"Η Επιλογή της Μήδειας" στο 7ο Φεστιβάλ Αιγαίου

maria-kousouni_medea_2-web--3

Με όπερα, μουσική, χορό, θέατρο και σπουδαία ονόματα της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής το Φεστιβάλ Αιγαίου επιμένει κλασικά στη Σύρο. Η 7η αυτή διοργάνωση θα φιλοξενήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του μπαλέτου «Η επιλογή της Μήδειας», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Για 7η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Αιγαίου πραγματοποιείται 12 - 25 Ιουλίου στο πανέμορφο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου, ζωντανεύοντας τη λυρική παράδοση ενός από τα πρώτα θέατρα του νεοελληνικού κράτους, που κατασκευάστηκε το 1864, με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου και στέγασε ιστορικές παραστάσεις όπερας και μελοδράματος την εποχή της «ελληνικής αναγέννησης» του 19ου αιώνα. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, όπως η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη,  η «ντίβα» του λυρικού θεάτρου Ναταλία Ουσάκοβα, ο Ιταλός χορογράφος Ρενάτο Τσαννέλα, αστέρια του μπαλέτου από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης και συνολικά περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες – μουσικοί, λυρικοί τραγουδιστές, χορωδοί και χορευτές.

Στις 22, 23 και 24 Ιουλίου παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα, το ολοκληρωμένη πλέον μπαλέτο Η Επιλογή της Μήδειας σε χορογραφία του Ιταλού Ρενάτο Τσαννέλα, ο οποίος βασίστηκε στη μουσική από την όπερα Μήδεια του Μίκη Θεοδωράκη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Κουσουνή-Φίκα (Μήδεια) και ο Ντανίλο Ζέκα (Ιάσων) χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους οποίους πλαισιώνουν αστέρια από το Μπαλέτο του Βερολίνου και από το Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης, καθώς και η χοροθεατρική ομάδα «Ακροποδητί» από τη Σύρο.

Ο Ρενάτο Τσαννέλα διετέλεσε επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Έχει συνεργαστεί με τα πιο διάσημα μπαλέτα και λυρικά θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής, μεταξύ των οποίων τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο, το Θέατρο Μαρίινσκι, τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, τη Σκάλα του Μιλάνου, την Όπερα της Ζυρίχης και την Όπερα του Σικάγο. Έχει δημιουργήσει σόλο έργα για την Κάρλα Φράτσι, τον Βλαντιμίρ Μάλαχοφ, την Αναστασία Βολότσκοβα, την Σόκο Νακαμούρα, την Πολίνα Σεμιόνοβα και τον Ρομπέρτο Μπόλε.Το 2010 ο Ρενάτο Τσαννέλα χορογράφησε την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης σε μουσική διεύθυνση του Ζορζ Πρετρ και κοστούμια Βαλεντίνο, ενώ τον Απρίλιο του 2010 παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη τη νέα του χορογραφία Underskin με το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο.

Μήδεια: Μαρία Κουσουνή, πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ιάσων: Ντανίλο Ζέκα, αστέρι του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Γλαύκη: Franziska Hollinek, χορεύτρια του Μπαλέτου της Όπερας της Βιέννης
Αιγέας: Eno Peci, πρώτος χορευτής του Μπαλέτου του Βερολίνου
Κορυφαία: Σοφία Πίντζου, χορεύτρια του Μπαλέτου του Βερολίνου
Κρέων: Niky Vanoppen, χορεύτης του Μπαλέτου του Βερολίνου
Αγγελιοφόρος: Danilo Zeka, Niky Vanoppen, Eno Peci
Χορός Γυναικών της Κορίνθου: Χοροθεατρική ομάδα «Ακροποδητί»

Χορογραφία: Renato Zanella
Χορογράφος Χορού Γυναικών : Αγγελική Σιγούρου
Βοηθός Χορογράφου: Alessandra Pasquali
Μουσική Διδασκαλία: Jiri Novak
Σχεδιασμός φωτισμών: Vinicio Cheli
Σκηνική Σύλληψη: Γιώργος Κολιός

info : Θέατρο Απόλλων, Σύρος │ΩΡΑ 21:00 │ Προπώληση Εισιτηρίων απο 1η Ιουνίου, Θέατρο Απόλλων  τηλ. 22810 85192 │Τιμές εισιτηρίων: €15 & €20 και ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις:  €90 |  www.festivaloftheaegean.com