Κάλεσμα για το Συμπόσιο : «Συνευρέσεις σε Χρόνο Σύγχρονο»

syneyreseis-se-xrono-sygxrono-web

Υπό την αιγίδα του οργανισμού Performance Studies international - PSi, του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού στο χώρο των παραστατικών τεχνών, θα πραγματοποιηθούν τρία σεμινάρια, καθώς και τριήμερο συμπόσιο με τίτλο «Συνευρέσεις σε Χρόνο Σύγχρονο» στο διάστημα  22 - 25 Νοεμβρίου 2011, με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών και διακεκριμένων θεωρητικών του θεάτρου, του χορού και της performance. 

Στόχος της συνάντησης είναι η μελέτη της έννοιας της «συγχρονικότητας» και της σημασίας της στο πλαίσιο των παραστατικών τεχνών σήμερα. Η ευθύνη της τέχνης και του κριτικού λόγου απέναντι στην εποχή τους αποτελεί καίριο θέμα προς συζήτηση, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής και βαθύτερης κοινωνικο-πολιτικής και ηθικής κρίσης, όπως αυτές που βιώνουμε στη σύγχρονη εποχή. Ίσως όμως, ακόμα πιο επιτακτικό στις παρούσες συνθήκες εμφανίζεται το ερώτημα του τι αντιλαμβανόμαστε τελικά ως «σύγχρονη εποχή» και πώς «συγχρονιζόμαστε» με αυτήν.

Με αφετηρία τον παραπάνω προβληματισμό, τόσο τα σεμινάρια όσο και το συμπόσιο θα εστιάσουν σε ερωτήματα όπως:
• Τι σημαίνει το να είναι κάτι «σύγχρονο»; Και σύγχρονο ως προς τι;
• Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τη συνεχή ανάγκη να είμαστε «σύγχρονοι», με την έννοια του αυθεντικού ή του νεωτεριστικού;
• Θα μπορούσε η επανεξέταση της «συγχρονικότητας» να αποτελέσει έδαφος για νέες πολιτικές προοπτικές;
• Πώς θα μπορούσε η «συγχρονικότητα» να μας βοηθήσει να συζητήσουμε θέματα θέασης, ατομικότητας, ετερότητας, συνεργασίας, διαλόγου και ανταλλαγής στις παραστατικές τέχνες σήμερα;

 

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, προσκαλούνται Έλληνες καλλιτέχνες και θεωρητικοί να υποβάλουν προτάσεις για τη συμμετοχή τους στα παρακάτω τέσσερα συμμετοχικά μοντέλα παρουσίασης:

 

  1. Writers-in-Residence: 10 συγγραφείς ανταποκρίνονται με δημιουργικό και κριτικό τρόπο στα τεκταινόμενα του συμποσίου.
  2. Peachy Coochy: 15 φωτογραφίες, 10 καλλιτέχνες, 5 λεπτά, 1 συνεύρεση. 
  3. Λεξικό Μανιφέστο: Αν επιλέγαμε 24 ελληνικές λέξεις για να προσεγγίσουμε τις παραστατικές τέχνες, ποιες θα ήταν αυτές;
  4. Καλώς ορίσατε στην Αθήνα: Η ματιά των ξένων συγχρονίζεται με την πόλη της Αθήνας.

Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ

Εκδήλωση ενδιαφέροντος στο psiclusterathens@gmail.com ως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:

1. Διπλή μετάφραση: Μιλώντας για έναν άλλο τρόπο να μιλάμε, με τις Karen Christopher & Litó Walkey   |    22-24 Νοεμβρίου 2011, 16.30-19.30,  Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν (Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου)

2. Παράσταση Ντοκουμέντο, με τον Janez Janša   |  22-24 Νοεμβρίου 2011, 13.00-17.30, BIOS - εξερευνώντας τον αστικό πολιτισμό (Πειραιώς 84)

 

info : Τα σεμινάρια απευθύνονται σε καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων και επιπέδων, και θα διεξαχθούν στα αγγλικά.   |   Κόστος σεμιναρίων: 75 ευρώ (μια προκαταβολή 25 ευρώ θα ζητηθεί για την εγγραφή).  |  Αιτήσεις συμμετοχής στο psiclusterathens@gmail.com  έως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011.