Ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι χορογραφεί τη Μπιγιονσέ στο Λούβρο

nikh-samo8rakhs--2

Το γύρο του κόσμου με εκατομμύρια views έχει κάνει το βιντεοκλίπ με το τραγούδι Apeshit της Μπιγιονσέ για το νέο της άλμπουμ Everything is love, που γυρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα στο Μουσείο του Λούβρου, μόλις πριν λίγες μέρες (το σαββατοκύριακο 16 και 17/6), με χορογραφίες του Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι.

Τόσο η Μπιγιονσέ και ο Jay-Z, όσο και οι χορευτές τους εμφανίζονται με φόντο κάποια από το πιο δημοφιλή εκθέματα του Μουσείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο χαρισματικός χορογράφος συνεργάζεται με την Μπιγιονσέ. Η διάσημη τραγουδίστρια είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν έργα του Τσερκάουι και είχε εκδηλώσει το θαυμασμό της. Έτσι το 2017, τον κάλεσε να τη χορογραφήσει για τα Grammy Awards. Η συνεργασία αυτή κύλησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σχολιασμένη και από τις δύο πλευρές με τα πλέον κολακευτικά λόγια. Η Μπιγιονσέ είχε ζητήσει τότε από τον Τσερκάουι, η χορογραφία του να αποπνέει κάτι ποιητικό, ήρεμο, αλλά δυναμικό. Προφανώς τις ίδιες ποιότητες αναζήτησε και στη συνεργασία τους, στο Λούβρο!

 

 

Από την πλευρά του, το Μουσείο του Λούβρου επιδεικνύει εδώ και χρόνια μια ευέλικτη πολιτική, ευνοώντας ιδιαίτερα την Τέχνη του Χορού, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει επιτρέψει σε χορευτικά πρότζεκτ να παρουσιάζονται στις αίθουσές του. Το 2013 το πρότζεκτ Les Médusés με χορογράφο τον Damien Jalet (στενό συνεργάτη του Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι) κατέκλυσε τις αίθουσες του Μουσείου με 12 χορευτές από την ομάδα Eastman, 15 σπουδαστές από το Conservatoire de Danse d’Anvers και μια ομάδα μουσικών. Το 2007, ο αμερικανός χορευτής και χορογράφος Bill T. Jones παρουσίασε στο Λούβρο ένα σόλο του, στις αίθουσες με το εκθέματα του Μιχαήλ Άγγελου. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες ομάδες που "χόρεψαν" μέσα στο Λούβρο, μεταξύ αυτών και η compagnie Montalvo-Hervieu.
 


 

Όσο για το εν λόγω βιντεοκλίπ, ο πρόεδρος και διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στα αρχαία ελληνικά γλυπτά, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να καταστήσει το Λούβρο πιο γενναιόδωρο, ευανάγνωστο και προσβάσιμο. Ωστόσο το Λούβρο, παρόλο που παραμένει το πιο διάσημο μουσείο του πλανήτη, έχασε σημαντικά από την επισκεψιμότητά του μετά το 2015, με τα τρομοκρατικά χτυπήματα και την γενικότερη κρίση. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαφημιστεί τώρα μέσα από τη διάσημη Μπιγιονσέ, υποθέτουμε πως ήταν από τις πρώτες σκέψεις του Jean-Luc Martinez για να δώσει την συγκατάθεσή του.

 

 

Ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, γνωστός μας από τις εμφανίσεις του στο Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, έχει αναλάβει κι άλλες φορές να χορογραφήσει για καλλιτέχνες εκτός του χορευτικού στίβου. To 2012, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Joe Wright για τις χορογραφίες της ταινίας Άννα Καρένινα, ενώ με τον ίδιο σκηνοθέτη έχει δουλέψει και για το θεατρικό A Season in the Congo.