχνες στους οποίους πιστεύω, και οι οποίοι διευρύνουν τα μοντέλα σκέψης μας και την αντίληψή μας προς άλλες διαστάσεις, προκαλούν το διάλογο ανάμεσα στις συνήθειες και στους εαυτούς μας, ανάμεσα στις νοητικές δομές μας και την ελευθερία μας… Θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω το όραμα και τη χαρά μου με τρόπους άλλους από ό,τι μέσα από τις δουλειές μου, δουλειές που θα εξακολουθήσω να δημιουργώ με πάθος», και συνέχισε: « έχουμε τελικά περισσότερες από πέντε αισθήσεις; Μα, και βέβαια. Η ζωή είναι καταπληκτική και η Βενετία πάντα τραγουδάει…».

Η Μαρί Σουινάρ γεννημένη στο Κεμπέκ το 1955, είναι γνωστή για το ιδιαίτερο κινητικό της λεξιλόγιο, με έντονο πρωτόγονο χαρακτήρα συνδυασμένο με κλασικά στοιχεία. Η ίδια λέει για το έργο της, ότι πηγή έμπνευσή της αποτελούσε πάντα το ίδιο το σώμα και κυρίως η σιωπή και η πνοή που συνθέτουν αυτή την «αόρατη» ύλη της ύπαρξης. Στη γέννηση κάθε δημιουργίας της υπάρχει πάντα αυτό που εκείνη αποκαλεί «μυστήριο», μια άγνωστη συχνότητα που την καταλαμβάνει σχεδόν με εμμονή.

Ανάμεσα στα έργα της ξεχωρίζουμε το Απόγευμα ενός Φαύνου (σόλο, 1978), Le cri du Monde (2000), Etude #1 (2001) που είδαμε και στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας το 2003, Ορφέας & Ευριδίκη (2008), Gymnopédies (2013).