"Σώματα σε κίνηση" στο Μουσείο του Λούβρου

2016_corps_en_mouvement

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο Le Corps en Mouvement (Το Σώμα σε Κίνηση) θα ‘τρέχει’ ως τις 3 Ιουλίου 2017, στο Μουσείο του Λούβρου (Παρίσι).

Την έκθεση, που φιλοξενείται στην Petite Gallerie του Μουσείου – χώρο αφιερωμένο στην καλλιτεχνική και πολιτιστική εκπαίδευση -- έχει επιμεληθεί ο χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ (Benjamin Millepied) σε συνεργασία με τον Jean-Luc Martinez, πρόεδρο και διευθυντή του Λούβρου.

Η έκθεση παρουσιάζει 70 εκθέματα --πίνακες και γλυπτά-- από συλλογές του Λούβρου ή άλλων συγγενών φορέων και εστιάζει στην ‘κίνηση’ των σωμάτων και πως αυτή αναπαραστάθηκε ή απεικονίστηκε από τους καλλιτέχνες μέσα από διαφορετικές τεχνικές και υλικά.

Αν ένα έργο τέχνης, από τη φύση του, αποτελεί μια ‘παγωμένη εικόνα στο χρόνο’, ο καλλιτέχνης για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, έχει πρώτα αποσυνθέσει την κίνηση. Αναζητώντας λοιπόν να ‘συλλάβουν’ και να ‘κατανοήσουν’ την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, καλλιτέχνες της Avant Garde, μεταξύ των οποίων ο Ωγκύστ Ροντέν και ο Εντγκάρ Ντεγκά, ενδιαφέρθηκαν πολύ για τον κόσμο του χορού, από τον οποίο άντλησαν τεράστια έμπνευση.

Πλούσιο υλικό της έκθεσης μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος και στον κατάλογο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Λούβρου και του Seuil, με τίτλο Le Corps en Mouvement – la danse au musée (ο κατάλογος είναι διαθέσιμος προς πώληση και διαδικτυακά).